aanrader herodotus vertaling

 

Historiën, alles wat ik zag, hoorde en onderzocht / Herodotus
vertaald door Wolther Kassies
en toegelicht door Michel Buijs.
Met een nawoord van Tom Holland.
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2019
955 p., krtn, met leeslint.- ISBN 978-90-253-0936-7 

 

Herodotus werd rond 484vC in Halicarnassus (Turkse Bodrum) geboren. Hij was een belangrijk Grieks geschiedschrijver.Zijn Historiën is het oudste bewaard gebleven proza werk van  Europa. HIj reisde veel - Scythië, Mesopotamië, Egypte - en tijdens die reizen toonde hij zich een oplettend en nieuwsgierig mens met belangstelling voor alles. Hij stierf uiteindelijk na 430vC in Z-Italië.

Uitgangspunt voor Herodotus in dit werk waren de oorlogen die de Grieken en de Perzen met elkaar voerden (begin 5e eeuw vC). Het waren oorlogen van de Perzische wereldmacht versus de coalitie van Griekse stadstaten. Waar lag de oorsprong van dit conflict? Wat zijn de culturen, de mythologie en de geschiedenis van de Mediterrane niet-Grieken? Herodotus' beschrijving van het oude Egypte (boek 2) is ook nu nog van belang. Over de jaarlijkse overstromingen, de Egyptische goden en goddelijke dieren, over balseming, de bouw van piramiden en het labyrint. Prachtige anecdotes. Hoe is het mogelijk dat Xerxes' invasie in Griekenland mislukte? Over de koppigheid van Spartanen, de overwinning van de Atheners, de onderling strijdende Perzische aanvoerders .......

Herodorus zag, beleefde, luisterde én (gelukkig voor ons) schreef! Of zoals Holland in het nawoord schreef: Herodotus is een "historicus voor alle (leef)tijden" en de Historiën "een verborgen schatkist".

TOP-aanrader!

 © conens & van wiechen drs. A. van Wiechen