maart/april 2017 

Beste mensen,

Aandacht voor mijn activiteiten & voor gelezen boeken .......

• BEELDVERBOD in Leiden
Op 22 april geef ik in het RMO (Leiden) een studiedag over het beeldverbod, over het iconoclasme, over de beeldenstorm ..... kortom, over de vermeende kracht van het 'beeld'. Blijkbaar was en is de zeggingskracht van een beeltenis of figuratieve afbeelding binnen de drie grootste monotheïstische religies (jodendom, christendom & islam) zó groot dat vorsten, religieuze leiders, groepen of individueën paal en perk stellen/stelden aan dit 'beeld' door verboden of zelfs door vernietiging. Waarom? Theologische, filosofische, politieke of sentimentele redenen werden en worden naar voren gebracht om iconoclasme, beeldverbod, beeldenstorm, damnatio memoriae te rechtvaardigen. Ik neem op deze studiedag de ruim drieduizendjarige fascinerende geschiedenis van het beeldverbod onder de loep. Inschrijven vóór 11 april.
Alle informatie: www.OudWeb.nl/studiedag-beeldverbod. 

• EXTRA in ZUTPHEN
In april geef ik nog twee lezingen in het monumentale Dat Bolwerck in Zutphen. Op 11 april ben ik graag uw virtuele reisgids-archeoloog in Petra (Jordanië) en op 25 april bekijken we minutieus het zgn. tapijt van Bayeux. Kijk voor meer informatie op www.OudWeb.nl/zutphen.

De tentoonstelling Genghis Khan, wereldveroveraar te paard in het Nationaal Militair Museum te Soesterberg is voor mij een prachtige aanleiding om in een lezing Genghis Khan & zijn opvolgers in hun historische en culturele context te plaatsen. Zelf was ik betrokken bij de opgravingen in Taxt-e Suleiman (Iran),  een 13e-eeuws zomerpaleis van de Ilkhaniden, nazaten van Genghis Khan. Een lezing over schitterend aardewerk,  handschriften, verhalen en veroveringen....
op dinsdagmiddag 2 mei: Genghis Khan & zijn erfenis.
Alle informatie op www.OudWeb.nl/genghis

U kunt zich al opgeven voor mijn najaarscursus Hadrianus, portret van een reizend keizer. In zeven colleges (donderdagmiddagen, vanaf 5 oktober) neem ik u graag mee in keizerlijke voetsporen dwars door het tweede-eeuwse Romeinse rijk, van de Hadrian's Wall tot het Noord-Afrikaanse legerkampement Lambaesis (Algerije) in het oosten.
Alle data, kosten en meer informatie op www.keizerHadrianus.nl/Zutphen.

 

• LOCHEM
Nog twee lezingen staan op mijn Lochemse voorjaarsprogramma. Op dinsdagavond 28 maart kijken we Door andere ogen. De Vlaming Augerius Gislenius Busbequius werd in 1554 benoemd tot ambassadeur in het Ottomaanse rijk.  Mehmed Effendi was in 1721 de eerste Ottomaanse diplomaat die een bezoek bracht aan het hof in Versailles. Beiden keken hun ogen uit en schreven een reisverslag. Twee culturen komen op hoog niveau met elkaar in contact: verbazing & bewondering!
Op donderdagavond (Witte Donderdag) 13 april neem ik u graag mee naar Bretagne. Daar werd in steen het mysterie van het christelijk geloof in alle eenvoud en vroomheid uitgelegd met middeleeuwse legenden én eigentijdse grapjes (15e-17e eeuw). Kortom, aandacht voor de Calvaires bretons.

 

• GELEZEN
Ik heb twee mooie vertalingen uit het Grieks gelezen. Hoe dacht men in de klassieke oudheid over de eigen mythen? Lees het in Mythen moet je niet geloven!. Bij dezelfde uitgever kwam een Nederlandse vertaling uit van 150 epigrammen uit de Anthologia Graeca. Aanbevolen! Verder aandacht voor een net verschenen historische roman geschreven door Nynke Smits over Sabina, de echtgenote van keizer Hadrianus.
U vindt de linken via www.OudWeb.nl/verschenen

Ik heb nog een hele stapel boeken naast mijn bureau liggen. Heerlijk voor de komende zomer! U hoort nog van mij! 

Verder heb ik veel geschreven voor keizerHadrianus.nl en in mijn archeologieblog MOZAÏEK voor Archeologie OnLine. U kunt de laatste bijdragen vinden via
www.keizerHadrianus.nl/updates
www.OudWeb.nl/blog-mozaiek

Verder ben ik alweer druk bezig met de voorbereiding voor het nieuwe seizoen ..... meer daarover in de volgende OudWeb-nieuwsbrief!

Geniet van de lente!

U kunt al uw op- en aanmerkingen kwijt via deze link.

Annet van Wiechen
conens & van wiechen