aanrader: augustus

luisterboek

Augustus
John Williams
vertaling uit het Amerikaans: Edzard Krol
voorgelezen door Jan Donkers
Amsterdam: Rubinstein, 2014
10 cd's, luisterduur ca. 12.5 uur
ISBN 978-90-47617440

John Williams (1922-1994) werd in Nederland bekend door zijn boek Stoner (1965) dat in 2012 voor het eerst in een Nederlandse vertaling uitkwam. Van zijn laatste boek Augustus, dat hij in 1972 publiceerde en in Amerika de National Book Award 1973 won, verscheen dit jaar de Nederlandse vertaling.

Nu ik me dit jaar 2014 – Augustus stierf precies tweeduizend jaar geleden – bezig houd met de historische en archeologische feiten uit deze augusteïsche periode, was ik nieuwsgierig naar deze roman.
En laat nu de Nederlandse vertaling ook als luisterboek zijn gepubliceerd!
Tijdens het trimmen waande ik mij ruim twaalf uur in de zeer kleurrijke, Romeinse wereld.

Een chaotische wereld waarin de Romeinse republiek ten onder ging aan expansiedrift en aan de grote ego's van mannen die op alle mogelijke en (on)geoorloofde manieren elkaar probeerden af te troeven. Williams laat fictieve Romeinse bronnen – in dit geval: letterlijk – spreken.
De prettig donkere stem van Jan Donkers vertelt in rustig tempo over het ontstuimige bestaan van elite en soldaten tweeduizend jaar geleden. In brieven en dagboekfragmenten van de mensen rond Octavianus – ofwel keizer Augustus – schetst hij het leven van de eerste Romeinse keizer, hoe hij veranderde van een schuchtere jongeman tot een wereldheerser. Ook leuk dat de fictie af en toe gelardeerd wordt met letterlijke aanhalingen uit historische bronnen.
Julius Caesar, Augustus' moeder Atia, Cicero, Maecenas, Livius, Strabo, Julia, Agrippa .... bekende & onbekende Romeinen en Cleopatra vertellen hun kant van het verhaal. Dat maakt Augustus zo bijzonder, want door deze aanpak wordt de ingewikkelde Romeinse geschiedenis op menselijk niveau caleidoscopisch beschreven.
En wat een schrijver was Williams ... fantastisch!  
Historische feiten & fictie, intrige & liefde, kameraadschap & verraad, manipulatie & wreedheid ... alles is in deze historische roman aanwezig.
En om dit boek voorgelezen te horen door Jan Donkers is écht een feestje!
Verwen uzelf!

Tip: een ideaal cadeau – kan ook makkelijk verstuurd worden – voor iemand die lange autoritten moeten maken, veel strijkwerk moet doen of aan bed gekluisterd is!