OudWeb-nieuwsbrief 2024

 

 winter 2023-2024

Beste mensen, 

We staan op de drempel van 2024. Een nieuw jaar, wellicht nieuwe kansen en – zeker voor mij – nieuwe activiteiten. Nieuwsgierig? Bekijk mijn korte (5 min) nieuwjaarswens op www.OudWeb.nl/nieuwjaar2024.

Ik heb altijd grote belangstelling gehad voor Romeinse mummieportretten. Mijn allereerste referaat tijdens mijn studie archeologie – alweer zo'n 50 jaar geleden (wat gaat de tijd snel!) – ging over de mummieportretten in het Londense British Museum. Later heb ik er veel lezingen over gegeven en nu er een nieuw boek uit is dat de laatste ontwikkelingen m.b.t. het onderzoek van deze mummieportretten kort en bondig beschrijft (meer informatie* op www.OudWeb.nl/ooginoog), werd het tijd om deze Romeinse 'Egyptenaren' aan u voor te stellen in DRIE OudWebinars.

romeinse mummieportretten 1
romeinse mummieportretten 1
romeinse mummieportretten 2
romeinse mummieportretten 2
 
romeinse mummieportretten 3
romeinse mummieportretten 3
   


Of bekijk ze ook op www.OudWeb.nl/oudwebinars.
Over de allereerste vondsten, de datering, de context en veel meer. Overigens op die pagina vindt u veel meer OudWebinars, o.a. over enkele schitterende ruïne-steden in Tunesië.

Mijn negende OUDWEB-REEKS is online beschikbaar (met 'trailer' 16 minuten):

BYZANTIJNS CONSTANTINOPEL

De mythische Byzas zou Byzantion hebben gesticht (7e eeuw vC), maar het eigenlijke begin van Constantinopel ligt eeuwen later toen Constantijn de Grote de potentie van de plek goed inschatte. Als toekomstige hoofdstad van het Romeinse rijk stichtte hij zijn Nieuwe Rome ofwel de Stad van Constantijn op het oude Byzantion. Door zijn strategische ligging floreerde de stad en kreeg beschermende stadsmuren. Tijdens de regering van keizer Justinianus (6e eeuw) bereikte het Byzantijnse rijk zijn grootste uitbreiding en werd de hoofdstad met bijzondere gebouwen verrijkt, zoals de Hagia Sophia. Overal aan de grenzen van het Byzantijnse rijk lagen vijanden op de loer en ook intern waren veel strubbelingen op het hoogste bestuurlijke en religieuze niveau. Constantinopel werd meerdere keren belegerd, het leger leed nederlagen, keizers werden blind gemaakt en afgezet en de stad kende een periode van 'Latijnse' bezetting (13e eeuw). Maar uit de bloeiperioden van het Byzantijnse rijk (10e-11e eeuw en 14e eeuw) zijn schitterende pareltjes bewaard gebleven, zoals de Christus in Chora kloosterkerk waar de gerestaureerde fresco's en mozaïeken een lust voor het oog zijn. Uiteindelijk hield Byzantijns Constantinopel op te bestaan toen de stad in mei 1453 veroverd werd door de jonge sultan Mehmed II. Voor alle informatie, klik hier.
 
Natuurlijk kunt u de eerdere OudWeb-reeksen nog steeds bekijken, zoals over RAVENNA, HETTIETEN, ETRUSKEN & BEELDVERBOD.
Het overzicht van mijn OudWeb-reeksen vindt u hier.

Dat wil zeggen dat u nu of volgende maand – wanneer het u schikt – met een of meer van deze reeksen kunt beginnen. Verdeeld over tien sessies van elk ca. dertig minuten kunt u deze reeksen bekijken op dezelfde manier als bij mijn OudWebinars. U hoeft niets te downloaden of een programma op uw PC te installeren. U kunt kijken wanneer het u schikt op uw PC, laptop, tablet of smartphone! Als u zich ingeschreven en betaald hebt, dan is de hele reeks drie maanden voor u beschikbaar én u ontvangt de papieren syllabus per post. Kosten per reeks €65,- en dat is incl. papieren syllabus op uw deurmat!
Veel kijk- en luisterplezier!

 

U weet het, elke vraag en e-mail van u beantwoord ik zo spoedig mogelijk.

Met hartelijke groet,

Annet van Wiechen, archeoloog