mijn HOVO cursussen 2022 online

 

HOVO Leiden najaar 2022 • Keizer Augustus en zijn PR!
Deze collegereeks (6) wordt ONLINE gegeven!

De vele veroveringen van Rome leidde uiteindelijk in de eerst eeuw vC tot grote instabiliteit, onderling gekonkel tussen de machtigste mannen, verschillende coalities, proscripties, moord en burgeroorlog. Na de nederlaag van Cleopatra en Marcus Antonius (31 vC) kon Octavianus zich de uiteindelijke overwinnaar noemen. De senaat gaf hem de titel Augustus (verhevene). Augustus ging er prat op dat hij het bakstenen Rome herbouwde tot een stad van marmer! Bij al zijn verfraaiings- en bouwactiviteiten en zijn andere maatregelen (wetgeving) wilde hij vooral de vrede, de pietas (vroomheid ten opzichte van de goden), de grootsheid van de openbare ruimte en de gewoonten van de voorvaderen benadrukken. Deze collegereeks geeft een beeld van een man die de macht van woord én beeld goed begreep. Hij gebruikte woord én beeld om het grote rijk te hervormen, zijn ideeën te verspreiden én zijn gewelddadige verleden als Octavianus te 'vergeten'.
Uiteraard ook aandacht voor belangrijke tijdgenoten van Augustus, schrijvers en familieleden die allen in meer of mindere mate hebben bijgedragen tot de keizerlijke PR. 

Meer informatie (inschrijven, kosten ed.) klik hier.

 

HOVO Utrecht najaar 2022 • De Etrusken
Deze collegereeks (6) wordt LIVE ONLINE gegeven!

In het eerste millennium voor onze jaartelling woonden de Etrusken hoofdzakelijk in het gebied van midden Italië, tussen Florence en Rome. In het zacht glooiend landschap zijn resten van de fascinerende Etruskische wereld teruggevonden: rotsgraven met rijke grafgiften, fundamenten van tempels en beschilderde tempelfragmenten. Ondergrondse graven in o.a. Tarquinia en Orvieto laten ons na 2500 jaar nog steeds dansende en muziekmakende Etrusken zien die aanliggen aan de maaltijd of deelnemen aan wedstrijden. Door archeologisch onderzoek en bestudering van Etruskische teksten worden steeds meer details van de Etruskische cultuur bekend. In de colleges dan ook aandacht voor de nieuwste vondsten en onderzoeksresultaten. Opgegraven voorwerpen, zoals schitterend zwart aardewerk, 'sprekende' spiegels, langgerekte bronzen beeldjes, askistjes en sarcofagen vertellen ons nog meer van de Etruskische samenleving, waarin de vrouw in onze ogen veel zelfstandiger – of geëmancipeerder – kon opereren dan haar eigentijdse mediterrane zusters elders.
Begin 1e eeuw vC werden de Etrusken Romeinse burgers. De Romeinen hadden grote belangstelling voor de Etrusken, van wie zij veel - zeker op religieus gebied - overnamen. Vitruvius beschreef de Etruskische tempel, Plinius bewonderde de Etruskische terracotta beelden ("die meer respect verdienen dan goud") en vermeldde dat het verzamelen van Etruskische bronzen populair was.

Alle informatie vindt u hier.

 

Geweest:

Griekse helden (m/v) in beeld HOVO Leiden (2022)
Beeldverbod HOVO Leiden (2021)
Etrusken HOVO Leiden (2021)
Gewoon Romeins! HOVO Rotterdam (2020), HOVO Utrecht (2021)
Op het grensvlak van mythe & geschiedenis
          HOVO Leiden (2020), HOVO Amsterdam (2021)
Zeven wereldwonderen HOVO Leiden (2019), Amsterdam & Rotterdam (2020)
Cultuurgeschiedenis Cyprus HOVO Utrecht (2019) & HOVO Brabant (2020)
Fascinatie voor ruïnes HOVO Leiden (2018)
Mythen volgens Ovidius HOVO Rotterdam (2019), Utrecht (2020)
Vierde eeuw HOVO Leiden (2018), HOVO Utrecht (2019)
Hadrianus, portret van een reizend keizer
          HOVO Leiden (2017), Rotterdam & Utrecht (2018)