mijn HOVO cursussen 2019

 

 

 

HOVO UTRECHT

cursus DE VIERDE EEUW - De eeuw van de grote veranderingen
zes woensdagmiddagen 13 feb t/m 27 mrt 2019

Na een cursus over keizer Hadrianus die regeerde in de bloeiperiode van het Romeinse Rijk, gaat archeologe Annet van Wiechen in zes colleges in op een eeuw die tot op de dag van vandaag enorme invloed heeft gehad op Europa: de vierde eeuw.

In het begin van de vierde eeuw was er een grote christenvervolging (303), wat later werd het christendom getolereerd (313) en aan het eind van die eeuw was het christendom de enige toegestane religie, kwam er een einde aan de Olympische spelen en werden alle tempels gesloten of gesloopt. Spil in deze ontwikkeling was Constantijn de Grote (r.306-337) die het christendom bevorderde en met geld en middelen sponsorde. Waarom deed hij dat? Was hij een gelovige of een opportunist? Welke rol speelde zijn moeder Helena daarbij? 

Voor meer inhoudelijke informatie klik HIER.
Voor informatie m.b.t. locatie, kosten, inschrijving ed. KLIK HIER

 

 

HOVO ROTTERDAM

cursus MYTHEN VOLGENS OVIDIUS
zes maandagmiddagen van 4 mrt 2019 t/m 8 apr 2019

De Romeinse dichter Ovidius smeedde eeuwenoude mythen in eigen dichterlijke woorden aan elkaar in zijn unieke Metamorphosen.
Vanaf de allereerste verandering – chaos wordt geordende kosmos – neemt Ovidius zijn lezer mee in een verrukkelijke brij van geschiedenissen, mythen en woordspelingen naar zijn eigen tijd, naar de tijd van keizer Augustus. Niet alleen in de Romeinse tijd maakte het werk furore.
Vanaf de achtste eeuw werden de Metamorphosen in christelijk middeleeuws Europa veel gelezen, vertaald en bewerkt. Ovidius’ woorden zijn de leidraad in deze cursus, maar behalve het verhaal vertelt de docente ook de verschillende symbolische betekenissen van de verhalen door de eeuwen heen.

Deze cursus is ideaal om alle klassieke mythen weer eens op te halen en de tijdgebonden diepere symboliek ervan te ontdekken

Voor meer inhoudelijke informatie, klik HIER.
Voor informatie m.b.t. locatie, kosten, inschrijving ed. KLIK HIER 

 

 

 

 

 

 

Geweest:

cursus FASCINATIE VOOR RUÏNES voor HOVO Leiden (2018)

cursus VIERDE EEUW voor HOVO Leiden (2018)

cursus HADRIANUS, portret van een reizend keizer 
                               voor HOVO Leiden (2017), Rotterdam & Utrecht/Amersfoort (2018)