vliegtuig op hol

In een interview verwoordde Léon Povel, dé regisseur van negenhonderd (!) hoorspelen, precies wat de kracht is van een hoorspel: niets is zó visueel als een hoorspel. Je eigen fantasie kan alles inkleuren omdat je niet gestoord wordt door beelden. Dat is inderdaad voor mij de charme van het hoorspel. Ik luister altijd tijdens het trimmen en heb dan ook weer genoten van deze twee nieuwe "oude" hoorspelen:

Vliegtuig op hol
geschreven door Barbara Jefferis
Vertaling en regie: Léon Povel.
Met o.a. Jan Borkus, Paul van der Lek, Fé Sciarone.
2 cd-luisterboek, ca 1.5uur
Amsterdam: Rubinstein, 2011
uitgezonden door de KRO op 24 november 1964
met twee bonustracks, nl. twee interviews met de bekende hoorspel regisseur Léon Povel (o.a. van Sprong in het heelal, Testbemanning en 900 andere hoorspelen
ISBN 978-90-4761-1844

De overwintering op Nova Zembla
Samenstelling Dick Walda en regie Ad Löbler
Met o.a. Frans Somers, Jan Borkus, Paul van der Lek, Hans Hoek, Donald de Marcas, Barbara Hoffman e.v.a.
6 cd-luisterboek, ca 5 uur
Amsterdam: Rubinstein, 2011
uitgezonden door de VARA vanaf 4 april tot 9 mei 1979
ISBN 978-90-4761-2223 (NIET meer leverbaar)

Vliegtuig op hol speelt in Australië. Dick Garnett wil zijn vriendin, Janet Osborne, per vliegtuig naar het station brengen. Hij glijdt op het laatste moment uit en raakt daarbij de gashandel waardoor het vliegtuig opstijgt zonder hem. Janet heeft vliegangst en zit nu in een vliegtuigje dat ze niet kan besturen. Via de boordradio krijgt de 'grond' contact met Janet die nu een flitscursus vliegen & landen krijgen. Eind goed, al goed (uiteraard). Een spannend hoorspel!

Over de inhoud van De Overwintering op Nova Zembla kan ik hier kort zijn. Het is het meeslepend verhaal van een vooral koud en gedwongen verblijf in 1596-1597 op Nova Zembla onder de leiding van Willem Barentsz. Het hoorspel is goed gemaakt en het verhaal wordt af en toe onderbroken door letterlijke aanhalingen uit zestiende-eeuwse boeken en verhandelingen. Amusant hoe een Spanjaard toen de Hollanders beschreef of te horen wat toen de mode was.
Aanraders voor de hoorspel-fan!  

© conens & van wiechen A. van Wiechen