islamitische wereld

 

Mediterrane islamitische wereld

drs. Annet van Wiechen

 

U klikt op de onderstaande icoontje-linken en komt dan op de registratiepagina. U geeft uw naam en e-mailadres op en u bekijkt het OudWebinar.
U kunt - als u dat wilt - door de OudWebinar heen en weer gaan (scrollen) en ophouden of beginnen wanneer u wilt!

Het beeld komt het best over als u de rechter 'vergroot'knop aanklikt, dan wordt de achtergrond donker en dus prettiger voor het oog!

Mocht er iets vastlopen, misgaan of anderszins ....
laat het me weten via de directe chat-mogelijkheid rechts in de college-pagina (ook voor uw vragen) of via contact.

Wilt u geregeld op de hoogte gehouden worden m.b.t. nieuwe OudWebinars?
Laat het me weten via deze pagina

Veel kijk- & luisterplezier!

Annet van Wiechen

 

 

CORDOBA, grote moskee
CORDOBA, grote moskee

Vanaf 785 tot eind 10e eeuw werd de grote moskee van Córdoba in al-Andalus (Spanje) gebouwd, verfraaid en uitgebreid door de west-Omayyaden (33 min).

GRANADA, Alhambra-paleizen
GRANADA, Alhambra-paleizen

Een korte online wandeling (46 minuten) door de belangrijkste en zeer decoratieve Alhambra-paleizen met weelderige plafond die de sterrenhemel lijken te evenaren en geglazuurde tegeltableaux in intrigerende patronen! 

de Alhambra vazen
de Alhambra vazen

Wat is het verhaal achter de prachtige, goudglanzende, grote Alhambra-vazen uit de 14e eeuw? Van deze enorme vazen zijn slechts tien vazen (fragmenten) bewaard gebleven. Waarvoor werden ze gebruikt?
(32 min)

IZNIK-aardewerk deel 1
IZNIK-aardewerk deel 1

Begin en bloeiperiode (16e eeuw) van het beroemde Ottomaanse Iznik-aardewerk: bloemenpracht van tulpen, anjelieren en bloesem onder een kleurloos glazuur (28 min).

IZNIK-aardewerk deel 2
IZNIK-aardewerk deel 2

Na de bloeiperiode ging het enigszins slechter met het Iznik-aardewerk. Een kleine opbloei vond in de 18e eeuw plaats. Ook in Europa was het Iznik-aardewerk gewild en probeerde men dit aardewerk na te maken (23 min).