september 2017 
OudWeb-nieuwsbrief downloaden

Beste mensen,

 

In het schitterende klooster van Montserrat (Catalonië) is enkele jaren geleden een bijzondere papyrus-codex (derde-vierde eeuw) gevonden met een (fictief) verhaal over keizer Hadrianus die hierin naar voren komt als gulle gever, als vorst die rechtvaardigheid nastreefde, gunsten toekende en gevoel voor humor had.
Altijd heel leuk om zo onverwacht een nieuwe bron in mijn Hadrianus-onderzoek tegen te komen, lees er alles over op www.keizerHadrianus.nl/montserrat.
Voor de nieuwe pagina's op mijn Hadrianus-webstek, ga naar www.keizerHadrianus.nl/updates

 

Vooruitkijkend:

ZUTPHEN

* In mijn eerste Zutphen-lezing van dit seizoen (19 sept) presenteer ik in vogelvlucht de architectuur- en kunstgeschiedenis van de islamitische mediterrane landen (7e-19e eeuw). De tweede lezing (10 okt) gaat over de Etrusken.
Alle informatie op www.OudWeb.nl/zutphen

* Vanaf 5 okt geef ik op donderdagmiddag in Zutphen mijn cursus Hadrianus, portret van een reizend keizer. Deze cursus gaat door en u kunt er nog bij zijn! Alle informatie op www.keizerHadrianus.nl/zutphen

 

LOCHEM

* Mijn eerste Lochem-lezing (28 sept) – let op: op de donderdagMIDDAG – gaat over het fascinerende Romeinse glas en in de tweede (19 okt) praat Renout Robbertz ons bij over het 50 jaar jonge Centre Pompidou in Parijs en zijn architect Renzo Piano.
Alle informatie op www.OudWeb.nl/lochem

 

LEIDEN

*  Najaar 2017 staan er twee studiedagen in het RMO te Leiden op mijn programma: feiten en fictie over twee bijzondere plekken die zó omweven zijn met verhalen en mythen, dat de feitelijke geschiedenis verborgen ligt onder een dikke laag fictie:
Troje (21 okt) en de Tempelberg (16 dec).
Alle informatie op www.OudWeb.nl/studiedagen

 

Verder:

* Mijn archeologie-blog MOZAÏEK ging afgelopen weken over de Romeinse vuurtoren van Dover, een vrolijk glimlachend Romeins echtpaar, een 2700 jaar oude scheepsramp, de minimalistische ruïne van Marzabotto en andere onderwerpen.
Bekijk alle MOZAÏEKen op www.OudWeb.nl/blog-MOZAIEK

* Ik heb weer prachtige boeken gelezen, zoals een nieuwe vertaling van Appianus' Burgeroorlogen en Celsus' De Geneeskunst, Casa Romana (red. A. Willemsen), Pax Romana van Adrian Goldsworthy. Voor de liefhebbers van de historische roman zijn er nu ook Historische verhalen. Alle informatie op www.OudWeb.nl/verschenen

Overigens, al mijn activiteiten staan chronologisch gerangschikt op www.OudWeb.nl/agenda

Tot ziens & met een hartelijke, na-zomerse groet, 

Hartelijke groet van

Annet van Wiechen
conens & van wiechen

U kunt al uw op- en aanmerkingen kwijt via deze link.