palmyra - mirage in the desert

 

Palmyra: Mirage in the desert
edited by Joan Aruz
The Metropolitan Museum of Art Symposia
New York, MMA, 2017
160 p., veel kleuren illustraties en kaartjes - ISBN 978-1-58839-631-0

 

"When the site was overrun in 2015, Khaled al-Asa'ad, who spent his entire life in Palmyra and was responsible for the site for forty years, was brutally murdered. My immediate reaction was to find a way to both memorialize him and celebrate this extraordinary place, raising awareness of its significance for all of us", aldus de eerste zin van Joan Aruz, die het eendaags Palmyra-symposium in 2016 organiseerde in het Metropolitan Museum of Art, New York. Deze publicatie bundelt de bijdragen van de sprekers. Het eerste artikel is een ontroerend hommage aan Khaled al-Asa'ad door zijn zoon Waleed.

J.C. Meyer bespreekt zijn surveys van de omgeving van Palmyra, op zoek naar mogelijke resten van nederzettingen en/of aanwijzingen met betrekking tot watertoevoer en landbouwproducten.

M. Al-Maqdissi en E. Ishaq proberen de oudste bewoning van Palmyra op te sporen onder de Bel-tempel en bij Tell ez-Zor. Mogelijk al in de late 4e of vroege 3e eeuw vC werd Bel in Palmyra geïntroduceerd en werd de eerste Bel-tempel gebouwd. M. Gawlikowski gaat in de de Bel- en Baalshamin-tempels ("Two lost temples) en A. Schmidt-Colinet geeft een overzicht van 30 jaar Syrisch-Duits-Oostenrijks archeologisch onderzoek.

Ted Kaizer gaat in op de vraag "How to be a proper citizen of the queen of the desert?" Palmyra, een stad die consequent alle opschriften in het openbaar tweetalig liet aanbrengen. E. Cussini behandelt de Palmyra-relëfs in het MMA en achterhaalt familierelaties. R. Raja vertelt over het Palmyra Portrait Project (sinds 2012), belangrijk voor onze kennis van de inwoners van Palmyra én voor onderzoek naar dit soort reliëfs die op de internationale kunstmarkt te koop worden aangeboden (ook met oog op geroofde kunstschatten en objecten uit illegale, recente opgravingen). 

M.K. Heyn geeft een algemeen overzicht van de weergave van de "mens op de grafreliëfs en L. Dirven behandelt de Palmyreense beeldhouwkunst "Between hybridity and heterogeneity". J. Weingarten's Zenobia in history and legend  is het laatste artikel. De laatste foto laat zien hoe een beeld van Zenobia in Damascus wordt opgericht op 6 september 2015!

AANRADER voor alle Palmyra-liefhebbers! 

© conens & van wiechen drs A. van Wiechen