mysteriën uit het oude Egypte ontraadseld?

 

Egypte ontraadseld: Mysteriën uit de oudheid onder de loop
Huub Pragt
Zutphen: WalburgPers, 2019
112 p., veel kleuren afb.- ISBN 978-94-624-9433-6

 

In dit prachtig uitgegeven boek gaat egyptoloog Huub Pragt in op enkele 'raadsels' rond het oude Egypte. Lag Atlantis ooit in Egypte? Was daar 12.500 jaar geleden sprake van een zeer avanceerde beschaving? Werden de piramides gebruikt om stroom op te wekken? Lagen in de sfinx geheime geschriften over het mysterie van het eeuwige leven? Was het levensverhaal van Oedipus eigenlijk dat van Akhnaton? Wie waren de ouders van Toetanchamon? Heeft de exodus werkelijk plaats gevonden? Met argumenten en feiten scheidt hij zin van onzin.

Ook geeft Pragt in dit boek zijn mening over enkele hete hangijzers in de egyptologie, zoals de (mogelijke) verborgen ruimtes in Toet's graf. Verder geeft hij zijn persoonlijke visie op het oud-Egyptische dodengeloof en de nachtelijke hemelreis die de dode samen met zonnegod Ra aflegt door het lichaam van hemelgodin Noet.

De auteur eindigt zijn inleiding met: "Ik hoop dat u dit boek met veel plezier zult lezen en dat het uw kennis over het oude Egypte zal vergroten".

Zeer zeker! 

© conens & van wiechen drs A. van Wiechen