OudWebinars

 mijn lezingen bij u thuis!

 

Ruim 35 jaar heb ik veel gereisd en eigen onderzoek gedaan in de landen rond de Middellandse Zee samen met mijn partner Ruud Conens die al het bezochte fotografisch vastlegde. Al die tijd hebben wij met veel plezier lezingen, studiedagen & colleges gegeven over uiteenlopende onderwerpen uit het verleden. Ons omvangrijk beeldarchief is nu digitaal en ik wil u er graag van laten meegenieten.

Hieronder vindt u mijn OudWebinars - d.w.z. mijn lezingen online - met leuke, bijzondere, herkenbare ruïnes of themata uit oudheid en middeleeuwen.
De OudWebinars kunt u bekijken op het moment dat het u uitkomt,
's ochtends vroeg, 's nachts als het slapen even niet lukt of tijdens de lunch .... 
Verlies u even in het verleden op het moment dat u dat wilt!

Wekelijks maak ik nieuwe, korte OudWebinars (steeds circa 20 minuten) rond een bepaald thema. De meest recente OudWebinars staan bovenaan. Op die manier ziet u duidelijk wat de laatst gemaakte opname is. In de rechter kolom op deze webstek pagina staan de OudWebinars genoteerd in chronologische volgorde van de inhoud en de ruïnes zijn gerangschikt naar land.

Het bekijken van de OudWebinar vanuit uw eigen stoel is gemakkelijk. 
U klikt hieronder op het icoontje van de OudWebinar die u interessant lijkt.
U komt dan op de registratiepagina, waar uw naam en e-mailadres gevraagd worden.
U zet uw geluid aan en klikt op de knop "bekijk webinar". 
Het beeld komt het best over als u op het veld waarop ik te zien ben de rechter 'vergroot'knop aanklikt. Dan wordt de achtergrond zwart wat prettiger is voor het oog! 

Als u mijn (gratis) OudWebinars interessant vindt en u wilt mijn initiatief financieel steunen, dan zou ik dat zeer op prijs stellen en kan ik doorgaan.
Mijn (nieuwe) bankrekening is NL58 RBRB 0783 0282 88 t.a.v. M.A.J. van Wiechen.
PM. Betalingen via andere betalingssystemen zijn voor kleine bedragen relatief duur en daarom heb ik gekozen voor de 'directe' - en ook vrijblijvende - methode!

Wilt u geregeld op de hoogte gehouden worden m.b.t. nieuwe OudWebinars?
Laat het me weten via deze pagina

 

Ik heb besloten de laatste drie studiedagen van mijn Middellandse Zee-cyclus online te geven. Voor alle informatie klik op icoontje!

 

   

In N-Spanje werkte rond 1190 de  meester-beeldhouwer, de maestro de San Juan de la Peña. Zijn kapitelen, mijn favorieten!

Hij was de enige god die werkte. Hij was van de Olympus afgegooid door zijn moeder of vader. Hij wilde niet terug naar de Olympus ....

 

Prometheus boetseerde de mens, althans volgens de mythe die vooral in de 3e eeuw werd afgebeeld op sarcofagen.

Prometheus was de mens welgezind en gaf hem goede raad. Daardoor moest hij de verschrikkelijke wraak van Zeus ondergaan.

Herinneringen aan de Etrusken: een tempel, de regelmatig aangelegde necropolis Croce-fisso del Tufo en het Hescanas familiegraf.

Aandacht voor het religieuze leven van Ephese: de wereldwonderlijke Artemis-tempel & van het bescheiden Maria-"huisje".

Voor veteranen uit het leger (emeriti) werd in 25vC Augusta Emerita in Spanje gesticht. Tot op de dag van vandaag een bruisende stad!

Petra (Jordanië), stad van de Nabataeërs, die handelden o.a. in wierook en aardpek. Volgens een ooggetuige was Petra "rijk aan water".

Na enkele seconden zonder geluid komt alles goed en bekijken we in detail dit schitterende timpaan in Vézelay (Bourgogne).

Romeinse, stenen sarcofagen brengen de wereld en ideeën van de Romeinen dichterbij. Eerste van vele sarcofaag-OudWebinars ......

Kalief al-Walid (r.705-715) liet de grote mos-kee bouwen en decoreren in de hoofdstad van de Omayyaden-dynastie: Damascus.

Na de 16e-eeuwse bloeitijd ging het slechter met de Iznik-ateliers. Een kleine bloei in de 18e eeuw vond plaats in Constantinopel.

Aan de W-kust van Italië ligt een bijzondere diner-grot. Archeologen vonden ruim 7000 marmerfragmenten! Hoe te reconstrueren?

Wie was de eigenaar van de diner-grot en wie heeft wanneer de beelden bij wie besteld? Kunnen we deze vragen beantwoorden?

Kleurenpracht van tulpen en bloesems onder 'schitterend' en kleurloos glazuur ... kortom, het Ottomaanse Iznik-aardewerk, 16e eeuw.

Aan de kust van Libanon ligt de prachtige ruïne van het oude Byblos, een belangrijke haven voor export van cederhout.

Midas, koning van Phrygië, had de 'golden touch' en was nieuwsgierig naar de wijze woorden van Silenus.

We maken kennis met Mazaeus, Mithridates en gladiatoren. Via de Arcadius-straat naar Wenen om oog in oog te staan met keizers.

De Romeinse schrijver & filosoof Apuleius schreef de fantastische roman De Gouden EZEL, mijn favoriet! Wie was Apuleius?

Liefde overwint alles, zoals we horen in dit charmante, eeuwenoude sprookje van Amor (Cupido, Eros) en Psyche (vlinder, ziel).

Aan de westkust van Turkije ligt de prachtige  ruïnestad Ephese. Ik neem u graag even mee voor "een straatje om"!

Dit is mijn logo, twee Romeinse koppetjes. Wie waren zij en waarom zijn ze afgebeeld? Over mens en natuur op z'n Romeins!

Elke week nieuwe  OudWebinars. Binnenkort de "grand Old Lady" ..... Wilt u op de hoogte gehouden worden? Klik dan hier.

 

•••