maart/april 2019 
OudWeb-nieuwsbrief downloaden

 

Beste mensen,

 

Dit keer stuur ik u een korte nieuwsbrief met alleen mijn activiteiten in de komende maanden.

 

LEIDEN, zaterdag - www.OudWeb.nl/studiedagen

Mijn studiedagen in het RMO lopen erg goed. De tweede op 9 maart a.s. is al volgeboekt, maar uiteraard kunt u zich nog inschrijven voor de derde studiedag, op 13 april. Tijdens deze dag gaan we naar de islamitische wereld van de Abbasiden en Fatimiden, een wereld van paleizen & moskeeën, van geleerden, vertalers & pottenbakkers, die op ceramisch gebied nieuwe technieken introduceerden en daardoor het geglazuurde aardewerk blijvend hebben beïnvloed. Vanaf de 9e eeuw had de kalief in Bagdad steeds minder macht. Locale bestuurders namen het heft in eigen hand, zoals Ibn Tulun in Cairo (870), de Aglabiden in Tunesië (Kairouan, 800-909) en uiteindelijk de sjiitische Fatimiden, die in 973 hun hoofdstad bij Fustat aan de Nijl stichtten: Cairo. Deze rechthoekige paleisstad was bestemd voor de vorst en zijn hofhouding. Hoewel weinig van de paleizen bewaard bleef, hebben we ooggetuigenverslagen én gebouwde echo's o.a. op Sicilië! Enkele religieuze bouwwerken laten nu nog prachtig de Fatimidische vormentaal zien. Ook werden toen in Egypte schitterende bergkristallen en ivoren objecten geproduceerd.
Wist u dat Karel de Grote een nogal gewichtig geschenk van kalief Harun ar-Rashid (r.786-809) ontving? Een olifant!
Schrijf u gauw in zodat ik u niet hoef teleur te stellen!

 

ZUTPHEN, dinsdagmiddagen - www.OudWeb.nl/zutphen
Hier geef ik dit voorjaar nog drie lezingen over onderwerpen die mij na aan het hart liggen:

19 maart – Amor & Psyche, sprookje over liefde en volharding, over een radeloos meisje en een kijvende godin .... een sprookje dat al millennialang zijn sporen heeft achtergelaten in kunst en literatuur. Maar is het alleen een onderhoudend sprookje over de Liefde die overwint? Of gaat het over de menselijke ziel die na de dood wordt verenigd met & in het goddelijke? (Deze lezing geef ik op 2 april ook in Oosterbeek).

9 april – Eenhoorn & zijn tapijten Bestaat de eenhoorn écht? De middeleeuwer was daarvan overtuigd. Waarom en welke symboliek vertegenwoordigde de eenhoorn voor hem? Verder aandacht voor twee tapijtreeksen (rond 1500) waarin de eenhoorn de hoofdrol speelt: La Dame à la licorne in Musée de Cluny in Parijs en de Unicorn Tapestries in het Metropolitan Museum of Art in New York.   

30 april – Topkapι-paleis in Istanbul Ik neem u graag mee op onderzoek in het sultanspaleis te Istanbul! Ik ga in op de betekenis en het gebruik van de verschillende ruimten in dit grootse complex. Ooggetuigenverslagen ­– we laten ons niet leiden door westerse haremfantasieën – en Ottomaanse miniaturen geven een beeld van de kleurrijke paleis-bewoners en –bewoonsters, hun activiteiten en het strenge protocol. 

 

LOCHEM, donderdagmiddagen - www.OudWeb.nl/lochem 

4 april – Piazza Armerina deze lezing gaat NIET door!

U kunt alle gelezen boeken terugvinden via mijn pagina www.OudWeb.nl/verschenen waar het laatst gelezen boek bovenin staat!

 

Ik hoop u (weer) gauw te ontmoeten!

 

Annet van Wiechen
conens & van wiechen

U kunt al uw op- en aanmerkingen kwijt via deze link.