januari 2019 
OudWeb-nieuwsbrief downloaden

 

Beste mensen,

 

Ik val direct met de deur in huis met mijn nieuwe 2019-plannen!

 

studiedagen in leiden, rmo · Eens was de Middellandse Zee voor de Romeinen Mare Nostrum (Onze Zee). Met  de stichting van Constantinopel (330nC) werd het machtscentrum langzaam maar zeker van Rome naar het oosten verplaatst.  De ondergang van het West-Romeinse rijk, gebeurtenissen in de zevende eeuw en de komst van een nieuwe religie (islam) maakten de Middellandse Zee tot een scheiding tussen cultuurgebieden die zij tot op de dag van vandaag is. Tijdens enkele studiedagen (2019 en begin 2020) wil ik in min of meer chronologische volgorde de verschillende machthebbers, hun materiële cultuur en hun politieke & religieuze stromingen bespreken.  Aandacht ook voor het dagelijkse leven, ooggetuigenverslagen en voor onderlinge spanningen & strijd, interacties & handel tussen en wederzijdse beïnvloeding van de werelden van Keizers & Kaliefen & Franken. Uit eigen waarneming ken ik de overblijfselen van die werelden en ik heb ter plekke (de resten van) kerken & moskeeën, burchten & steden, 'woestijnkasteeltjes' & paleizen bestudeerd.

Belangrijk: de studiedagen kunnen ook heel goed onafhankelijk van elkaar gevolgd worden.

De eerste studiedag is op zaterdag 9 februari: Byzantijnse wereld tot ca. 1200

(inschrijven vóór 31 januari).

Alle informatie vindt u op www.OudWeb.nl/studiedag-byzantium

 

 

lezingen & cursus in zutphen · De eerste lezing is op 15 jan: Glans & geluk. De titel refereert aan de gelijknamige tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag (tot 3 mrt), waar o.a. geglazuurd aardewerk – vooral uit eigen collectie – uit de islamitische wereld wordt getoond. Al veertig jaar houd ik mij (tussen de bedrijven door) bezig met dit aardewerk en ik wil er graag over vertellen. In de 9e-eeuwse islamitische wereld vond een stormachtige ontwikkelling plaats van verschillende soorten, technieken en kleuren geglazuurd aardewerk. Waarom? Ik neem u met plezier mee op een bijzondere ceramiek-ontdekkingstocht! Meer informatie op www.OudWeb.nl/zutphen-glans.

            Vanaf 14 februari geef ik – bij voldoende belangstelling – de zesdelige cursus: De vierde eeuw. De vierde eeuw was een eeuw van veranderingen en van de keizers Constantijn & Julianus, de eeuw waarin kerken gebouwd en tempels gesloten werden, de eeuw waarin oude goden teloor gingen ..... Kortom, een eeuw die de wereld fundamenteel veranderde en waarvan we anno nu nog steeds de invloed zien. Informatie: www.OudWeb.nl/cursus. Geef u (liefst z.s.m.) op.

lezingen in oosterbeek · De eerste lezing is op 22 jan: Glans & geluk. Dit is dezelfde lezing die ik op 15 jan in Zutphen geef. Meer informatie: www.OudWeb.nl/oosterbeek-glans.

 

lezingen in lochem · Op 24 jan vertelt kunsthistorica Marian van Caspel over Armando. Wat een verjaardagsfeest had moeten worden, is nu een postuum eerbetoon: de overzichtstentoonstelling in Museum Voorlinden was in 2019 gepland rond de 90-ste verjaardag van in 1929 geboren Armando, maar is door zijn overlijden, afgelopen zomer, vervroegd. Nog tot en met 10 maart zijn er ruim 50 werken te zien die samen een overzicht vormen van het veelzijdige oeuvre van de kunstenaar. Armando maakte schilderijen en sculpturen, maar ook gevoelige tekeningen en poëtische grafiek. Tevens is hij bekend als violist, theater- en filmmaker en schrijver van proza en poëzie. Binnen al deze disciplines gaat het om één thema: de tragiek van de mens. Zelf sprak de kunstenaar over ‘veelzijdigheid in eenzijdigheid’: veelzijdig in zoveel disciplines, eenzijdig in het thema. Dit centrale thema bleef zestig jaar hetzelfde en wortelt in zijn heftige jeugdervaringen in Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. Meer informatie: www.OudWeb.nl/lochem-armando.

 

Verder wil ik u graag wijzen op de HOVO-cursussen die ik in Rotterdam (Ovidius) en in Amersfoort (De vierde eeuw) ga geven.

Alle informatie met doorklik op www.OudWeb.nl/HOVO.

 

boeken · Afgelopen twee weken heb ik veel boeken gelezen waar ik blij van werd. Er is eindelijk wetenschappelijke aandacht voor Hadrianus' vrouw, Sabina en er was een kleine tentoonstelling (met boek) over de keizerlijke protégé Antinoüs. De godenwereld in de oudheid was nogal chaotisch. Twee boeken brengen orde in de Egyptische godenwereld en de kijk van de oude Hesiodos op de Griekse goden is in het NL vertaald. Het belangrijke boek Mohammed en de late oudheid geschreven door NL wetenschappers, ontsluit deze interessante periode voor het NL taalgebied. Glas, aardewerk, tapijten en andere kunst uit de islamitische wereld worden gepresenteerd in het boek Glans en Geluk, dat verscheen bij de gelijknamige tentoonstelling in Den Haag (zie mijn lezingen in Zutphen en Oosterbeek waarin ik orde schep in de grote variatie geglazuurd aardewerk in de wereld van de islam). Feiten en roddels over de eerste Romeinse keizers kunt u lezen bij NL vertaling van Suetonius en met de NL vertaling van fragmenten uit Plinius' Wereld vergeet u even het heden!

U kunt alle gelezen boeken terugvinden via mijn pagina www.OudWeb.nl/verschenen waar het laatst gelezen boek bovenin staat!

 

Ik hoop u (weer) gauw te ontmoeten!

 

Annet van Wiechen
conens & van wiechen

U kunt al uw op- en aanmerkingen kwijt via deze link.