juni 2018 
OudWeb-nieuwsbrief downloaden

 

Beste mensen,

 

De rhodo's in mijn tuin hebben dit zichzelf jaar overtroffen! Nu is het de beurt aan irissen, clematis slingerend rond de zuilen, vingerhoedskruid, jasmijn, vijgen en die ene mooie rode roos voor mijn raam die me aan vroeger én aan Apuleius' ezel doet denken ;-)

 

leiden - in rmo
Deze zomer heb ik twee lezingen in het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) te Leiden gepland:
7 juli - mens & ruïne (waarom fascineren ruïnes de mens?)
11 aug - moord & doodslag (over de Etruskische askisten in het RMO)
U kunt deze lezingen mooi combineren met een bezoek aan de tentoonstelling (t/m 2 sept): Al 200 jaar van nu waar een leuk overzicht gegeven wordt van 200 jaar RMO. Het dikke, fraaie boek over 200 jaar RMO is ook een heel mooie aanrader, zie www.OudWeb.nl/200-jaar-RMO

 

 

Ook zijn de lezingen voor het najaar al bekend:
13 okt - inheems & romeins (over Nehalennia & Saturnus)
24 nov - de ander & Egypte (deze lezing valt samen met de tentoonstelling Goden van Egypte van 12 okt t/m 31 mrt 2019).

Alle gegevens (kosten, inschrijving) en meer inhoudelijke informatie HIER.

 

zutphen
Het lezingenseizoen in Zutphen begint op 18 september met de lezing Iran in Assen (grote Iran-tentoonstelling in het Drents Museum vanaf 17 juni tot 18 nov). Daarna volgen nog lezingen over Ravenna (9 okt), Dodendansen (30 okt), Delfi, Didyma & Delos (20 nov) & de prachtige verhalen van Kalila & Dimna, een van mijn favorieten (11 dec).
Voor alle gegevens kijk HIER
U kunt HIER de folder afdrukken of downloaden.

 

lochem
Het lezingenseizoen in Lochem begint op 20 sept met Xanten. Daarna volgt een lezing over de Zeven Slapers (11 okt) en op 13 dec gaat Egyptoloog Huub Pragt in op de Zwarte farao's van Nubië (tentoonstelling Assen, van 16 dec tot 5 mei 2019).
Voor alle gegevens kijk HIER.
U kunt HIER de folder afdrukken of downloaden.

 

hovo
Het komend seizoen mag ik opnieuw voor enkele HOVO's een cursus verzorgen: in Leiden de cursus Fascinatie voor ruïnes (najaar 2018), in Rotterdam Mythen volgens Ovidius en in Utrecht De vierde eeuw (beide voorjaar 2019).
Alle gegevens en doorklik-mogelijkheden vindt u HIER.

 

boeken, boeken, boeken ..............
Er wordt veel geschreven, vertaald  én gelezen. Op mijn webstek heb ik de volgende boeken besproken: Het bestaan van de goden, De natura deorum geschreven door Cicero, vertaald en van aantekeningen voorzien door Vincent Hunink, een belangrijk boek over het godsbegrip bij de Romeinen. Bitterzoete liefde geeft de vertaling van de Griekse epigrammen van Meleagros (2e-1e eeuw vC) door Paul Claes.

Hadrianus blijft boeien, zoals weer blijkt uit: De muur van Hadrianus: De Romeinse limes in Groot-Brittannië door Adrian Goldsworthy.

Ook aandacht voor de vierde eeuw: Jona Lendering & Vincent Hunink ontrafelen Het visioen van Constantijn in een boek met die titel en er verscheen een Nederlandse vertaling van werken van keizer Julianus (Apostata) door Kees Meiling & Rein Ferweda.

Aandacht voor het RMO & de archeologie in Nederland in drie boeken. In The Canino connection wordt in enkele artikelen aandacht besteed aan de Griekse vazencollecties "from the excavations of Lucien Bonaparte, Prince of Canino (1775-1840)" in het RMO en andere musea. Over tweehonderd jaar RMO is een prachtig, dik & zwaar boek verschenen (ruim 550 p.!): Rijksmuseum van Oudheden Leiden: Een geschiedenis van 200 jaar / onder redactie van Pieter ter Keurs en Willem Wirtz, een mooi cadeau (ook voor uzelf!).

Margreet L. Steiner & Bart Wagemakers beschrijven in We graven hier niet de Bijbel op!: De Nederlandse opgraving op Tell Deir Alla (1960-1967) over het mooie én moeizame bestaan van archeoloog!

Omdat er binnenkort een grote Iran-tentoonstelling in Assen komt, aandacht voor dit prima boek: Iran, een cultuurgeschiedenis geschreven door Michael Axworthy.

U kunt mijn besprekingen van deze en nog meer boeken HIER lezen.

 

Genoeg leesvoer voor deze zomer!

Laten we hopen dat het een mooie zomer wordt!

 

 

Annet van Wiechen
conens & van wiechen

U kunt al uw op- en aanmerkingen kwijt via deze link.