mijn HOVO cursussen 2021 online

 

 

HOVO Leiden voorjaar 2021 • Etrusken
donderdagen in maart 2021
Deze collegereeks (5) wordt ONLINE gegeven!
In het eerste millennium voor onze jaartelling woonden de Etrusken hoofdzakelijk in het gebied van midden Italië,  tussen Florence en Rome. In het zacht glooiend landschap zijn resten van de fascinerende Etruskische wereld teruggevonden: fundamenten van tempels en beschilderde tempelfragmenten. Ondergrondse graven in o.a. Tarquinia en Orvieto laten ons na 2500 jaar nog steeds dansende en muziekmakende Etrusken zien die aanliggen aan de maaltijd of deelnemen aan wedstrijden. Door archeologisch onderzoek en bestudering van Etruskische teksten worden steeds meer details van de Etruskische cultuur bekend. In de colleges dan ook aandacht voor de nieuwste vondsten en onderzoeksresultaten.  
Inhoudelijke korte introductie (12 min) klik hier. 
Meer informatie (inschrijven, kosten ed.) klik hier.

 

HOVO Utrecht/Amersfoort voorjaar 2021 • Gewoon Romeins!
donderdagmiddag 18 febr, 4, 11, 18, 25 maart & 1, 8 april 2021;
niet op 25 febr.
Deze cursus (7) wordt ONLINE gegeven!
Archeologen zijn net detectives. Ze proberen met de gevonden sporen en objecten aangevuld met teksten het verleden te reconstrueren. In deze reeks van 7 colleges ga ik in op het dagelijkse leven van de Romeinen. Gebruiksvoorwerpen van alledag zijn in archeologische musea te vinden en veel openbare gebouwen zijn nu nog in ruïnesteden te bekijken. Gelardeerd met eigentijdse teksten volg ik het dagelijks leven van de Romein in een denkbeeldige stad die bestaat uit ruïnes van steden in het hele Romeinse rijk: van Engeland tot de Sahara, van Spanje tot Syrië. Over prachtige stadsvilla's en tochtig huurkamertjes, over watertoevoer en het amfitheater, over Romeinse eten en glas, over kleurrijke en zwart/wit vloermozaïeken en sarcofagen ......
Inhoudelijke korte introductie (12 min) klik hier.
Meer informatie (kosten, inschrijven ed.)  klik hier.

 

HOVO Amsterdam voorjaar 2021 • Mythe & geschiedenis
In deze cursus belicht ik het meanderende grensvlak tussen mythe en (archeologische) feiten. Waar start de mythe en houdt ze op; wat brengt de archeologie aan het licht? We gaan op zoektocht naar mythische en archeologische schatten uit onze (cultuur)geschiedenis en zullen zien hoe de mythe is achterhaald en de geschiedenis gemythologiseerd.
vanaf maandag 1 februari
Deze cursus (8) wordt ONLINE gegeven!
Meer informatie (kosten, inschrijving ed.) klik hier.