Maak kennis met cultureel ondernemer

Annet van Wiechen

 

Archeologe en publicist Annet van Wiechen begon na haar studie aan de Rijks-universiteit Leiden samen met haar partner, fotograaf Ruud Conens, de onderneming conens & van wiechen (1984). In ruim 30 jaar bedrijfsactiviteit werd een unieke schat aan kunsthistorische en archeologische kennis en ervaring opgebouwd en toegankelijk gemaakt voor een groot publiek. De focus ligt daarbij op de geschiedenis van Europa en van het Middellandse Zeegebied, vanaf de klassieke oudheid tot en met de renaissance. Maar ook het islamitisch culturele erfgoed krijgt ruim aandacht in de portfolio. Dit verleden bestudeerden ze en legden ze fotografisch vast tijdens hun vele reizen rond de Middellandse Zee. Op basis van een eigen collectie van ruim 250.000 dia’s en ander beeldmateriaal van ruïnes, architectuur, kunstvoorwerpen en sfeerbeelden brengt conens & van wiechen dat verleden tot leven voor een hedendaags publiek.

Door middel van lezingen, studiedagen, HOVO-college-reeksen, het internet en een boek weet Annet van Wiechen haar publiek steeds mee te nemen op een boeiende tocht langs het culturele verleden én de verbanden te leggen met de cultuur van alledag. Vaak gebeurt dat vanuit verrassende en onverwachte invalshoeken. Zo presenteert hun boek de EZEL het overbekende lastdier als drager van ons culturele verleden en werd onlangs nog in een studiedag over Mysteriereligies in de oudheid het begrip religie in een breed perspectief geplaatst. Ook wordt vaak aansluiting gezocht bij grote cultuurhistorische tentoonstellingen in de belangrijke Nederlandse musea, zoals de tentoonstellingen over de Etrusken (2011/2012), Karel de Grote (2015), het Rome van keizer Constantijn (2015/2016), Jeroen Bosch (2016), Gladiatoren (2017), Casa Romana (2017), Iran & Glans en geluk (2018), Cyprus (2019).

Ruim dertig jaar ervaring heeft geresulteerd in duizenden lezingen, studiedagen en presentaties over zeer uiteenlopende onderwerpen, die steeds weer een geboeid publiek trekken. Na het overlijden van haar partner Ruud Conens heeft Annet van Wiechen het bedrijf doorgestart. Daarbij is zij ook op zoek gegaan naar nieuwe vormen. Het internet heeft een belangrijke plaats gekregen via frequente weblogs voor haar eigen website Oudweb.nl.

 

 

CONENS & VAN WIECHEN is springlevend, en laat zien dat ook het verleden geen dode letter is, maar interessante en relevante lessen te bieden heeft voor de mens van vandaag.

 

Annet van Wiechen (CONENS & VAN WIECHEN) biedt de volgende producten:

•          Lezingen/presentaties die 'op maat' gemaakt worden.

         Studiedagen & college-reeksen
Enkele studiedagen per jaar, waarbij steeds een specifiek onderwerp in vier samenhangende lezingen toegankelijk wordt gemaakt en belicht, op een aantrekkelijke locatie. Enkele voorbeelden vindt u hier.

          Publicaties, voor artikelen in de papieren media of op internet.
Enkele pagina's uit het boek de EZEL, archeologie - geschiedenis - cultuur - kunst - literatuur, zie deEZEL.nl. Voorbeelden op eigen webstek.

          Beeldarchief
Omvangrijk archief van dia’s en ander beeldmateriaal over de cultuur van Europa, het Mediterrane gebied en de islamitische landen. Onderwerpen op aanvraag leverbaar.