twee hoorspelen

science-fiction & 'gothic'

 

Reisdoel menselijk brein hoorspel
naar het boek Fantastic Voyage van Isaac Asimov
met oa. Jan Borkus, Robert Sobels, Hans Veerman,
Huib Orizand, Els Buitendijk.
Amsterdam: Rubinstein, 2014
door de AVRO uitgezonden van dec 1982 tot jan 1983
ISBN 978-90-47617471 - 3 cd's, ca. 3,5 uur

&

De sluimerende gruwel
luisterboek/hoorspel
naar het verhaal The lurking Fear (1922)
van H.P. Lovecraft
Stem, bruitage, muziek & montage: Geert De Beelder
Amsterdam: Rubinstein, 2014
ISBN 978-90-47617518 - 1 cd, ca. 1 uur

 

Reisdoel menselijk brein is een traditioneel hoorspel: verschillende acteurs, goed gemaakt en spannend. Het is een science-fiction verhaal en speelt zich af in 1995. De geniale professor Benes is in Rusland dé expert in miniaturisatie en is het westen net één stap voor in deze materie. Hij loopt met die kennis over naar het westen en krijgt dan vrijwel direct een ernstig auto-ongeluk. Men vreest voor zijn leven, want er zit een bloedstolsel in de hersenen. Operatief kan dat niet verwijderd worden. Een onderzeeër met vijf specialisten aan boord wordt geminiaturiseerd en in de bloedbaan van de professor gespoten. Binnen 60 minuten – zolang duurt de miniaturisatie – moet de bemanning het stolsel met een laser hebben vernietigd en zelf uit Benes' lichaam zijn verwijderd, anders spat alles uit elkaar. Aan boord van de onderzeeër lopen de spanningen op. Een fistel zorgt ervoor dat ze van de goede weg afraken en dwars door het Benes' hart moeten varen, met alle gevolgen van dien. Ook lijkt er een saboteur aan boord te zijn die maar één ding wil: Benes' dood. Zal het de bemanning lukken om het stolsel te verwijderen, om op tijd het lichaam te verlaten en kan Benes gered worden?
En heeft de professor dan nog zijn formules paraat?

De sluimerend gruwel is een klassiek horrorverhaal, ruim negentig jaar jong. Vertaler en bewerker van Lovecraft's korte verhaal Geert De Beelder spreekt ook de tekst in én is verantwoordelijk voor alle achtergrond geluiden. 
Ergens in het noordoosten van de VS – in een streek ooit bewoond door Hollandse immigranten – waar het enorm heftig kan onweren en donderen vinden bizarre en gruwelijke moorden plaats. Het alleenstaand landhuis, ooit gebouwd door de familie Martense en nu verlaten, lijkt het centrum van de 'gruwel'. Maar wat of wie ís die gruwel? 
De achtergrond geluiden én het prachtig Vlaamse stemgeluid van De Beelder maken dit luisterboek.

Het verhaal alleen via je oren te horen laat zoveel ruimte voor fantasie!
Ik heb van beide erg genoten. Heerlijk om tijdens een saaie activiteit  – in mijn geval: de dagelijkse trimsessie – je even te wanen in andere werelden.  

© conens & van wiechen A. van Wiechen