Shahname of Boek der koningen

 

Shahname

Het Boek der Koningen

drs. Annet van Wiechen

 

Ik houd van mythen & verhalen en dus ook van de Shahname. In deze OudWebinars
wil ik twee passies verenigen: de verhalen uit de Shahname & Perzische miniaturen!

De Shahname ofwel Het Boek der Koningen is een heel lang Perzisch gedicht van circa 50.000 dubbelverzen geschreven door Abolqasem Ferdowsi, van wie weinig met zekerheid bekend is. Hij werd rond 940 geboren, was afkomstig uit de omgeving van Tus (bij het huidige Mashhad) en stierf tussen 1020-1025. Rond 977 zou hij begonnen zijn met zijn Shahname dat hij in 1010 voltooide. Hij putte uit oudere, pre-islamitische Iraanse kronieken, mondeling overgeleverde verhalen en andere bronnen, zoals de Alexanderroman en Centraalaziatische verhalen. De eerste helft van Ferdowsi's Shahname gaat over de eerste koningen en helden van Iran en is puur mythologisch. De tweede helft betreft de heerschappij van vooral Alexander de Grote en de Sassanieden tot de verovering van Iran door de Arabieren en is iets historischer. D.w.z. de genoemde personen hebben bestaan, maar de verhalen hebben een sterk mythisch karakter. Ferdowsi's werk is tot op de dag van vandaag erg populair en heeft verhalenvertellers en kunstenaars altijd geïnspireerd. Ongeveer duizend Shahname-handschriften met schitterende miniaturen zijn bewaard gebleven.

U klikt op de onderstaande icoontje-linken en komt dan op de registratiepagina. U geeft uw naam en e-mailadres op en u bekijkt het OudWebinar.
U kunt - als u dat wilt - door de OudWebinar heen en weer gaan (scrollen) en ophouden of beginnen wanneer u wilt!

Het beeld komt het best over als u de rechter 'vergroot'knop aanklikt, dan wordt de achtergrond zwart en dus prettiger voor het oog!

Mocht er iets vastlopen, misgaan of anderszins ....
laat het me weten via de directe chat-mogelijkheid rechts in de college-pagina (ook voor uw vragen) of via contact.

Als u mijn (gratis) "navertelling Shahname" interessant vindt en u wilt mijn initiatief financieel steunen, dan zou ik dat zeer op prijs stellen en kan ik doorgaan. 
Mijn (nieuwe) bankrekening is NL58 RBRB 0783 0282 88 t.a.v. M.A.J. van Wiechen.
PM. Betalingen via andere betalingssystemen zijn voor kleine bedragen relatief duur en daarom heb ik gekozen voor de 'directe' - en ook vrijblijvende - methode!

Wilt u geregeld op de hoogte gehouden worden m.b.t. nieuwe OudWebinars?
Laat het me weten via deze pagina

Veel kijk- & luisterplezier!

Annet van Wiechen

 

Deze 'trailer' geeft in het kort een beeld van mijn navertel-project van de Shahname ofwel Het Boek der Koningen geschreven door Ferdowsi rond 1000 (20  min).

De allereerste koning is Kayumart. Hij wordt opgevolgd door zijn kleinzoon Hushang. Daarna zitten Hushang's zoon Tahmurat en diens zoon Djamshid op de troon (21 min).

Koning Zahhak van de Arabieren weet Iran te veroveren. Zahhak is een slecht vorst, met slangen op zijn schouders. Maar dan wordt Fereydun geboren ....... (24 min).

Fereydun heeft Zahhak verslagen en is een rechtvaardige vorst. Hij krijgt drie zonen aan wie hij de macht overdraagt. Maar dan jaloezie en uiteindelijk broedermoord ... (30 min).

Fereydun zweert wraak voor de moord op zijn zoon Iradj. Zijn achterkleinzoon Manuchehr ontpopt zich als fiere strijder en neemt uiteindelijk wraak op Tur & Salm (27 min).

Aandacht voor Sam, de vorst van Sistan, die zijn babyzoon Zal verstoot om een klein gebrek. Gelukkig redt de indrukwekkende Simorgh hem (21 min).

Sam ziet zijn fout in en herstelt zijn zoon Zal in ere. Zal is een goede, slimme jongeman met witbloesemige haar; maar hij verliest zijn verstand (23 min).