september 2018 
OudWeb-nieuwsbrief downloaden

 

Beste mensen,

 

We staan aan het begin van een nieuw seizoen! 

Ik heb de startpagina van www.OudWeb.nl iets aangepast in de hoop dat de link naar BOL.COM gemakkelijker te vinden is. Mocht u wel eens iets bij deze goede internetwinkel bestellen (ik koop er al zolang BOL.COM bestaat!), dan zou het fijn zijn als u dat doet via de link op mijn startpagina. Ik ontvang dan een kleine commissie en daarvan kan ik OudWeb.nl in de lucht houden! Uiteraard staat uw privacy op één en kan ik niet zien wie wat koopt!

 

Dit najaar geef ik lezingen in Leiden, Oosterbeek, Zutphen & Lochem.

 

Leiden - in RMO - zaterdagmiddag

13 okt - inheems & romeins (over Nehalennia & Saturnus)
Stenen votiefreliëfs gewijd aan de godin Nehalennia werden in 1647 op het strand bij het Zeeuwse Domburg gevonden en vanaf 1970 uit de Oosterschelde gevist. In dezelfde periode dat Nehalennia in Zeeuwse contreien werd vereerd (2e-3e eeuw), was aan de andere kant van het Romeinse Rijk – in N-Afrika – Saturnus populair. Ook aan hem werden reliëfs gewijd. Beide godheden waren al lang lokaal populair en bleven dat in geromaniseerde vorm ook in de Romeinse periode.

24 nov - de ander & Egypte (deze lezing valt samen met de tentoonstelling Goden van Egypte van 12 okt t/m 31 mrt 2019).
Alle gegevens (kosten, inschrijving) en meer inhoudelijke informatie op www.OudWeb.nl/RMO

 

Leiden - HOVO cursus Fascinatie voor ruïnes - 7 do.mi
vanaf 18 okt
Archeologen zijn net detectives. Ze proberen met de gevonden sporen en objecten aangevuld met teksten het verleden te reconstrueren. In deze reeks van zeven colleges ga ik in op enkele fascinerende ruïnes langs de Middellandse Zee die ik in mijn reizen zelf bestudeerde. Per keer behandel ik twee of drie opgravingen die een bijzondere band hebben of die elkaar aanvullen. Welke geheimen geven die 'oude stenen' prijs? Hoe kan een archeoloog een stad of monument reconstrueren? Vondsten 'spreken', maar ook teksten uit de oudheid kunnen veel informatie geven over de opgegraven resten.
Alle gegevens (kosten, inschrijving) en meer inhoudelijke informatie op
https://www.universiteitleiden.nl/hovo/collegeaanbod/archeologie-en-oude-geschiedenis/fascinatie-voor-ruines

 

Oosterbeek - dinsdagochtend

25 sept - Iran in Assen
Tot 18 nov 2018 is in het Drents Museum, een grote Iran-tentoonstelling te zien. Prachtige objecten uit het Nationaal Museum van Iran (Teheran) weerspiegelen de kleurrijke (oude) geschiedenis van Perzië/Iran.  Deze lezing is een prima voorbereiding voor een bezoek aan Iran in Assen!

23 okt - Romeins glas

13 nov - Ruïnes, ruïnes

4 dec - Hagia Sophia in Istanbul
Voor deze lezingen in Oosterbeek geldt dat deelname alleen mogelijk is na inschrijving & betaling. Alle gegevens (kosten, inschrijving) en meer inhoudelijke informatie op www.OudWeb.nl/oosterbeek

 

Zutphen - dinsdagmiddag

18 sept - Iran in Assen

9 okt - Ravenna
Wie Ravenna zegt, denkt aan mozaïeken ..... De stad beleefde zijn grootste bloei onder keizer Honorius (r.395-423) die het hof van Rome naar Ravenna verplaatste. Zijn zus Galla Placidia liet in Ravenna haar mausoleum bouwen versierd met prachtige mozaïeken. Uiteindelijk veroverde Belisarius Ravenna in opdracht van het Byzantijnse keizerspaar Justinianus & Theodora. Hun portretten behoren tot de bekendste mozaïeken van de stad. Uiteraard ook aandacht voor andere mozaïeken, zoals die in de Sant' Apollinare in Classe.

30 okt - Dodendansen

20 nov - Delfi, Didyma & Delos, Apollo's drie heiligdommen

11 dec - Kalila & Dimna
Alle gegevens (kosten, inschrijving) en meer inhoudelijke informatie op
www.OudWeb.nl/zutphen

Vooruit gekeken in 2019: naast de lezingen op dinsdagmiddagen zal ik in Zutphen een cursus op donderdagmiddagen (vanaf 14 febr) geven over de vierde eeuw. Een bijzondere eeuw, want in het begin van die eeuw werden de christenen vervolgd en aan het eind ervan was het christendom de enige toegestane religie en werden de oude, traditionele goden verboden! 

 

Lochem - donderdagmiddag

20 sept - Xanten
Nog geen 90km van Lochem ligt Xanten, het Romeinse Colonia Ulia Traiana. Een prachtige plek om door het Romeinse verleden te dwalen in het LVR-Archäologischer Park Xanten en het ontstaan van Xanten te volgen in de St.Viktor Dom en het StiftsMuseum.

11 okt - Zevenslapers
De Zeven Slapers van Ephese zijn zowel in de christelijke als in de moslimwereld bekend (koran De Grot). In deze lezing vertel ik graag over mijn fascinatie voor deze heiligen, die o.a. werden vereeuwigd in middeleeuwse glasramen & Perzische miniaturen & op iconen.

13 dec - Zwarte farao's van Nubië
Alle gegevens (kosten, inschrijving) en meer inhoudelijke informatie op
www.OudWeb.nl/lochem

 

Boeken ....

Ik heb weer veel gelezen. Een échte aanrader is het boek Leven met de goden van Inger Kuin waarin ze beschrijft hoe Grieken en Romeinen tegen hun goden aankeken. www.OudWeb.nl/kuin

Verder las ik het boek dat verscheen bij de tentoonstelling van Iran (in Assen). Afgezien van (schoonheids)foutjes is het een boek dat in het kort de stand van archeologisch zaken in Iran beschrijft. www.OudWeb.nl/iran-oudheid

Avontuur & het (nood)lot, gastvrijheid & incest, intense slechtheid & trouw, blijdschap & rouw .... alle menselijke gevoelens en eigenschappen komen in het (laat-)Romeinse verhaal van Apollonius aan bod! www.OudWeb.nl/apollonius

Caesar in de Lage Landen is het onderwerp van een dik boek geschreven door Tom Buijtendorp. www.OudWeb.nl/caesar

Verder de tweede druk van De Agricultura (Goed Boeren) van Cato (ja inderdaad, degene die Carthago verwoest wilde zien!) en het eerste satirenboek van Horatius. www.OudWeb.nl/cato & www.OudWeb.nl/horatius-satirenboek
U kunt alle aanbevolen boeken bekijken via www.OudWeb.nl/verschenen

 

Laten we hopen dat het een mooie Indian summer wordt!
Ik hoop u binnenkort bij een van mijn activiteiten te ontmoeten!

Annet van Wiechen
conens & van wiechen

U kunt al uw op- en aanmerkingen kwijt via deze link.