hoorspelen paul vlaanderen


Ik geef het toe: ik was huiverig! Een splinternieuw Paul Vlaanderen-hoorspel!
Kan dat wel?, vroeg ik me af.

Paul Vlaanderen en het mysterie van de verzonnen dood
script Dick van den Heuvel gebaseerd op de karakters van Francis Durbridge
Regie: Bruun Kuijt.
Met de stemmen van Sander de Heer, Hymke de Vries,
Lex Passchier en Donald de Marcas.
1 cd-luisterboek, ca 80 minuten
Amsterdam: Rubinstein, 2012 i.s.m. Het Thriller Theater bv en de AVRO
ISBN 978-90-476-1189-9

Vlaanderen is bezig om zijn misdaadroman af te maken als hij tot zijn schrik ontdekt dat de moorden die hij in zijn boek beschrijft in werkelijkheid plaats vinden. Scotland Yard onder de bezielende leiding van zijn vriend Sir Graham Forbes verdenkt Vlaanderen zelfs de moordenaar te zijn! Vlaanderen vlucht en probeert op zijn eigen manier zijn naam te zuiveren en de échte moordenaar te vinden. En blijft Ina "kindje" in Paul's onschuld geloven? 
In 2011 bracht Het Thriller Theater deze toneelthriller op de planken en speciaal voor Uitgeverij Rubinstein - gespecialiseerd in hoorspelen en luisterboeken - werd de toneelvoorstelling als hoorspel opgenomen. Vier toneelspelers, die alle stemmen voor hun rekening nemen, en de authentieke geluiden leveren die een goed hoorspel? Volmondig kan ik JA zeggen! Het is natuurlijk een beetje een persiflage, maar nergens wordt dat overdreven. Het hoorspel is leuk, integer gemaakt én spannend! Voor elke hoorspel-liefhebber een échte MUST! Hopelijk gaan de acteurs ermee door zodat we meer nieuwe "oude" Paul Vlaanderen-hoorspelen kunnen verwachten.
Verheug me erop!

Paul Vlaanderen en het Margo-mysterie: een hoorspel
naar het boek van Francis Durbridge
met de stemmen van Jan van Ees (Paul Vlaanderen), Eva Janssen (Ina),
Donald de Marcas, Louis de Bree, Huib Orizand, Rob Gerards e.v.a.
Regie: Dick van Putten
oorspronkelijk uitgezonden door de AVRO van 30 sept 1962 tot en met 18 nov 1962
5 cd-luisterboek, luisterduur ruim 5 uur
Amsterdam: Uitgeverij Rubinstein, 2011
ISBN 978-90-4760-839-4

Paul Vlaanderen, onderweg naar huis na een trip in de VS, wordt in het vliegtuig aangesproken door een zekere Mike Langdon, die werkt voor zakenman George Kelburn. Op het vliegveld aangekomen verwacht Paul door Ina afgehaald te worden, maar ze is er niet. Wel ligt in haar auto een mantel van het merk Margo, maar geen Ina ...... Ina is ontvoerd! Waarom, als waarschuwing? Als Ina eenmaal weer veilig thuis is, volgen andere levensbedreigende situaties: een ontploffende jurk, een staalkabel over de weg, opgesloten in een leegstaande villa die in brand gestoken wordt, een bijna electrocutie ... en ondertussen wordt Julia Kelburn, dochter van de zakenman, vermoord. Er vallen nog meer slachtoffers. En wie is verantwoordelijk voor al die inbraken? Wie is de Heler? Gaat het niet alleen om sieraden, maar ook om drugs? En tussendoor drinkt iedereen slappe whisky, martini, droge sherry, gin-wodka, vermout ...  Spannend!

Paul Vlaanderen en het Alex-mysterie: een hoorspel
naar het boek van Francis Durbridge
met de stemmen van Johan Schmitz (Paul Vlaanderen), Wieke Mulier (Ina), Johan Remmelts, Jan Borkus, Harry Bronk e.v.a. Regie: Dick van Putten
oorspronkelijk uitgezonden door de AVRO van 7 jan 1969 tot en met 25 febr 1969
4 cd-luisterboek, luisterduur ca. 3,5 uur
Amsterdam: Uitgeverij Rubinstein, 2010
ISBN 978-90-4760-663-5 • niet meer leverbaar

Paul Vlaanderen is schrijver en detective. Hij raakt altijd betrokken bij bijzondere moordgevallen. In dit verhaal worden verschillende bekende mensen vermoord en steeds wordt bij het lijkt de naam ALEX gevonden. Wie is Alex en wat heeft hij met de moord te maken? Wie is het meisje in het bruin? Uiteraard worden Paul Vlaanderen en zijn vrouw zelf ook bedreigd en moeten ze naar sinistere plekken. Is psychiater Kohima wel te vertrouwen?  Een heerlijk hoorspel, ongecompliceerd, nostalgisch en spannend! Heb ervan genoten. Voor de liefhebber een must!

Paul Vlaanderen en het Milbourne-mysterie: een hoorspel
naar het boek van Francis Durbridge
met de stemmen van Jan van Ees (Paul Vlaanderen), Eva Janssen (Ina),
Donald de Marcas, Frans Kokshoorn, Fé Sciarone e.v.a.
Regie: Dick van Putten
oorspronkelijk uitgezonden door de AVRO van 2 jan 1966 tot en met 6 febr 1966
3 cd-luisterboek, luisterduur ca. 3,5 uur
Amsterdam: Uitgeverij Rubinstein, 2011
ISBN 978-90-4760-924-7

Zakenman Maurice Lonsdale waarschuwt Paul Vlaanderen voor zijn zus Margaret Milbourne. Haar man Carl is in Zwitserland omgekomen bij een auto-ongeluk, maar Margaret gelooft dat Carl nog leeft! Ze wil dat Vlaanderen een onderzoek instelt. Maar al direct wordt het gevaarlijk: een moordaanslag in Londen, een schutter in de Zwitserse sneeuw en een mysterieus boek met de titel Te jong om te sterven. Leeft Carl Milbourne nu wel of niet? Wat hebben filmdiva op leeftijd Julia Carrington en regisseur Vince Langham er mee te maken? Wie perst wie af?

© conens & van wiechen A. van Wiechen