november/december 2017 
OudWeb-nieuwsbrief downloaden

Beste mensen,

 

Afgelopen weken heb ik weer mooie boeken gelezen:  de Nederlandse vertaling van Celsus' boek over de geneeskunde en van Gautier's novelle Arria Macella. De biografie van Nadar, beroemd fotograaf van de intellectuele Parijse elite, geeft ook een prachtig beeld van de 19de-eeuw. Buijtendorp schreef een interessant boek over Trajanus & Hadrianus en hun relatie met de lage landen. Het letterlijk zwaarste boek van dit jaar is The Atlas of ancient Rome (ed. Andrea Carandini), een heerlijke Fundgrube van alles wat Romeins Rome betreft.
Kijk voor alle besproken boeken op www.OudWeb.nl/verschenen

 

Komende activiteiten: 

LEIDEN
Voor de Troje-studiedag heb ik mensen moeten teleurstellen, omdat deze dag vrij gauw volgeboekt was. Dus wees er snel bij als u graag feiten & fictie van de Tempelberg wil leren kennen. Deze studiedag geef ik op zaterdag 16 december. Alle informatie vindt u op www.OudWeb.nl/studiedag-tempelberg

Volgend jaar, in 2018, is het RMO 200 jaar jong! Mooi moment om mijn zeven favoriete museumstukken aan u voor te stellen en in hun cultuurhistorische context te plaatsen. Ik ben van plan dat te doen in een zaterdaglezing (13.30 tot ca. 15.30u).
De data liggen al vast:

3 febr, 10 mrt, 21 apr, 7 juli, 11 aug, 13 okt & 24 nov 2018,

maar de onderwerpen nog niet. Het maken van een keuze is moeilijk met zoveel prachtige objecten! Ik hoop begin december het hele programma ingevuld te hebben!

 

ZUTPHEN
Op dinsdagmiddag 21 november neem ik u graag mee naar de Alhambra-paleizen in het Spaanse Granada. Kunsthistorica Marian van Caspel geeft op 12 december een lezing over Charlotte Salomon die aansluit op de tentoonstelling in het Amsterdamse Joods Historisch Museum. 
Alle gegevens vindt u ook op www.OudWeb.nl/zutphen

 

LOCHEM
In de laatste twee Lochem-lezingen van 2017 geef ik een overzicht van de fascinerende cultuurgeschiedenis van Syrië. Nadat ik Maarten Zeegers' boek Wij zijn Arabieren gelezen had, wist ik dat hij een derde Syrië-lezing moest geven. Hij koppelt de recente geschiedenis van het land – vanaf de val van het Ottomaanse Rijk tot en met Assad jr. – aan zijn eigen ervaringen. In 2008 ging Zeegers naar Syrië voor de studie Islamitische Wetgeving aan de universiteit van Damascus. Hij raakte betrokken bij de opstand tegen het regime van president Assad en deed daarover verslag voor NRC en de Standaard, totdat hij in 2011 werd opgepakt en het land uitgezet.
Mijn Syrië I & Syrië II lezingen zijn op 9 nov & 7 dec 2017 (onafhankelijk van elkaar te volgen). Maarten Zeegers geeft zijn Syrië-lezing op donderdagmiddag 25 januari 2018!
Alle informatie op www.OudWeb.nl/lochem & www.OudWeb.nl/zeegers

 

AMERSFOORT & ROTTERDAM
Voor de HOVO Utrecht (cursuslocatie Amersfoort) & Rotterdam geef ik de Hadrianus-cursus in febr-mrt 2018. U kunt zich daarvoor nu al opgeven. Kijk op www.keizerHadrianus.nl/hovo

 

Tot ziens & met een hartelijke groet van 

Annet van Wiechen
conens & van wiechen

U kunt al uw op- en aanmerkingen kwijt via deze link.