OudWeb-nieuwsbrief 2024

 

 lente 2024

Beste mensen, 

Afgelopen tijd heb ik zeven nieuwe OudWebinars gemaakt (bekijk ze op deze pagina):

•  Heinrich SCHLIEMANN (1822-1890) verwierf als handelaar een vermogen en wijdde zich daarna aan de archeologie. Hij  zette o.a. Troje weer op de kaart. Deze OudWebinar gaat over het graf in Athene dat Schliemann voor zichzelf en zijn vrouw liet bouwen. (30 minuten)

• Aandacht voor de 'Zeeuwse' godin NEHALENNIA, die in de eerste eeuwen van onze jaartelling door (met name) handelaren werd vereerd. De inscripties op aan haar gewijde stèlai geven ook namen van haar vereerders. (36 minuten)

• In TEBESSA (Algerije) is een van de beste bewaarde Romeinse tempels te zien. Fraai gebeeldhouwde reliëfs geven wellicht een hint over welke god(en) hier ooit werd(en) vereerd. Tevens een bezoek aan een van de oudste christelijke pelgrimskerken. (31 minuten)

• De beeldtaal van de kathedraal van CHARTRES is voor de moderne mens lang niet altijd makkelijk te begrijpen. Toch is het samenspel van beelden en symbolen heel (theo)logisch. Mag ik uw gids zijn? (52 minuten)

• De ALHAMBRA-PALEIZEN (Granada) worden al lang (wetenschappelijk) bestudeerd en gerestaureerd. Toch weten we nog lang niet alles van –met name– het gebruik van de pa-leisruimten, waar de muren letterlijk spreken! (46 minuten) 

• Ik hou van Piero della Francesca' werk, vooral het paneel met Maria en heiligen dat hij schilderde in opdracht van  Federigo da Montefeltro (1444-1482) van Urbino. Boven Maria's hoofd hangt een groot ei. Dat intrigeerde me en ik dook in de bijzondere geschiedenis van het struisvogel-ei! (47 minuten)

• In deze tweede OudWebinar over La Madeleine in VÉZELAY zijn enkele van de ruim honderd kapitelen ín de kerk aan de beurt. Verhalen en symbolen ..... (25 minuten) 

En verder ............

De tentoonstelling in Amsterdam over de mummieportretten is verlengd (tot 20 mei 2024) dus maak alvast thuis kennis met die Romeinse 'Egyptenaren' in mijn DRIE OudWebinars.

romeinse mummieportretten 1
romeinse mummieportretten 1
romeinse mummieportretten 2
romeinse mummieportretten 2
 
romeinse mummieportretten 3
romeinse mummieportretten 3
   


Of bekijk ze ook op www.OudWeb.nl/oudwebinars.
Over de allereerste vondsten, de datering, de context en veel meer. Overigens op die pagina vindt u veel meer OudWebinars, o.a. over enkele schitterende ruïne-steden in Tunesië.

 
Natuurlijk zijn mijn OudWeb-reeksen nog steeds te bekijken, zoals over BYZANTIJNS CONSTANTINOPELRAVENNA, HETTIETEN, ETRUSKEN & BEELDVERBOD.
Het overzicht van mijn OudWeb-reeksen vindt u hier.

Dat wil zeggen dat u nu of volgende maand – wanneer het u schikt – met een of meer van deze reeksen kunt beginnen. Verdeeld over tien sessies van elk ca. dertig minuten kunt u deze reeksen bekijken op dezelfde manier als bij mijn OudWebinars. U hoeft niets te downloaden of een programma op uw PC te installeren. U kunt kijken wanneer het u schikt op uw PC, laptop, tablet of smartphone! Als u zich ingeschreven en betaald hebt, dan is de hele reeks drie maanden voor u beschikbaar én u ontvangt de papieren syllabus per post. Kosten per reeks €65,- en dat is incl. papieren syllabus op uw deurmat!
Veel kijk- en luisterplezier!

 

U weet het, elke vraag en e-mail van u beantwoord ik zo spoedig mogelijk.

Met hartelijke groet,

Annet van Wiechen, archeoloog