winter-voorjaar 2020 
OudWeb-nieuwsbrief downloaden

 

Beste mensen,

Mijn laatste 2019-studiedag zit erop. Ik kijk alvast vooruit & ga me opmaken voor het spannende voorjaar 2020!

HOVO-COLLEGEREEKSEN
• TILBURG - themadag winteracademie CYPRUS 15 jan 2020
• AMSTERDAM - cursus ZEVEN WERELDWONDEREN vanaf 11 febr 2020
• AMERSFOORT - cursus MYTHEN volgens OVIDIUS vanaf 12 febr 2020
• ROTTERDAM - cursus ZEVEN WERELDWONDEREN vanaf 17 febr 2020
• 's HERTOGENBOSCH - cursus MYTHEN volgens OVIDIUS vanaf 12 mrt 2020
Op mijn HOVO-pagina vindt u de linken naar de verschillende HOVO's.

STUDIEDAGEN in LEIDEN
Mijn studiedag MIDDELEEUWS CYPRUS was al snel volgeboekt. Vandaar dat ik deze herhaal op zaterdag 18 januari 2020. Er is nog plaats!
Daarna gaan twee studiedagen over het westelijke Middellandse Zeegebied:

• Op zaterdag 22 februari aandacht voor AL-ANDALUS & MAGHREB TOT CA. 1000.
Na de verovering door moslims werd het Spaanse gebied (Al-Andalus) aanvankelijk een provincie bestuurd vanuit Damascus. Toen de Abbasiden de macht naar zich toetrokken (750), was er een Omayyaden-prins die via via in Córdoba terecht kwam waar hij de basis legde voor een onafhankelijk Al-Andalus, dat bloeide onder de zgn. west-Omayyaden. Behalve de grote moskee van Córdoba herinneren veel archeologische resten aan deze bloeiperiode, zoals de koninklijke stad Medina Azahara. Ook aandacht voor het geglazuurde aardewerk, delicate ivoren doosjes & de mengcultuur tussen het noorden en het zuiden van Spanje: de Mozarabische kunst & architectuur.
• Zaterdag 7 maart het vervolg: AL-ANDALUS & MAGHREB tot 1492
Begin 11e eeuw viel het kalifaat van Córdoba uiteen in verschillende zgn. Taifas, die uiteindelijk werden overgenomen door dynastieën uit de Maghreb, de Almoraviden & Almohaden. De reconquista (herovering van Al-Andalus door de christelijke, Spaanse vorsten) ging gestaag en met wisselend succes door. De Nasriden van Granada (Alhambra-paleizen) deden tevergeefs een beroep op de hulp van de Meriniden in de Maghreb en gaven zich in 1492 over aan de Spaanse koningen Fernando & Isabel. Ook ga ik tijdens deze studiedag kort in op de vertaalscholen en de mengcultuur tussen het noorden en het zuiden die kenmerkend zijn voor Spanje: de Mudéjar kunst & architectuur.
Alle gegevens vindt u op de OudWeb-studiedagen-pagina.

LEZINGEN in ZUTPHEN
Ik heb opnieuw zes dinsdag-lezingen in Zutphen geprogrammeerd.
• 28 jan - Zeven Wereldwonderen
• 18 & 25 feb - Divina Commedia van Dante, tweeluik
De Divina Commedia (Goddelijke Komedie) van Dante Alighieri – 700 jaar geleden geschreven – behoort tot de grootste literaire werken van de Europese cultuur. In 100 canti beschrijft Dante zijn tocht door de hel (Inferno) over de Louteringsberg (Purgatorio) naar het paradijs (Paradiso). Elk van de drie rijken bestaat uit tien afdelingen, waarbij de hellekringen het spiegel-beeld vormen van de hemelen. Als begeleiders heeft hij de Romeinse dichter Vergilius, zijn geliefde Beatrice, die al op 24-jarige leeftijd overleed, en tenslotte de mysticus Bernard van Clairvaux. Kunsthistorica Marian van Caspel gaat in twee lezingen in op deze wereldberoemde Commedia, zoals de oorspronkelijke titel was. Veel kunstenaars hebben zich in de loop der eeuwen door het beeldend taalgebruik van Dante laten inspireren. Spreekster laat dan ook werk zien van o.a. Botticelli, William Blake, Robert Rauschenberg en Juke Hudig tijdens haar tocht in het kielzog van Dante.
• 17 maart - Acropolis van Athene
• 7 april - Moskeeën van Istanbul
• 28 april - Moissac
Meer informatie op mijn Zutphen-OudWeb-pagina.

BOEKEN
Weer veel boeken gelezen, zoals Troy, myth and reality bij de tentoonstelling in het British Museum, Egypte ontraadseld van egyptolooog Huub Pragt, een mooie biografie van Saladin, een kleurrijke tentoonstellingscatalogus over Jerusalem 1000-1400 en enkele nieuwe Nederlandse vertalingen van antieke auteurs (Xenophon, Boëthius) en van Augsutus' Res Gestae.
Deze en meer boeken vindt u op de pas-verschenen-OudWeb-pagina.

Zoekt u nog een leuk december-boek-cadeau? Denk dan niet alleen aan de hierboven genoemde boeken, maar ook aan de EZEL!


Ik wens u fijne decemberdagen en


moge 2020 voor u een goed jaar zijn!
 
 

Annet van Wiechen

conens & van wiechen

U kunt al uw op- en aanmerkingen kwijt via deze link.