augustus' testament

 

Mijn wapenfeiten (Res Gestae) / Augustus
vertaald uit het Latijn en het Grieks door Vincent Hunink
Hilversum: Verloren, 2019
48 p., ISBN 978-90-8704-823-5

 

Keizer Augustus (r.27vC-14nC) liet hij een 'testament' na waarin hij al zijn activiteiten en prestaties vermeldde; zijn Res Gestae. Het is een zeer interessante tekst en is in dit boekje in het Latijn en Grieks (steeds linkerpagina) weergegeven. De NL vertaling (van beide) staat op de rechterpagina. De bewaarde tekst gaat terug op vier kopieën die in Klein-Azië (Turkije) zijn gevonden. De belangrijkste en meest volledige hiervan is die aangebracht op de Roma & Augustus tempel in Ankara. Deze tekst werd al in de 16e eeuw overgeschreven in opdracht van de Vlaamse gezant Busbequius die op diplomatieke missie was in het Ottomaanse rijk en op weg was naar sultan Süleyman de Grote.

De hier uitgegeven teksten en vertaling van Hunink zijn bedoeld als leesteksten en niet als een wetenschappelijke bronuitgave (p.46). Prima dat dit belangrijke document in het NL vertaald is en goed toegankelijk gemaakt. Jammer alleen dat er niet enkele foto's aan toegevoegd zijn van de 'originele' tekst in Ankara.

Deze twee vertalingen zijn eerder dit jaar verschenen in het tijdschrift voor classici Lampas 52(2019). In dit nummer - helaas, niet meer verkrijgbaar - staan (behalve genoemde vertalingen) enkele interessante artikelen van NL universitair (hoofd)docenten die de Res Gestae in een groter perspectief plaatsen.

Voor iedereen die in (de periode van) Augustus en het begin van het Romeinse keizerrijk is geïnteresseerd zijn deze uitgaven een absolute MUST!

© conens & van wiechen drs A. van Wiechen