aanrader hoorspel deurwaarders delirium

 

Deurwaarders delirium
hoorspel, bewerking naar het boek van Havank door Pieter Terpstra
Regie: Wim Paauw
met de stemmen van Frans Somers (inspecteur Carlier = De Schaduw), Jan Borkus (Silvère), Dogi Rugani, Trudy Libosan, Tony Foletta, Donald de Marcas e.v.a.
Uitgezonden door de NCRV augustus 1974 (vier episodes)
Amsterdam: Rubinstein, 2010
1 cd, circa 78 minuten
ISBN 978-90-47609254

In het locale cafe van Foix-sur-Ariège weet men heel wat roddels te vertellen over notaris & deurwaarder & senator Bavarde: keurig thuis, maar bloemtjes-buiten-zettend in Parijs. Maar ja, de alijd in het zwart geklede madame Bavarde is dan ook oud, lelijk, kerks, preuts & boosaardig. Inspecteur Carlier, alias De Schaduw, en zijn vriend Silvère zijn vanaf hun hotelbalkon getuige van de gifmoord op Bavarde, die net zijn dagelijkse gymnastiekoefeningen had gedaan toen een ferme slok uit zijn medicijnfles hem noodlottig werd.
Tijdens het moordonderzoek komen De Schaduw en Silvère achter de geheime activiteiten van Bavarde: een affaire met een jonge, knappe Parijse Mimi & chantage.
Wie vermoordde Bavarde?
Leuk & spannend hoorspel, waarin de zo eigen Havank-taal ook nog goed te horen is zonder té breedvoerig te zijn.

Gelukkig, oude hoorspelen worden weer opnieuw uitgegeven. Heerlijk.
Of het nu een hoorspel is uit de jaren vijftig of zeventig, behalve het hoorspel zélf, is het ook een prachtig tijdsdocument van het g-e-s-p-r-o-k-e-n Nederlands. Genieten!

Wist u dat de Havank's weer in druk verschijnen en ook digitaal te koop zijn?