herfst 2019 
OudWeb-nieuwsbrief downloaden

 

Beste mensen,

Mogelijk heeft dit weekend nog een zomers staartje!
Toch kijk ik al naar de herfst!

 

STUDIEDAGEN in LEIDEN
• zaterdag 5 okt staan de late kruistochten centraal: hoe het Latijnse Oosten verloren ging. Saladin (r.1169-1193) veroverde Jeruzalem en zijn nazaten (Ayyubiden) regeerden uiteindelijk over het Syrische en Egyptische gebied. Aandacht voor sultanin Paarlboompje die in Egypte de overgang van de regerende dynastie van de Ayyubiden naar die van de Mamlukken min of meer mogelijk maakte. Het waren de Mamlukken die de Mongolen versloegen (1260) en de laatste Frankische stad innamen (1291). Meer informatie hier.
• zaterdag 9 nov aandacht voor de laatste eeuwen van het Byzantijnse rijk, vanaf de zgn. vierde kruistocht (1204) tot de verovering van Byzantijns Constantinopel (1453) door de Ottomaanse sultan. Meer informatie hier.

 

COLLEGE-REEKS in LEIDEN
• vanaf 10 okt geef ik voor de HOVO Leiden een college-reeks over de zeven wereldwonderen van de oudheid. Iedereen kent wel één of meer van de Zeven. De piramide in Egypte is bijna intact bewaard gebleven, maar van de andere Zeven resten slechts fragmenten en echo's. Hebben de  hangende tuinen van Babylon écht bestaan? Van Phidias' Zeus-beeld in Olympia is geen splintertje over en zelfs de locatie van de wereldberoemde Artemis-tempel in Ephese was sinds de middeleeuwen niet meer bekend. De herinnering aan Mausolus' graf in Halicarnassos (Bodrum) is terug te vinden in ons woord mausoleum.  De vuurtoren van Alexandrië en de kolos bij Rhodos-stad stonden beide bij belangrijke havens, maar hebben qua functie en uiterlijk niets met elkaar gemeen. En kende de mens in de oudheid ook deze 'standaard' Zeven? Of waren er toen  andere wereldwonderen? Hoe kunnen we de Zeven reconstrueren? Ik beantwoord al die vragen in deze college-reeks! Via de link www.OudWeb.nl/hovo klikt u makkelijk naar de HOVO Leiden website.

 

CYPRUS
De tentoonstelling Cyprus – eiland in beweging (11 okt 2019 t/m 15 mrt 2020) in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) vertelt u het bijzondere verhaal van een eiland met meer dan twaalfduizend jaar geschiedenis en cultuur. Cyprus was een van de belangrijkste kruispunten van oude culturen in de Middellandse Zee. U ziet circa vierhonderd objecten, waaronder driehonderd archeologische topstukken uit Cyprus’ nationale collecties. In de zalen staan manshoge beeldhouwwerken en portretten van marmer en terracotta, fantasierijk aardewerk met gezichtjes en dierfiguren, luxe importen uit het oude Nabije Oosten en Egypte, grote bronzen ketels en wapens, kleurige mozaïeken, gouden sieraden en een met zilver ingelegde koningszetel
(tekst website RMO).
N.a.v. deze tentoonstelling heb ik een cursus (4 colleges) samengesteld over de cultuurgeschiedenis van Cyprus. Ik heb niet alleen aandacht voor Cyprus in de oudheid, maar ook voor het middeleeuwse Cyprus, toen in alle opzichten een belangrijke 'spil' in de mediterrane geschiedenis. 

Deze cursus geef ik
• vanaf woensdagmiddag 9 okt in ZUTPHEN - zie www.OudWeb.nl/zutphen-cyprus &
• vanaf vrijdagmiddag 18 okt in AMERSFOORT voor de HOVO Utrecht.
• zaterdag 14 dec geef ik in LEIDEN een studiedag over middeleeuws Cyprus, speelbal en middelaar tussen Byzantium, Europa, de islamitische wereld & de kruisvaardersstaten.
• WOENSDAG 15 jan 2020 voor de HOVO Brabant geef ik in TILBURG een studiedag over de cultuurgeschiedenis van Cyprus (later meer informatie).

 

ZUTPHEN
De lezingen – traditiegetrouw op dinsdagmiddag en natuurlijk in Dat Bolwerck – beginnen op
• 24 sept met het DUIZENDJARIG BYZANTIJNSE RIJK. Daarna volgen:
• 15 okt lezing door kunsthistorica Marian van Caspel over MONET EN ZIJN TUINEN n.a.v. het grootse eerbetoon aan de wereldberoemde waterlelies in het Gemeentemuseum Den Haag (12 okt - 2 feb).
• 5 nov ga ik in de lezing FATA MORGANA in op de fascinatie in Europa voor de Oriënt, m.n. in de 19e eeuw.
• 26 nov Aandacht voor de tijdgenoten van de Egyptische farao's: de HETTIETEN in Klein-Azië (Turkije). Voor alle lezingen zie www.OudWeb.nl/zutphen

Behalve de Cyprus-cursus (zie boven) heb ik ook een tweede cursus geprogrammeerd. Egyptoloog Huub Pragt gaat op vier woensdagmiddagen in november en december in op zijn dan pas verschenen boek EGYPTE ONTRAADSELD. Het belooft een spannende cursus te worden! Alle gegevens op www.OudWeb.nl/egypte-ontraadseld

 

BOEKEN
Een greep uit mijn boekbesprekingen:
prachtige Nederlandse vertaling van Herodotus' Historiën, Trouillez' Germanen en het christendom, mooie biografie over Saladin, een kleurrijke zeer deskundige inkijk in Mamluks Cairo en een herdruk van een in 1877 verschenen boek over de perikelen en de avonturen van de 'oude' opgravers, in dit geval John Turtle Wood die in het Ottomaanse Ephese op zoek ging naar de 'verdwenen' Artemis-tempel. U vindt deze en meer boeken onder www.OudWeb.nl/verschenen

& ik heb twee speciale pagina's gemaakt m.b.t. goede, leverbare boeken
* over de kruistochten 
* en een over de Zeven Wereldwonderen 

Ik wens u een mooi Indian-summer-weekend &
hoop u op een van mijn activiteiten tegen te komen.

Met vriendelijke groeten,

Annet van Wiechen
conens & van wiechen

U kunt al uw op- en aanmerkingen kwijt via deze link.