historische verhalen

 

Historische verhalen: Korte verhalen uit de Oudheid
geschreven door Marjolijn van de Gelder, Denise Michelle Pol en Key Tengeler
Redactie: Rik van der Vlugt
Leiden: Uitgeverij Historische Verhalen, 2017
272 p., 1 krt.- ISBN 978-90-826426-1-2

 

In het Nederlands hebben coryfeeën als Couperus, Haasse en Vestdijk prachtige historische romans geschreven en nog steeds is het genre erg populair, denk maar aan auteurs zoals Van Aken en Smits die niet zo lang geleden een roman publiceerde rond Sabina, vrouw van keizer Hadrianus.
Dit boek is in die zin anders dat de 270 pagina's niet gevuld zijn met één roman, maar met 22 korte historische verhalen. De meeste verhalen zijn korter dan tien pagina's en hebben als enige gemene deler dat ze de oudheid tot onderwerp hebben, van de verovering van Babylon in 689 vC tot het laat-Romeinse Ravenna van 506 nC.

De 22 hoofdpersonen in de verhalen zijn zeer uiteenlopend. Ik noem er slechts enkelen: een Babylonische priester, een Atheens pubermeisje, een gouden ring, Barabbas, koningin Zenobia, Nero's moeder, de Perzische koning Darius, Catalina en een Alexandrijnse bibliothecaris. Ook de locaties zijn verspreid van Londen tot Susa en van Leiden tot een Romeins dorpje bij Carthago. De verhalen zijn geschreven door drie auteurs: Marjolijn van de Gender (1994, taalwetenschapper en neerlandica, 9 verhalen), Denise Michelle Pol (1987, historica, 6 verhalen) en Key Tengeler (1994, historicus, 7 verhalen).
Het bijzondere van dit boek is dat bij elk verhaal een "historische achtergrond" van twee of drie pagina's is geschreven, waarin de auteur vertelt welke bronnen hij/zij heeft gebruikt en welke elementen in het verhaal fictief en welke historisch zijn.

Deze verhalen zijn niet alleen voor de liefhebber van historische romans. Eerlijk gezegd ben ik niet zo'n groot liefhebber van dit genre, maar juist door de extra historische informatie, de compactheid van de verhalen, de leuke verteltrant en de verrassende wendingen is het een heerlijk boek om te lezen voor iedereen die geschiedenis en het verleden een warm hart toedraagt.

Een leuke aanrader en een uitstekend cadeauidee!

 

© conens & van wiechen drs A. van Wiechen