OudWeb-nieuwsbrief 2023

 

 herfst 2023

Beste mensen, 

 

Mijn negende OUDWEB-REEKS is online beschikbaar (met 'trailer' 16 minuten):

BYZANTIJNS CONSTANTINOPEL

De mythische Byzas zou Byzantion hebben gesticht (7e eeuw vC), maar het eigenlijke begin van Constantinopel ligt eeuwen later toen Constantijn de Grote de potentie van de plek goed inschatte. Als toekomstige hoofdstad van het Romeinse rijk stichtte hij zijn Nieuwe Rome ofwel de Stad van Constantijn op het oude Byzantion. Door zijn strategische ligging floreerde de stad en kreeg beschermende stadsmuren. Tijdens de regering van keizer Justinianus (6e eeuw) bereikte het Byzantijnse rijk zijn grootste uitbreiding en werd de hoofdstad met bijzondere gebouwen verrijkt, zoals de Hagia Sophia. Overal aan de grenzen van het Byzantijnse rijk lagen vijanden op de loer en ook intern waren veel strubbelingen op het hoogste bestuurlijke en religieuze niveau. Constantinopel werd meerdere keren belegerd, het leger leed nederlagen, keizers werden blind gemaakt en afgezet en de stad kende een periode van 'Latijnse' bezetting (13e eeuw). Maar uit de bloeiperioden van het Byzantijnse rijk (10e-11e eeuw en 14e eeuw) zijn schitterende pareltjes bewaard gebleven, zoals de Christus in Chora kloosterkerk waar de gerestaureerde fresco's en mozaïeken een lust voor het oog zijn. Uiteindelijk hield Byzantijns Constantinopel op te bestaan toen de stad in mei 1453 veroverd werd door de jonge sultan Mehmed II. Voor alle informatie, klik hier.
 
Natuurlijk kunt u de eerdere OudWeb-reeksen nog steeds bekijken, zoals over RAVENNA, HETTIETEN, ETRUSKEN & BEELDVERBOD. Het overzicht van mijn OudWeb-reeksen vindt u hier.
Dat wil zeggen dat u nu of volgende maand – wanneer het u schikt – met een of meer van deze reeksen kunt beginnen. Verdeeld over tien sessies van elk ca. dertig minuten kunt u deze reeksen bekijken op dezelfde manier als bij mijn OudWebinars. U hoeft niets te downloaden of een programma op uw PC te installeren. U kunt kijken wanneer het u schikt op uw PC, laptop, tablet of smartphone! Als u zich ingeschreven en betaald hebt, dan is de hele reeks drie maanden voor u beschikbaar én u ontvangt de papieren syllabus per post. Kosten per reeks €65,- en dat is incl. papieren syllabus op uw deurmat!


'LIVE' LOCHEM EN OMGEVING.
Deze zomer veel nagedacht. Ja, ik miste wat. Hoewel ik een bijna kluizenaar ben en me daar goed bij voel, miste ik toch wel het 'live optreden'. In samenwerking met Fit-Art (samen lerend voorwaarts) geef ik dit najaar een cursus over HET COMPLEX, RONDJE EUROPA, waarin ik zeven bijzondere 'complexen' de revue laat passeren. Van de Atheense Acropolis via de Alhambra-paleizen in Granada tot het Stadhuis in Amsterdam! Alle informatie leest u hier.Deze zomer heb ik me bezig gehouden met het opschonen van mijn webstek. BOL.COM heeft een nieuw linken-systeem in gebruik genomen en daarom moest ook ik al mijn linken naar hun website (en dat waren er erg veel!) vervangen. Tevens heb ik alle niet meer leverbare boeken/cd's weggehaald. Dus nu zijn mijn 'aanrader' pagina's weer helemaal bij de tijd. Momenteel voeg ik alleen boeken of cd's toe die bij een OudWeb-reeks genoemd worden of waar ik heel blij of enthousiast van word. Zoals nu de cd La Mélancolie Royal van ney-speler Kudsi Erguner. Ik kom helemaal tot rust bij zijn muziek. Kijk eens hier en via de BOL.COM link kunt u ook enkele nummers horen!
Overigens, van alles wat u bij BOL.COM via mijn www.OudWeb.nl koopt, krijg ik een (heel) bescheiden commissie. Mede daardoor is het mij mogelijk mijn webstek 'in de lucht' te houden!

 


OudWebinars
Of moet ik mijn OudWebinars tegenwoordig noemen: podcasts met 'plaatjes'?
Ik wil nog even uw aandacht vestigen op mijn OudWebinars over de Dodendans. Nieuw zijn de OudWebinars over enkele ruïne-steden in Tunesië: Bulla Regia (met ondergrondse ont-vangstruimten), Maktar (waar we de bewoners nog altijd in steen kunnen zien) en Haïdra (met zijn vijf christelijke kerken uit 4e-7e eeuw). Verder een begin aan de Ovidius-verhalen: verhalen over sekse-verandering! U kunt het verhaal zien & horen op mijn OudWebinar-pagina.

 

 

Veel kijk- en luisterplezier!

U weet het, elke vraag en e-mail van u beantwoord ik zo spoedig mogelijk.

Met hartelijke groet,

Annet van Wiechen, archeoloog