mythische Alexander de Grote

 

Organisatie & spreekster: archeologe Annet van Wiechen (conens & van wiechen)

OudWeb-reeks: De mythische Alexander de Grote in totaal vijf uur, verdeeld over tien sessies van elk ca. dertig minuten. U kunt de afleveringen bekijken op het moment dat u het schikt, zoals bij mijn OudWebinars. Als u zich ingeschreven en betaald hebt, dan is de hele reeks drie maanden voor u beschikbaar.

Kosten per reeks: € 60.00 en dat is INCLUSIEF een papieren syllabus die ik u toestuur (gewoon per post!).

 

Een prachtige OudWeb-reeks met mooie verhalen en middeleeuwse miniaturen uit handschriften van west & oost (Perzië)! 

 

De mythische Alexander de Grote

Alexander de Grote kennen we als veroveraar en overwinnaar van de Perzische koning Darius. Maar deze OudWeb-reeks gaat niet over de historische, maar over de mythische Alexander de Grote zoals hij vereeuwigd werd in de Griekse Alexander-roman die razend populair werd in de middeleeuwen, vele vertalingen, bewerkingen uitbreidingen kent en en de rode draad vormt van deze reeks. Alexander werd de held van joden, christenen en moslims. Hij bezocht Babylon, Jeruzalem en Mekka, stichtte Alexandrië en stond oog in oog met sprekende bomen, lieftallige Amazonen, wijze naaktlopers, gezicht-op-buik-dragers, monsters en verschrikkelijke mensen die hij achter een bronzen muur gevangen zette. Er zijn heel veel geïllumineerde handschriften die dit leven van Alexander verbeelden en dank zij de digitalisering van manuscripten door de grote wetenschappelijke bibliotheken is het mogelijk om tijdens het vertellen van de mythen rond Alexander de miniaturen te laten zien. Ik heb twee dertiende- en twee vijftiende-eeuwse handschriften uit gezocht (British Library, London) van oud-Franse bewerkingen van de Alexander-roman en de miniaturen die het werk van twee belangrijke Perzische dichters verlucht: Firdawsi in zijn Boek der Koningen (Shahnama) en Nizami in zijn Boek van Iskandar (Iskandarnama).

 

Indeling:

 

1          Inleiding, korte introductie van de historische Alexander de Grote

2          De Alexander-roman: wanneer, door wie, waar en waarom werd deze avonturenroman geschreven? Kort ga ik in op de vier westerse manuscripten en twee Perzische schrijvers die de hele reeks 'aanwezig' zullen zijn.             

3          Alexanders' geboorte & jeugd. Wie was de vader van Alexander? Drie versies! Hoe een ondeugende Alexje zijn leermeester Aistoteles voor gek zette, het wilde paard Bucephalus temde en meedeed aan de Olympische Spelen.

4          Alexander, de jonge vorst. Hij maakte plannen om de Perzen te verslaan, gaf een schilderopdracht aan Apelles, ontmoette Diogenes, veroverde Egypte, stichtte Alexandrië, bezocht zijn 'vader' en voerde een correspondentie met de Perzische koning Darius.

5          Alexander versus Darius. Alexander bezocht Troje, vertrouwde blindelings zijn hofarts, versloeg uiteindelijk Darius, die door eigen mensen vermoord in Alexander's armen stierf. Alexander bezocht Mekka..

6          Alexander's brief aan zijn moeder en zijn leermeester. Hij beschreef zijn ontmoetingen met plantmensen, blaffende appeleters en andere merkwaardige wezens. Alexander werd de eerste diepzeeduiker en was bijna in het bezit gekomen van het levenselixer.

7          Alexander verder oostwaarts, strijd tegen Porus, koning van India. Hij ontmoette wijze naaktlopers, een enorme eenhoorn en stond onder pratende bomen die hem zijn toekomst voorspelden.

8          Alexander ontmoette koningin Kandake en de Amazonen. Was het verstandig hen aan te vallen? In China maakte Alexander een bijzondere wedstrijd tussen twee schilders mee en op de weg terug liet een muur bouwen tegen de verschrikkelijke Gog & Magog.  

9          Alexander stierf in Babylon en werd een van de Negen Besten. Kort over vliegende vorsten in oudheid.

10        Alexander als eerste piloot, kortom over de bijzondere luchtreis van Alexander de Grote, vaak afgebeeld in en aan middeleeuwse kerken. Waarom?