OudWeb-nieuwsbrief 2021

 

zomer 2021

Beste mensen, 

 

Allereerst wil ik u bedanken dat u het mij mogelijk maakt met de OudWebinars door te gaan! Het geeft een heel goed gevoel om van u zoveel (financiële) steun & e-mails te krijgen!

 

OudWeb-reeksen

Verdeeld over tien sessies van elk ca. dertig minuten kunt u deze reeksen bekijken op het moment dat u het schikt, op dezelfde manier als bij mijn OudWebinars. U hoeft niet te downloaden én u kunt beginnen wanneer het u schikt! Als u zich ingeschreven en betaald hebt, dan is de hele reeks drie maanden voor u beschikbaar én u ontvangt de papieren syllabus per post.
Op dit moment zijn twee OudWeb-reeksen voor u beschikbaar:

          →      De wereld van de eeuwenoude pelgrim 

Na een inleiding gaan er vier sessie over de pelgrimsoorden in de oudheid (o.a. Delos, Didyma, Delphi en de asklepieia van Epidauros, Kos en Pergamum). In college 6 staat Ephese centraal met de wereldwonderlijke Artemistempel én het graf van Johannes, de grot van de VII Slapers en Maria's huisje. Daarna volgen de christelijke bedevaartsoorden: o.a. Jeruzalem, Rome, Tebessa, Qalaat Simaan, Santiago de Compostela, Eichstätt. 

          →      De wereld van de Grieken

De chronologie is de leidraad. Na een korte inleiding over Bronstijd-Griekenland (Knossos, Mycene) alle aandacht voor de ontwikkeling van de vaasschilderkunst, sculptuur en architectuur. Alles plaats ik uiteraard in een korte historische context. Van 'geometrische' mensafbeeldingen tot de grenzeloze creativiteit in de hellenistische wereld …. De Griekse wereld in (mijn) notendop!  

 

Omdat ik gemerkt heb dat het maken van deze OudWeb-reeksen me veel meer tijd kost dan ik gepland had, heb ik de volgende twee even moeten verschuiven naar verder in het jaar 2021:

         →     De beeldtaal van de Griekse tempels 
Beschikbaar vanaf eind september 2021
Op Griekse tempels en andere gebouwen in religieuze context zijn veel mythen en helden afgebeeld. Omdat veel van dit beeldmateriaal niet meer ter plekke te zien is, maar in musea werd opgesteld (o.a. Londen, München, Berlijn), maakt deze OudWeb-reeks het mogelijk gebouw & beeld weer bij elkaar te brengen, zoals de Aphaia-tempel op het eilandje Aegina, de Zeus-tempel van Olympia, het Parthenon en oudere tempels, het Nike-tempeltje & het Erechtheion op de Acropolis en het Hephaisteion in Athene, het Apollo-heiligdom en enkele 'schathuisjes' in Delphi, de Poseidon-tempel op het Griekse landpuntje Sounion en de Apollo-tempel in Bassae, het bijna-hart van de Peloponnesus, en enkele bouwwerken aan de Klein-Aziatische kust (Halicarnassus, Didyma en het Zeus-altaar in Pergamon). Goden en helden zijn inderdaad afgebeeld, maar zij vertellen wél meer dan alleen hun mythe, zo zal blijken! Overigens vertel ik tijdens deze reeks kort en bondig de bijbehorende mythen.
Deze OudWeb-reeks is als het ware een vervolg op de Wereld van de Grieken-reeks (nr. 1, zie hierboven), maar beide kunnen afzonderlijk van elkaar gevolgd worden.

          →      De wereld van de Hettieten
Beschikbaar vanaf eind november 2021
Ik neem u in deze OudWeb-reeks mee naar het hart van Klein-Azië (Turkije) waar archeologen de Hettieten hebben 'teruggevonden'. De Hettitische vorsten zijn misschien tegenwoordig iets minder bekend dan hun Egyptische collegae met wie ze uitvoerig correspondeerden. Hoofdzakelijk komt dat omdat ze niet die grootse grafmonumenten met inhoud hebben nagelaten. Er is geen graf van een Hettitische "Toetanchamon" gevonden (maar in de archeologie weet je nooit wat je morgen vindt!), geen goud en geen tot de verbeelding sprekende mummiemaskers. Maar toch, de duizenden kleitabletten gevonden in Hattusa en andere opgravingen in Turkije zijn een zeer rijke bron. Dankzij die kleitabletten kunnen wij ook een beetje de groot-koningen, groot-koninginnen en die mensen leren kennen die meestal anoniem blijven. Gecombineerd met de archeologische resten van tempels, burchten, stadsmuren en gebruiksvoor-werpen schets ik een beeld van hun wereld die rond 1200 vC ten onder ging.

 

OudWebinars

Sinds mijn laatste bericht (april) zijn de nieuwe OudWebinars:

• de mens & de ruïne (deel I + II)

• de goden & de priester (over de Laocoön-groep in het Vaticaans museum)

• de jongen & de doorn (over de bronzen Spinario in Rome, deel I + II)

Binnenkort neem ik ook weer de verhaallijn op van de Shahname (nog even geduld)!

 

Sterkte in deze merkwaardige 'hybride' tijd

& vooral: Blijf gezond!

 

Annet van Wiechen