aanraders cd pro pacem

 

Pro Pacem / Jordi Savall
textes, art & musiques pour la paix
Hespèrion XXI - La Capella Reial de Catalunya, Montserrat Figueras & Jordi Savall
Alia Vox 2012
1 cd 78'20", drie losse kleurenfoto's van werk van Antoni Tàpies,
kleurenfotokatern van de musici  & boek met 1192 pagina's (dun 'bijbelpapier')
met teksten van Fatema Mernissi, Edgar Morin, Raimon Panikkar & Antoni Tàpies
integraal opgenomen in het Frans, Engels, Spaans, Catalaans, Duits,
Italiaans, Arabisch & Hebreeuws.

Pro Pacem is Savall's "CD-Book" project om te streven naar "a world without war or terrorism and for total nuclear disarmament" (p.158). Behalve de muziek-cd zijn vier lange teksten van Edgar Morin, Raimon Panikkar, Fatema Mernissi & Antoni Tàpies toegevoegd over "art and educational, philiosophical and spiritual thought, as well as reproductions of t[h]ree previously unpublished paintings by Antoni Tàpies on the theme of Peace on the theme of Peace" (p.159). Savall is ervan overtuigd dat dat de ergste vijanden van de mens ("ignorance, hatred and selfishness") overwonnen kunnen worden door "love, knowledge, empathy and understanding".

"In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister", schreef Goethe ooit. Dat zou een goed uitgangspunt zijn geweest voor de vier geschreven bijdragen aan dit cd-boek-project. De teksten zijn lang en door die tekst in acht talen op te nemen is het een dik boek geworden. Dat beïnvloedt natuurlijk de prijs. Gelukkig zijn ook de gezongen teksten in de oorspronkelijk taal integraal opgenomen (p.1163-1191) met de vertalingen in de genoemde talen.

Beoordeling van de teksten laat ik graag aan anderen over, maar de muziek!
Fantastisch!

De cd begint met Da pacem Domine van Gilles Binchois (veertiende eeuw). Dan volgt een in het Grieks gezongen orakel (derde-tweede eeuw vC) op Arameese traditionele muziek over de grote vrede die (ooit) komt. Na een Turks instrumentaal intermezzo en de reciet van koran 1.2-7 volgt het Byzantijnse, achtste-eeuwse Naast het kruis. Na een traditionele Hebreeuwse invocatie, een prachtige lied uit de dertiende-eeuwse Codex de Las Huelgas en een instrumentale improvisatie volgen het Da Pacem Domine van Josquin des Près (ca.1455-1521), van Hieronimus Parabosco & van Orlando di Lassus (beiden zestiende eeuw), als Gregoriaans gezang en van Arvo Pärt (gecomponeerd in 2004) afgewisseld met instrumentale nummers, een villancico over Maria, een anoniem Sefardisch lied en (bijzonder) een Chinese Ave Maria.

Pro Pacem is een prachtige cd, puur muzikaal genieten!

 

Graag wil ik u aandacht vragen voor een eerdere dubbel-cd van Jordi Savall waarin ook 'samen vrede uiten in muziek' een belangrijke rol speelt:

Mare Nostrum / Jordi Savall
orient - occident dialogues
Dialogue des musiques chrétiennes, musulmanes et juives autour de la Méditerranée
Hespèrion XXI - Lior Elmaleh, Montserrat Figueras & Jordi Savall e.v.a.
Alia Voc 2011 • € 42,99
2 cd's verpakt in een boekje van 456 p. met veel kleurenfoto's en de teksten in het Frans, Engels, Spaans, Catalaans, Duits, Italiaans, Turks, Grieks, Arabisch & Hebreeuws

Het betreft een schitterende mix van middeleeuwse Sefardische, Turkse, Spaanse, Italiaanse, Griekse etc. liederen en instrumentale muziek.

naar Jordi Savall's prachtige  Jérusalem