aanrader troje - stad, homerus, turkije

 

Troje: Stad, Homerus, Turkije
hoofdredactie: Günay Uslu, Jorrit Kelder, Ömer Faruk ┼×erifoglu
Zwolle: WBOOKS, 2012
184 p., veel illustraties, ISBN 978-90-400-0750-7
Dit boek verscheen ook
in het Engels: Troy € 26.99 (ISBN 978-90-400-0793-4) &
in het Turks: Troya € 28.99 (ISBN 978-90-663-0001-9).

 

Dit boek laat allerlei verschillende Troje's leven.
Het gaat over de mythische stad Troje, over de idee Troje, over het spel Troje, over Homerus' Troje, over de archeologische opgravingen van de stad die meestal als Troje wordt geïdentificeerd, over Shakespeare's Troje & Troje in de opera ......

Het boek werd geschreven door een aantal Nederlandse en Turkse specialisten die hun invalshoek en kennis over een bepaald facet van Troje met de lezer delen. Het boek is in negen themata verdeeld: het verhaal van Troje, de archeologie van Troje, Troje en zijn buren, Troje en Homerus, Troje in de Grieks-Romeinse oudheid, de wedergeboorte van Troje, Schliemann en de herontdekking van Troje, Homerus en Troje in het moderne Turkije & het eeuwige Troje. Elk thema is in drie tot vijf hoofdstukken onderverdeeld (steeds een andere auteur).
Dit boek verscheen bij de tentoonstelling met dezelfde titel in het Allard Pierson Museum (7 dec 2012 - 5 mei 2013), maar is geen tentoonstellingscatalogus, het is heel veel meer!

Behalve bekende vragen - zoals wie was Homerus, wanneer leefde hij en welk Troje kan het Homerische Troje zijn geweest? - leest u in dit boek over: de mogelijke relatie tussen de taal van Troje en het Etruskisch, over het houten paard van Troje als metafoor voor een natuurramp (het paard was verbonden met Aardschokker Poseidon), over Homerus die zelf de ruïnes van het verwoeste Troje gezien kan hebben, waarom Troje ook Ilios werd genoemd en Paris Alexander, de verbondenheid van de Romeinen of sultan Mehmed met Troje, welke Romeinse jongens het Troje-spel speelden en waarom, over Byzantijnse Troje-romans & over pausen, Turken en Engelsen, die zich zagen als erfgenaam of afstammelingen van de Trojanen ......
Wat dit boek ook zo bijzonder maakt, is de aandacht die de Turkse 'kant' krijgt.
Hoe Homerus en Troje een plaats kregen in de Ottomaanse en Turkse literatuur, over Atatürk & Troje en de Blauwe Anatoliërs ......

De tekst leest makkelijk en de illustraties (alle kleur) zijn talrijk en voorzien van duidelijke en lange bijschriften. Verder is een korte bibliografie toegevoegd.

De inhoud van Troje is rijk, erg rijk en na het lezen van het boek bent u over Troje weer helemaal én van alle kanten bijgepraat!
Het boek laat prachtig zien, waarom je nooit 'klaar' bent met het verleden. Elke stad, gebeurtenis of object kun je van vele kanten bestuderen, en meer onderzoek leidt weer tot nieuwe inzichten. Dat maakt het verleden een onuitputtelijke bron!
Heerlijk, en dit boek is daar een prachtvoorbeeld van!

Echt, een bovenste beste aanrader!

© conens & van wiechen drs. A. van Wiechen