OudWeb-nieuwsbrief 2023

 

 mei-juni 2023

Beste mensen, 

mijn OudWebinars 

Ik heb het vijfluik Dodendans voltooid en alle vijf OudWebinars staan op één pagina: www.OudWeb.nl/dodendans . De dood is en blijft een raadsel. Ik ben altijd al geïntrigeerd geweest door dat mysterie. De geschiedenis van de dodendans is dan ook een van mijn favorieten!

Archeologie is een prachtvak en lijkt een beetje op een legpuzzel. Je hebt enkele puzzelstukjes, maar de deksel met het voorbeeld ontbreekt. Dus je weet niet wat het resultaat zal zijn en óf je alle puzzelstukjes wel hebt (meestal niet!). Vlakbij Paestum (Z-Italië) liggen de niet erg indrukwekkende ruïnes van Foce del Sele. In het Paestum-museum zijn Foce's mooiste tempelreliëfs te zien en in een OudWebinar probeer ik ruïne & museumstukken weer bij elkaar te brengen. Nieuwe opgravingen leveren steeds meer puzzelstukjes en dan blijkt ineens de "puzzel" decennia geleden door archeologen gelegd onjuist te zijn, dus een nieuwe puzzelpoging ........ 

Nu ik bezig ben met mijn "reis-memoires" kom ik in gedachten weer in prachtige ruïnes en ik heb nu de tijd om verder te gaan met mijn onderzoek. Ik wil enkele prachtige ruïne-steden met u delen door juist de bijzondere elementen van een opgegraven Griekse of Romeinse stad te laten zien. Bijvoorbeeld: de kelders & de buisjes in de ruïne-stad Bulla Regia en de mensen & de markt van Maktar, ook in Tunesïe. Uniek zijn de luxueuze, ondergrondse en dus koele ontvangstruimten van Bulla Regia en in Maktar spreken de oude bewoners in eigen woorden en zien we ze ook veelvuldig afgebeeld.   

Verder kunt u natuurlijk nog altijd het blauw-witte, Romeinse enigma Portland Vase in het Londense British Museum bekijken via mijn Oudwebinars, of Medusa, of de Romeinse boog van Orange .......

Ga voor een overzicht naar mijn OudWebinar-pagina.

 

mijn OudWeb-reeksen

Mijn achtste OudWeb-reeks de Etrusken is nu online en ik ben deze lente/zomer bezig met het maken van reeks negen en tien!

Over Byzantijns & Ottomaans Constantinopel.

Natuurlijk zijn de oudere OudWeb-reeksen gewoon voor u beschikbaar, zoals die over De mythische Alexander de Grote. De held die de eerste diepzee-duiker werd, die de hemel probeerde te bereiken en die Amazones, gezicht-op-buik-dragers en veel andere menssoorten en monsters tegenkwam (met een online-voorproefje). 

In De wereld van de eeuwenoude pelgrim ontmoeten we pelgrims in oudheid en middeleeuwen in pelgrimsoorden, zoals Didyma, Delphi, Epidauros of Ephese, waar niet alleen de godin Artemis ooit erg populair was, maar ook de christelijke Zeven Slapers! Na een bezoek aan de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden (Rome, Jeruzalem, Santiago de Compostela) staan we uiteindelijk oog in oog met de middeleeuwse pelgrim. 

De wereld van de Grieken is bedoeld als een soort basis-reeks over kunst & cultuur van de oude Grieken. Aan bod komen in chronologische volgorde de verschillende periodes waarin traditioneel de Griekse cultuur wordt verdeeld met extra aandacht voor architectuur, vaasschilderkunst en de huizen op Delos (met mozaïekvloeren). In De beeldtaal van de Griekse tempels ga ik in op de afbeeldingen op Griekse tempels en het verhaal erachter. Aan bod komen o.a. tempels in Athene (o.a. Parthenon), Syracuse, Selinunte, Olympia, Bassae en Pergamon.

De wereld van de Hettieten (ca. 1700-1200 vC) in het hart van Klein-Azië (Turkije, met een voorproefje). Maak kennis met de koningen Hattusili,  Suppliluliuma I en hun opvolgers en enkele van hun duizend goden! Dwaal met mij door de tempels en stadsmuren van hun hoofdstad Hattusa, nu de indrukwekkende ruïnes bij het Turkse Boghazkale.   

Beeldverbod & beeldvernietiging gaat over de wondere wereld van het beeldverbod, de damnatio memoriae, beeldenstorm en iconoclasme door de eeuwen heen. Beginnend in de oudheid en eindigend in het nu behandel ik het al dan niet bestaan van dit verbod bij christenen, joden en moslims.

Ravenna vormt de brug tussen oudheid en middeleeuwen, is de smeltkroes van west & oost, van Romeinen, Grieken en 'Barbaren' (met voorproefje). Zeer geïnspireerd door Judith Herrin's nieuwste boek over deze stad dook ik in deze fascinerende wereld van Galla Placidia, Theoderik, Justinianus, Maximianus en vele anderen. 

 

Veel kijk- en luisterplezier!

U weet het, elke vraag en e-mail van u beantwoord ik zo spoedig mogelijk.

Met hartelijke groet,

Annet van Wiechen, archeoloog