onderweg naar santiago de compostela

Er is gelukkig nog steeds veel belangstelling voor de middeleeuwse mens-op-reis, voor de pelgrim.

Onderweg naar Santiago
Een camino van kunst, cultuur, legende en verhalen
geschreven door Mireille Madou
uitgegeven door WBOOKS (Zwolle) & Davidsfonds Uitgeverij (Leuven) &
Museum Catharijneconvent (Utrecht), 2010
216 pag, kleurenillustraties en 1 kaartje met de Noordspaanse Camino
ISBN 978-90-400-7736-4 • € 24.95

Dit boek is een herziene, uitgebreidere en veel evenwichtiger versie van Madou's eerdere boek De weg naar Santiago de Compostela (1999). Madou heeft als geen ander kennis van de kunst en cultuur langs de Noordspaanse middeleeuwse pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. In negen hoofdstukken behandelt zij die "camino". Allereerst aandacht voor de Aragonese weg met een beschrijving van Jaca en het pareltje San Juan de la Peña. Daarna beschrijft ze achtereenvolgens in aparte hoofstukken de weg van Aragón naar Navarra, de Navarrese weg, de camino van Puenta la Reina naar Viana, in de Rioja-streek, die van Burgos naar León en vervolgens naar Villafranca del Bierzo. In hoofdstuk acht aandacht voor Galicië en hoofdstuk negen is geheel gewijd aan Santiago de Compostela en eindigt - waar kan het "einde"  anders zijn ? - in Finisterre! Op de laatste pagina's een kort "Tot besluit", noten, zeer beknopte literatuurlijst en - heel handig - de stambomen van de vorsten van Asturië, Castilië, León, Aragón en Navarra. In het alfabetische "Lexicon" worden korte beschrijvingen gegeven van de voor de camino belangrijke personen, handschriften en begrippen.

Het boek is niet bedoeld als reisgids, maar wél onontbeerlijk voor de culturele kennis van de middeleeuwse bedevaart naar NW-Spanje, naar het graf van Santiago, apostel Jacobus de Meerdere. Madou legt uit wát er te zien is op middeleeuwse timpanen, waarom een bepaald klooster werd gesticht, over de relaties tussen heersers en geestelijkheid, over heilige wegwerkers langs de camino ....  Heerlijk om te lezen. Wat een genot dat Mireille Madou op deze manier haar enthousiasme voor en haar enorme kennis van de middeleeuwen en van de camino in het bijzonder met ons wil delen. In heldere taal en zonder opsmuk weet zij de (kunst)historische achtergrond van al het moois onderweg te beschrijven.

Onderweg naar Santiago is uitstekend geschikt om te lezen als voorbereiding van zo'n Jacobus-tocht én om later - teruggekomen - te blijven nagenieten en de (kunst)historische puntjes op de i te zetten.
Ruim tweehonderd pagina's leesplezier voor iedereen die de middeleeuwse Camino de Santiago een warm hart toedraagt én graag wil weten wat de middeleeuwer bouwde, zag, dacht en hoorde vertellen!