minbar van nur ad-din & saladin

 

The minar of Saladin: Reconstruction a jewel of islamic art
Edited by Lynette Singer
Londen: Thames & Hudson, 2008
208 p., veel kleuren afb.- ISBN 978-0-500-23843-1

 

Een prachtig kleurrijk boek, waarin de reconstructie centraal staat van de bijzondere minbar die Nur ad-Din in 1169 liet maken voor de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem. Pas zijn opvolger Saladin kon na diens verovering van Jeruzalem in 1187 de minbar daadwerkelijk in de beoogde moskee plaatsen.

In 1969 werd deze minbar moedwillig in brand gestoken door een Australische 'christen'. Al vrij snel vatte de Jordaanse koning het plan op om de minbar in zijn geheel - inclusief de ingewikkelde geometrische patronen en het bijzondere hout- en inlegwerk - exact te reconstrueren. De zoektocht naar het juiste hout, de goede ontwerpers en vaklui, die het oude handwerk nog kenden, wordt in die boek besproken. In 2008 was het hele project voltooid en stond de nieuwe, gereconstrueerde minbar in de moskee op de Tempelberg.

Het boek geeft een goed inzicht hoe de geometrische patronen in de 'islamitische kunst' tot stand komen en welke moeilijkheden de initaitiefnemers tegenkwamen: ruim 16.000 stukjes bewerkt of ingelegd houten moesten zonder spijkers of lijm in elkaar gezet worden!

© conens & van wiechen drs A. van Wiechen