OudWeb-nieuwsbrief 2021

 

herfst 2021

Beste mensen, 

 

De zomer is bijna voorbij en we maken ons alweer op voor de herfst.

Op dit ogenblik zijn drie OudWeb-reeksen beschikbaar. Dat wil zeggen dat u nu of volgende maand – wanneer het u schikt – met een of meer van deze reeksen kunt beginnen. Verdeeld over tien sessies van elk ca. dertig minuten kunt u deze reeksen bekijken op dezelfde manier als bij mijn OudWebinars. U hoeft niets te downloaden én u kunt kijken wanneer het u schikt! Als u zich ingeschreven en betaald hebt, dan is de hele reeks drie maanden voor u beschikbaar én u ontvangt de papieren syllabus per post.

Kosten per reeks €60,- en dat is incl. BTW en papieren syllabus op uw deurmat!

         ♦      De wereld van de eeuwenoude pelgrim 

        ♦      De wereld van de Grieken

        ♦     De beeldtaal van de Griekse tempels 

Op mijn webstek heb ik nu een uitgebreidere beschrijving van de OudWeb-reeksen gemaakt. Neem eens een kijkje! Heerlijk om in de Nederlandse herfst of winter u te wanen in het Griekse Middellandse Zeegebied!

 

Dit zijn de laatste OudWebinars die ik heb toegevoegd:

♦ de jongen & de doorn
Al zijn aandacht gaat naar die doorn in zijn voetzool. Hij peutert hem eruit. Het bronzen Spinario-beeldje in Rome wordt al ruim 2000 jaar bewonderd én geïmiteerd. Zoektocht naar hem in Romeinse huizen, in en aan romaanse kerken én als bureaubeeldje in de renaissance-studiolo.

♦ het Parthenon na de oudheid
De Athena-tempel werd een christelijke kerk en daarna werd de ruimte gebruikt als moskee en opslagplaats voor kruit. Het ging mis in 1687. Een voltreffer, en het kruit ontplofte. Daarmee ging het eeuwenoude Parthenon ook bijna ten onder. Gelukkig voor ons niet helemaal. De Britse ambassadeur in Istanbul kocht onderdelen van de tempel en deze staan nu in het Londense British Museum. Deze Elgin Marbles zijn nog altijd onderwerp van verhitte discussies.

♦ Vergilius in de kerk!
Inderdaad Vergilius was een eerbiedwaardige Romeinse dichter ten tijde van Augustus. Maar waarom werd hij dan eeuwen later in kerken afgebeeld? Vergilius was dichter, maar ook een fictieve reisleider, profeet én tovenaar!

♦ een Romeinse tempel in Euromos (Turkije)
Toen hier een 18e-eeuwse Engelse liefhebber van de oudheid een bezoek bracht, stikte hij bijna van woede. Hij zag hoe boeren het antieke marmer sloopten en in ovens verbrandden tot kalk. Gelukkig staan nog enkele zuilen overeind (zie foto hierboven) en sommige hebben na al die eeuwen nog altijd een bijzondere 'boodschap' voor ons.

♦ de overwinning & het monument
De fascinerende geschiedenis van een – in 2021 – 2500 jaar oud overwinningsmonument, dat verhuisde van Delphi naar Constantinopel en afgebeeld werd door Coecke van Aelst en in Ottomaanse handschriften. Niet meer helemaal intact – drievoet en koppen ontbreken – , maar de bronzen slangenlijven zijn nog steeds te bewonderen …. in Istanbul.

 

Misschien krijgen we nog een mooie nazomer, wie weet!

U weet het, elke vraag en e-mail van u beantwoord ik zo spoedig mogelijk.

Veel groeten van 

 

Annet van Wiechen