boek: islam - archeologie, kunst & architectuur

 

Islam: Kunst en architectuur
redactie: Markus Hattstein & Peter Delius
Keulen: Könemann, 2000
639 p., kleurenillustraties
ISBN 3-8290-2557-2
Latere editities & Engelse vertaling

 

Hoewel dit boek niet meer nieuw maar alleen tweedehands te krijgen is, neem ik het hier toch op omdat het een heel goed overzicht geeft. Het is geschreven door kenners van de kunst & architectuur van de islamitische wereld, o.a. Oleg Grabar, Sheila Blair, Jonathan Bloom, Almut von Gladiss e.v.a.
Het boek behandelt de hele islamitische wereld vanaf het begin tot de 20e eeuw en heeft naast geschiedenis & architectuur aandacht voor de decoratieve kunsten zoals handschriften en miniaturen, aardewerk, glas, kalligrafie, metaal.
De vele prachtige foto's maakt het dikke en zware boek een lust voor het oog!

Een heel goede en kleurrijke inleiding!

(Enkele van de boekaanbiedingen in rechterkolom betreft de Engelse editie!) 

 

 

The art and architecture of islam: 650-1250
Richard Ettinghausen and Oleg Grabar
Penguin Books Ltd., 1987
New updated ed. by Marilyn Jenkins-Madina
Yale University Press, 2003

 

Dit belangrijke standaardwerk werd geschreven door de éminences grises van de archeologie van de islamitische landen: Oleg Grabar en Richard Ettinghausen.
Het boek werd up-to-date gebracht door Marilyn Jenkins-Madina, die jarenlang werkte in het Metropolitan Museum of Art (New York) en veel publicaties op haar naam heeft staan m.b.t. aardewerk in de islamitische wereld.

Uitstekend boek! 

 

 

Early islamic Syria: An archaeological assessment
Alan Walmsley
Bristol Classical Press, 2010
First publ. 2007
176 p., zwart-wit-illustraties.- ISBN 978-0-715-63570-4

 

Dit boek geeft een helder overzicht van de belangrijkste archeologische onderzoeken die in het Syrische gebied plaats vonden en vinden in de afgelopen decennia. In zes hoofdstukken gaat hij achtereenvolgens in op: Defining Islamic archaeology in Syria-Palestine, After Justinian 565-635 CE, Material culture and society, Sites and settlement processes, Life (Food, industry, religious life, housing and domestic life, environment, landscape and the human factor) & Prospects: ongoing debates in Islamic archaeology.
De uitgebreide bibliografie maakt verder onderzoek goed mogelijk.

 

© conens & van wiechen drs A. van Wiechen