november/december 2018 
OudWeb-nieuwsbrief downloaden

 

Beste mensen,

 

De eerste, dikke kerstfolder heb ik al op mijn deurmat gevonden en Sinterklaas moet nog komen! Ook ik ben er dit jaar vroeg bij om u te wijzen op de laatste 2018-lezingen en al een blik te gunnen in mijn 2019-agenda!

 

LEIDEN
Op dit ogenblik (tot 31 mrt 2019) is de prachtige tentoonstelling Goden van Egypte te zien in Leiden (RMO). U kunt een bezoek mooi combineren met mijn laatste 2018-RMO-lezing op zaterdag 24 november: de ander & egypte, hoe het oude Egypte al eeuwenlang een rijke bron voor inspiratie is voor kunstenaars, dichters, schrijvers, architecten (afb. hierboven Antwerpen, olifantenverblijf in de dierentuin!), handelaren e.v.a. Ook op de tentoonstelling zijn enkele voorbeelden van egyptomanie te zien! Alle gegevens vindt u op www.OudWeb.nl/rmo-egyptomanie

Voor 2019 heb ik zeven studiedagen over de Byzantijnse en islamitische wereld voor u in petto: Constantinopel, Cairo & Córdoba, hoe de mediterrane wereld veranderde ......
Meer informatie KLIK HIER.

 

ZUTPHEN - meer info klik HIER.
Nog twee 2018-lezingen: op 20 november staat Apollo centraal, d.w.z. zijn belangrijkste heiligdommen, Didyma, Delos & Delphi! Op 11 december vertel ik graag over de avonturen van de wereldberoemde jakhalsjes Kalila & Dimna die vanaf de 8e eeuw hun sporen in tekst & beeld hebben achtergelaten in schitterende Perzische en Arabische handschriften. Laat u verrassen!

In 2019 heb ik weer een gevarieerd programma met lezingen, o.a. bij twee tentoonstellingen: Glans & geluk (Gemeentemuseum Den Haag) en Goden van Egypte (Leiden, RMO). In de eerste lezing op 15 jan ga ik vooral in op de grote diversiteit van het geglazuurde aardewerk in de islamitische wereld. Egyptoloog Huub Pragt laat u op 5 feb in de tweede lezing kennismaken met de Egyptische goden! Verder nog lezingen over Masada, Amor & Psyche, de eenhoorn en het Topkapι-paleis in Istanbul.

Bij voldoende belangstelling geef ik in Zutphen vanaf donderdagmiddag 14 febr 2019 mijn cursus vierde eeuw (zes colleges). Informatie klik HIER.

 

OOSTERBEEK - meer informatie klik HIER.
Ook voorjaar 2019 geef ik vier lezingen op dinsdagmorgen in Oosterbeek: Glans & geluk (uitleg zie hierboven), de eenhoorn, Amor & Psyche en Xanten.

 

LOCHEM - meer informatie klik HIER.
Huub Pragt geeft op donderdagmiddag 13 dec de laatste 2018-lezing: Zwarte farao's van Nubië n.a.v. de grote tentoonstelling in Assen: Nubië, land van de zwarte farao's (16 dec 2018 tot 5 mei 2019).

Ook in voorjaar 2019 aandacht voor een tentoonstelling (24 jan): Armando in Museum Voorlinden (Wassenaar). Verder zal filosoof Robert Keurtjes (28 feb) spreken over Gandhi die 150 jaar geleden werd geboren en sluit ik de voorjaarslezingen af met Piazza Armerina (Sicilië, 4 apr).

 

Verder geef ik in het voorjaar voor de HOVO Rotterdam de cursus over de Mythen volgens Ovidius en voor de HOVO Utrecht (Amersfoort) de cursus vierde eeuw.
Meer informatie HIER.

 

Boeken ....
Ik heb weer veel gelezen, zoals de NL vertaling van Suetonius' De vita Caesarum, het boek Delphi, a history of the center of the ancient world, de NL vertaling van Plinius' De wereld, Naturalis Historia / Plinius en Debating reilgious space & place in the early medieval world.

Hier heerlijk veel inspiratie voor een mooi december-boekcadeau, zoals het dikke en prachtige boek over 200 jaar RMO! Ook een échte aanrader is het boek Leven met de goden van Inger Kuin waarin ze beschrijft hoe Grieken en Romeinen tegen hun goden aankeken.

Zoekt u iets anders, kijk dan eens op www.OudWeb.nl/penguin voor échte klassiekers of denk aan mijn EZEL!
U kunt alle aanbevolen boeken HIER bekijken.

 

Ik wens u mooie & rustige november/december-maanden en hoop u binnenkort bij een van mijn activiteiten te ontmoeten!

Tot in januari 2019.

 

Annet van Wiechen
conens & van wiechen

U kunt al uw op- en aanmerkingen kwijt via deze link.