OudWebinars

 mijn lezingen bij u thuis!

 

Ruim 35 jaar heb ik veel gereisd en eigen onderzoek gedaan in de landen rond de Middellandse Zee samen met mijn partner Ruud Conens die al het bezochte fotografisch vastlegde. Al die tijd hebben wij met veel plezier lezingen, studiedagen & colleges gegeven over uiteenlopende onderwerpen uit het verleden. Ons omvangrijk beeldarchief is nu digitaal en ik wil u er graag van laten meegenieten.

Hieronder vindt u mijn OudWebinars - d.w.z. mijn lezingen online - met leuke, bijzondere, herkenbare ruïnes of themata uit oudheid en middeleeuwen.
De OudWebinars kunt u bekijken op het moment dat het u uitkomt,
's ochtends vroeg, 's nachts als het slapen even niet lukt of tijdens de lunch .... 
Verlies u even in het verleden op het moment dat u dat wilt!

Wekelijks maak ik nieuwe, korte OudWebinars (steeds circa 20 minuten) rond een bepaald thema. De meest recente OudWebinars staan bovenaan. Op die manier ziet u duidelijk wat de laatst gemaakte opname is. In de rechter kolom op deze webstek pagina staan de OudWebinars genoteerd in chronologische volgorde van de inhoud en de ruïnes zijn gerangschikt naar land.

Het bekijken van de OudWebinar vanuit uw eigen stoel is gemakkelijk. 
U klikt hieronder op het icoontje van de OudWebinar die u interessant lijkt.
U komt dan op de registratiepagina, waar uw naam en e-mailadres gevraagd worden.
U zet uw geluid aan en klikt op de knop "bekijk webinar". 
Het beeld komt het best over als u op het veld waarop ik te zien ben de rechter 'vergroot'knop aanklikt. Dan wordt de achtergrond zwart wat prettiger is voor het oog! 

Als u mijn (gratis) OudWebinars interessant vindt en u wilt mijn initiatief financieel steunen, dan zou ik dat zeer op prijs stellen en kan ik doorgaan.

Mijn bankrekening is NL58 RBRB 0783 0282 88 t.a.v. M.A.J. van Wiechen.

PM. Betalingen via andere betalingssystemen zijn voor kleine bedragen relatief duur en daarom heb ik gekozen voor de 'directe' - en ook vrijblijvende - methode!

Wilt u geregeld op de hoogte gehouden worden m.b.t. nieuwe OudWebinars?
Laat het me weten via deze pagina

 

Eerste van vierluik DODENDANS. Over het eeuwige mysterie Dood en de dood gepersonifieerd. (21 min)

Tweede van vierluik DODENDANS. Over de populaire legende van de drie levenden en drie doden. (36 min)

 

In Ankara staat een bijzondere Romeinse tempel, een tempel die 'spreekt' met woorden 2000 jaar gelegen geschreven!

Een verhaal uit Kalila & Dimna: want als je goede raad niet opvolgt dan gebeurt er hetzelfde met je als met de schildpad ......

 

Hier geef ik een voorproefje van mijn Oud-Web-reeks over het mythische leven van Alexander de Grote (Alexander-roman).

Hier geef ik een voorproefje van mijn OudWeb-reeks: Wereld van de Hettieten (Klein-Azië, ca. 1700-1200 vC).

 

In 2021 is het 2500 jaar geleden dat een slan-gen-monument aan Apollo in Delphi werd geschonken; het bestaat nog steeds! (44 min)

Wat is het verhaal achter de prachtige, goudglanzende, grote Alhambra-vazen uit de 14e eeuw? (32 min)

 

Vergilius (70-19 vC) is een groots dichter, maar vanaf de oudheid werd hij ook bekend als profeet, reisleider, tovenaar ... (42 min)

Iets ten zuiden van Ephese - in Euromos - staat een van de beste bewaarde Romeinse tempels van Klein-Azië (21 min).

 

De doornuittrekker ging niet met het Romeinse rijk ten onder; hij bleef zichtbaar en bleef inspireren, zo blijkt ... (40 min).

Ook de geschiedenis van het Parthenon vanaf het begin van onze jaartelling is fascinerend, incl. de Elgin Marbles (38 min). 

 

De Laocoön-groep in het Vaticaans museum is al ruim 500 jaar een inspiratiebron. De mythe, de feiten & het probleem (40 min).

De Spinario in het Capitolijns museum is een een van de vele Romeinse (?) Doornuittrekkers. Is er een 'oer'-beeld?  (30 min).

 

Een chronologische geschiedenis van de bijzondere relatie tussen mens & ruïnes: woning, steengroeve ... (46 min).

Vanaf de 18e eeuw werden meer en meer ruïnes ontdekt, beschreven, opgegraven .... en waren een belangrijke inspiratiebron (29 min).

 

Ik zag hem eerst in de San Vitale te Ravenna, daarna in het Louvre en in het Israel Museum te Jeruzalem. Op onderzoek! (42 min)

Nieuwe versie! Wat heeft de Romeinse landbouwgod Saturnus te maken met mijn logo? (33 min)

 

Het prachtige Nijl-mozaïek van Palestrina (eind 2e eeuw vC) laat ik graag in detail zien. Wie, wat, wanneer en waarom??? (44 min)

De Romeinse sarcofagen met een deur-op-een-kiertje intrigeren. Wat heeft de dood met deze deur te maken? 

De Romeinse watermolen van Barbegal lever-de veel meer meel dan een ezel in dezelfde tijd tijdens zijn treurige molensteen-rondjes.

Eén OudWebinar was niet voldoende, vandaar nu het tweede (en tevens) laatste deel over de vuurtorens van Ostia-Portus.

Er zijn nogal wat vuurtorens in en rond Ostia afgebeeld. Zijn dat afbeeldingen van dé vuurtoren van Ostia-Portus?

Men wist dat Palmyra, de stad van koningin Zenobia, bestond, ergens in het Syrische gebied, maar waar?

Dagen zwerven door een Romeinse stad (incl. Romeinse biblitheek), dat hebben we gedaan in Thamugadi, het huidige TImgad (Algerije).

Ostia is de havenstad van Rome. Een heerlijke ruïne om tot rust te komen tijdens een bezoek aan o zo drukke en chaotische Rome.

Een van de middeleeuwse pareltjes langs de weg naar Santiago de Compostela: Estella in Navarra (camino de Santiago).

Toen de vijfschepige kerk in de onlusten van 532 afbrandde liet Justinianus de grootse H.Wijsheid-kerk bouwen in Constantinopel.

Zelfs keizers vroegen de raad van de gouden Jupiter Heliopolitanus. Nog steeds zijn resten van zijn tempel 'goddelijk' groots. 

Begin 3e eeuw werd een tweede, grootse tempel gebouwd naast de Jupitertempel: de zgn. Bacchustempel. Wie werd hier vereerd?

Joseph Whitaker, zoon van een Engelse vader & Siciliaanse moeder, kocht in 1875 dit prachtige eilandje op Sicilië en ging graven.

Vanaf 785 tot eind 10e eeuw werd de grote moskee van Córdoba in al-Andalus verfraaid en uitgebreid door de west-Omayyaden.

In Arles werd in de St.Trophime een (dubbele) Romeinse zuilensarcofaag hergebruikt die 12e-eeuwse beeldhouwers inspireerde!

In N-Spanje werkte rond 1190 de  meester-beeldhouwer, de maestro de San Juan de la Peña. Zijn kapitelen, mijn favorieten!

Hij was de enige god die werkte. Hij was van de Olympus afgegooid door zijn moeder of vader. Hij wilde niet terug naar de Olympus ....

In 1968 werd een bijzonder graf in Paestum (Z-Italië) ontdekt uit de 5e eeuw vC. Over zichtbare & onzichtbare resten ....

Prometheus boetseerde de mens, althans volgens de mythe die vooral in de 3e eeuw werd afgebeeld op sarcofagen.

Prometheus was de mens welgezind en gaf hem goede raad. Daardoor moest hij de verschrikkelijke wraak van Zeus ondergaan.

Herinneringen aan de Etrusken: een tempel, de regelmatig aangelegde necropolis Croce-fisso del Tufo en het Hescanas familiegraf.

Aandacht voor het religieuze leven van Ephese: de wereldwonderlijke Artemis-tempel & van het bescheiden Maria-"huisje".

Voor veteranen uit het leger (emeriti) werd in 25vC Augusta Emerita in Spanje gesticht. Tot op de dag van vandaag een bruisende stad!

Petra (Jordanië), stad van de Nabataeërs, die handelden o.a. in wierook en aardpek. Volgens een ooggetuige was Petra "rijk aan water".

Na enkele seconden zonder geluid komt alles goed en bekijken we in detail dit schitterende timpaan in Vézelay (Bourgogne).

Romeinse, stenen sarcofagen brengen de wereld en ideeën van de Romeinen dichterbij. Eerste van vele sarcofaag-OudWebinars ......

Kalief al-Walid (r.705-715) liet de grote mos-kee bouwen en decoreren in de hoofdstad van de Omayyaden-dynastie: Damascus.

Na de 16e-eeuwse bloeitijd ging het slechter met de Iznik-ateliers. Een kleine bloei in de 18e eeuw vond plaats in Constantinopel.

Aan de W-kust van Italië ligt een bijzondere diner-grot. Archeologen vonden ruim 7000 marmerfragmenten! Hoe te reconstrueren?

Wie was de eigenaar van de diner-grot en wie heeft wanneer de beelden bij wie besteld? Kunnen we deze vragen beantwoorden?

Kleurenpracht van tulpen en bloesems onder 'schitterend' en kleurloos glazuur ... kortom, het Ottomaanse Iznik-aardewerk, 16e eeuw.

Aan de kust van Libanon ligt de prachtige ruïne van het oude Byblos, een belangrijke haven voor export van cederhout.

Midas, koning van Phrygië, had de 'golden touch' en was nieuwsgierig naar de wijze woorden van Silenus.

We maken kennis met Mazaeus, Mithridates en gladiatoren. Via de Arcadius-straat naar Wenen om oog in oog te staan met keizers.

De Romeinse schrijver & filosoof Apuleius schreef de fantastische roman De Gouden EZEL, mijn favoriet! Wie was Apuleius?

Liefde overwint alles, zoals we horen in dit charmante, eeuwenoude sprookje van Amor (Cupido, Eros) en Psyche (vlinder, ziel).

Aan de westkust van Turkije ligt de prachtige  ruïnestad Ephese. Ik neem u graag even mee voor "een straatje om"!

Dit is mijn logo, twee Romeinse koppetjes. Wie waren zij en waarom zijn ze afgebeeld? Over mens en natuur op z'n Romeins!

Elke week nieuwe  OudWebinars. Binnenkort de "grand Old Lady" ..... Wilt u op de hoogte gehouden worden? Klik dan hier.

 

•••