februari/maart 2017 

 

Beste mensen,

2017!

2000 jaar geleden stierf de dichter Ovidius. Reden voor mij, archeologe Annet van Wiechen, om op zaterdag 11 februari in zijn Metamorphosen te duiken (Leiden, RMO). Vanaf de allereerste verandering – chaos wordt geordende kosmos – neemt Ovidius zijn lezer mee in een verrukkelijke brij van geschiedenissen, mythen en woordspelingen naar zijn eigen tijd, naar de tijd van keizer Augustus. Ovidius heeft in de afgelopen tweeduizend jaar velen met zijn verhalen geïnspireerd en zijn mythen kregen later ook weer een tijdgebonden diepere symboliek. Deze studiedag is ideaal om de klassieke mythen weer eens op te halen!
Meer informatie www.OudWeb.nl/studiedag-ovidius
Deze studiedag gaat zeker door en er is nog plaats!

 

2017!

1900 jaar geleden werd Hadrianus keizer van het Romeinse rijk.
Daarom geef ik dit voorjaar voor de HOVO in Leiden een cursus van 7 colleges (donderdagmiddagen vanaf medio februari) over hem en de culturele, politieke & militaire veranderingen die hij initieerde.
Meer informatie www.keizerHadrianus.nl/HOVO
Dezelfde cursus geef ik in najaar 2017 in Zutphen, meer informatie vindt u op
www.keizerHadrianus.nl/zutphen

 

HETTIETEN

Momenteel loopt de mooie tentoonstelling Koninginnen van de Nijl in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Daarop aansluitend geef ik in datzelfde museum op 11 maart een studiedag over de collegae en vorstelijke tijdgenoten van deze Egyptische koning(inn)en nl. de Hettitische groot-koning(inn)en. Er werd over-en-weer gecorrespondeerd!
Alle informatie op www.OudWeb.nl/studiedag-hettieten

 

PALMYRA

Paul Veyne schreef en leuk boekje over Palmyra; ik heb het voor u gelezen, zie
www.OudWeb.nl/veyne
Op dinsdagmiddag 14 februari geef ik in Zutphen over deze eens zo schitterende ruïne een lezing, zie www.OudWeb.nl/zutphen-palmyra

 

ZUTPHEN & LOCHEM

Behalve de Palmyra-lezing geef ik in Zutphen een lezing over de Byzantijnse kunst in Cappadocië (Turkije) op 28 februari en over de Asturische en mozarabische kunst en architectuur van Noord-Spanje op 21 maart.
Twee actuele onderwerpen in Lochem: De STIJL (21 feb) bestaat in 2017 honderd jaar en Gek van Surrealisme (7 mrt) is de titel van een tentoonstelling in Museum Boijmans in Rotterdam (vanaf 11 feb).
Voor al deze lezingen zie www.OudWeb.nl.agenda

U kunt al uw op- en aanmerkingen kwijt via contact@OudWeb.nl

Op naar de lente!!

Annet van Wiechen
conens & van wiechen