wereld van de hettieten

 

Organisatie & spreekster: archeologe Annet van Wiechen (conens & van wiechen)

OudWeb-reeks: De wereld van de Hettieten in totaal vijf uur, verdeeld over tien sessies van elk ca. dertig minuten. U kunt de afleveringen bekijken op het moment dat u het schikt, zoals bij mijn OudWebinars. Als u zich ingeschreven en betaald hebt, dan is de hele reeks drie maanden voor u beschikbaar.

Kosten per reeks: € 65.00 en dat is INCLUSIEF een papieren syllabus die ik u toestuur (gewoon per post!).

 

Een prachtige OudWeb-reeks over de wereld van de Hettieten, het volk met de duizend goden! 

 

De wereld van de Hettieten (ca. 1700-1200 vC)

Ik neem u in deze OudWeb-reeks mee naar het hart van Klein-Azië (Turkije) waar archeologen de Hettieten hebben 'teruggevonden'. De Hettitische vorsten zijn misschien tegenwoordig iets minder bekend dan hun Egyptische collegae met wie ze uitvoerig correspondeerden. Hoofdzakelijk komt dat omdat ze niet die grootse grafmonumenten met inhoud hebben nagelaten. Er is geen graf van een Hettitische "Toetanchamon" gevonden (maar in de archeologie weet je nooit wat je morgen vindt!), geen goud en geen tot de verbeelding sprekende mummiemaskers.
Maar toch, de duizenden kleitabletten gevonden in Hattusa en andere opgravingen in Turkije zijn een zeer rijke bron van informatie. Dankzij die kleitabletten kunnen wij ook een beetje de groot-koningen, groot-koninginnen en die mensen leren kennen die meestal anoniem blijven. Gecombineerd met de archeologische resten van tempels, burchten, stadsmuren en gebruiksvoorwerpen schets ik een beeld van de Hettitische wereld die rond 1200 vC ten onder ging.

 

Indeling:

 

1          De 'ontdekking' van de Hettieten

2          Schrift (spijkerschrift & hiërogliefen) en geografie.             

3          Dwalen door de bovenstad van Hattusa, eens de Hettitische hoofdstad, nu een prachtige ruïne.

4          Dwalen door het paleiscomplex van de groot-koningen en door de benedenstad van Hattusa met de resten van de grote Tempel 1.

5          Chronologie van 'begin' tot en met groot-koning Telipinu en zijn (zwakke) opvolgers (het oude koninkrijk, tot ca. 1400 vC).

6          Chronologie vanaf groot-koning Tudhaliya I tot  Suppiluliuma I (r.1350-1322 vC), die tot zijn grote verbazing een brief ontving van de weduwe van Toetanchamon.

7          Chronologie vanaf groot-koning Mursili II (r.1321-1295) tot het einde van de Hettitische wereld (rond 1200 vC). In deze periode vond de grote veldslag plaats bij Qadesh en schreef groot-koningin Puduhepa aan de Egyptische farao Ramses II.

8          Aspecten van de Hettitische staat & samenleving.  

9          Land van de duizend goden: bezichtiging van Yazιlιkaya, het openlucht rotsheiligdom vlakbij Hattusa.

10        Land van de duizend goden: over ceremoniën, riten, reinheid & religieuze feesten en de belangrijke rol die de groot-koning & -koningin daarin speelden.