zomer 2019 
OudWeb-nieuwsbrief downloaden

 

Beste mensen,

 

In de zomer heb ik traditiegetrouw wat minder spreekactiviteiten. Behalve een studiedag in augustus (zie verder) geef ik nog een lezing voor de HOVO-Utrecht.
Op donderdag 11 juli organiseert de HOVO Utrecht een open dag (gratis).
Mijn 30 minuten PR-lezing over mijn cursussen 2019-2010 (Cyprus & Ovidius' mythen) begint ca. 14.45u.
Alle informatie en het hele interessante dagprogramma vindt u op HIER

 

STUDIEDAGEN in LEIDEN

Deze zomer geef ik op 3 augustus een studiedag over de periode van de kruistochten (tot ca. 1170). Allereerst heb ik aandacht voor de situatie in Byzantium, de islamitische wereld & Europa in de elfde eeuw. Daarna zien we hoe groot de impact was van de woorden van paus Urbanus II op de middeleeuwers. Wie namen "het kruis" op en waartoe leidde hun lange, moeilijke tocht richting Jeruzalem? Wat gebeurde er toen Jeruzalem eenmaal 'bevrijd' was?
Tijdens deze studiedag ga ik ook in op het samen-strijden-&-leven in het oostelijk Middellandse zeegebied. Behalve materiële resten, zoals burchten en kerken die ik vrijwel allemaal bezocht heb, zijn er veel eigentijdse verslagen van beide kanten die behalve de strijd ook het dagelijks leven en het omgaan met elkaar beschrijven: (on)begrip, be- & verwondering. Ik ga ook in op het begrip 'kruisvaarderskunst' en op nieuwe opgravingen die resten van Frankische nederzettingen buiten de steden bloot leggen.

Programmawijziging • Ik plande op 14 dec een studiedag over islamitisch Spanje, maar vanwege de grote Cyprus-tentoonstellingen heb ik deze naar 2020 verplaatst en gesplist (22 feb & 7 mrt) en op 14 dec een studiedag over Middeleeuws Cyprus ingelast.

 

CYPRUS

De tentoonstelling Cyprus – eiland in beweging (11 okt 2019 t/m 15 mrt 2020) in het Rijksmuseum van Oudheden (Leiden) vertelt u het bijzondere verhaal van een eiland met meer dan twaalfduizend jaar geschiedenis en cultuur. Cyprus was een van de belangrijkste kruispunten van oude culturen in de Middellandse Zee. U ziet circa vierhonderd objecten, waaronder driehonderd archeologische topstukken uit Cyprus’ nationale collecties. In de zalen staan manshoge beeldhouwwerken en portretten van marmer en terracotta, fantasierijk aardewerk met gezichtjes en dierfiguren, luxe importen uit het oude Nabije Oosten en Egypte, grote bronzen ketels en wapens, kleurige mozaïeken, gouden sieraden en een met zilver ingelegde koningszetel (tekst website RMO).

N.a.v. deze tentoonstelling heb ik een cursus (4 colleges) samengesteld over de cultuurgeschiedenis van Cyprus. Ik heb niet alleen aandacht voor Cyprus in de oudheid, maar ook voor het middeleeuwse Cyprus toen in alle opzichten een belangrijke 'spil' in de mediterrane geschiedenis.

Deze cursus geef ik
in Zutphen - zie www.OudWeb.nl/zutphen-cyprus &
in Amersfoort voor de HOVO Utrecht - www.OudWeb.nl/HOVO.
In Leiden geef ik een studiedag over middeleeuws Cyprus (zie hierboven).
Tilburg • voor de HOVO Brabant geef ik in januari 2020 een studiedag over de cultuurgeschiedenis van Cyprus (later meer informatie).

 

HOVO

Het ziet er naar uit dat ik in het komend seizoen verschillende cursussen zal gaan geven voor de HOVO's Leiden, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Brabant. Alle data zijn nog niet bekend, maar mijn webpagina voor de HOVO-cursussen werk ik bij zodra alle gegevens van de HOVO bekend zijn. Bekijk: www.OudWeb.nl/HOVO

 

ZUTPHEN

De lezingen – traditiegetrouw op dinsdagmiddag en natuurlijk in Dat Bolwerck – beginnen op 24 september met het duizendjarig Byzantijnse rijk.
Voor alle lezingen zie www.OudWeb.nl/zutphen

Behalve de Cyprus-cursus (zie boven) heb ik ook een tweede cursus geprogrammeerd. Egyptoloog Huub Pragt gaat op vier woensdagmiddagen in november en december in op zijn dan pas verschenen boek Egypte ontraadseld. Het belooft een spannende cursus te worden!

 

BOEKEN

Een greep uit mijn boekbesprekingen:
Klassieke oudheid:

            En de mens schiep god / Selina O'Grady
            Van de gladiatorenkeizer tot de gepensioneerde tiener
            Brutus, de nobele samenzweerder / K. Tempest
            Hannibals meesterzet, de slag bij Cannae 216 vC / Adrian Goldsworthy 
            Palmyra, mirage in the desert
            Ovidius, het verhaal van een dichter / Michiel Verweij.

Vertalingen:

            Marcus Aurelius' correspondentie met Marcus Fronto
            Ambrosius' hymnen, Zingen moet ons hart!

Middeleeuwen:

            De tempeliers, opkomst en ondergang van de tempelridders / Dan Jones
            The world of the Fatimids
            The minbar of Saladin

U vindt ze alle onder www.OudWeb.nl/verschenen

            & de speciale kruistochten-pagina (voor de studiedag op 3 augustus) werk ik geregeld bij.

 

BOL.COM

Mocht u wel eens iets bij deze goede internetwinkel bestellen (ik koop er al zolang BOL.COM bestaat!), dan zou het fijn zijn als u dat doet via de link op mijn startpagina. Ik ontvang dan een kleine commissie en daarvan kan ik OudWeb.nl in de lucht houden! Uiteraard staat uw privacy op één en kan ik niet zien wie wat koopt!

 

Ik wens u een mooie & zonnige zomer toe!

 

Annet van Wiechen
conens & van wiechen

U kunt al uw op- en aanmerkingen kwijt via deze link.