HOVO cursussen 2018 & 2019

 

HOVO LEIDEN

cursus FASCINATIE VOOR RUÏNES 
zeven donderdagmiddagen 18 okt t/m 6 dec 2018

Archeologen zijn soms net detectives. Ze proberen met de gevonden sporen en objecten aangevuld met teksten het verleden te reconstrueren. In deze reeks van zeven colleges gaat archeologe Annet van Wiechen in op enkele fascinerende ruïnes langs de Middellandse Zee die zij in haar vele reizen zelf bestudeerde. Per keer behandelt ze twee of drie opgravingen die een bijzondere band hebben of die elkaar aanvullen. Welke geheimen geven die 'oude stenen' prijs? Hoe kan een archeoloog een stad of monument reconstrueren? Vondsten 'spreken', maar ook teksten uit de oudheid kunnen veel informatie geven over de opgegraven resten.

Na een inleiding over de fascinatie voor ruïnes door de eeuwen heen, is de allereerste ruïne de stad die ons het woord bijbel gaf: Byblos (Libanon) waar resten te zien zijn van het derde millennium vC tot en met de middeleeuwen van de kruisvaarders.

Daarna volgen:
Apollo in Didyma (Turkije), op Delos (Griekenland)  & in Delfi.
Alexandrië (Egypte) & rozeroodgele Petra (Jordanië).
Het Spaanse Numantia & Masada (Israël)
Mérida (Spanje) & Xanten (Duitsland) & Timgad (Algerije).
Qusayr Amra (Jordanië) & Khirbat al-Mafjar (Palestijnse gebieden)

Afsluitend neemt Van Wiechen u mee naar de ruïne die er voor het grootste deel niet meer is: Palmyra (Syrië), de rijke handelsstad met connecties van Rome tot China. 

Voor alle informatie & inschrijving, klik HIER

 

HOVO UTRECHT

cursus DE VIERDE EEUW - De eeuw van de grote veranderingen
zes woensdagmiddagen 13 feb t/m 27 mrt 2019

Na een cursus over keizer Hadrianus die regeerde in de bloeiperiode van het Romeinse Rijk, gaat archeologe Annet van Wiechen in zes colleges in op een eeuw die tot op de dag van vandaag enorme invloed heeft gehad op Europa: de vierde eeuw.
Voor meer inhoudelijke informatie klik HIER.

Voor informatie m.b.t. locatie, kosten, inschrijving ed. KLIK HIER

 

HOVO ROTTERDAM

cursus MYTHEN VOLGENS OVIDIUS
zes maandagmiddagen van 4 mrt 2019 t/m 8 apr 2019

De Romeinse dichter Ovidius smeedde eeuwenoude mythen in eigen dichterlijke woorden aan elkaar in zijn unieke Metamorphosen.
Vanaf de allereerste verandering – chaos wordt geordende kosmos – neemt Ovidius zijn lezer mee in een verrukkelijke brij van geschiedenissen, mythen en woordspelingen naar zijn eigen tijd, naar de tijd van keizer Augustus. Niet alleen in de Romeinse tijd maakte het werk furore.
Vanaf de achtste eeuw werden de Metamorphosen in christelijk middeleeuws Europa veel gelezen, vertaald en bewerkt. Ovidius’ woorden zijn de leidraad in deze cursus, maar behalve het verhaal vertelt de docente ook de verschillende symbolische betekenissen van de verhalen door de eeuwen heen.

Deze cursus is ideaal om alle klassieke mythen weer eens op te halen en de tijdgebonden diepere symboliek ervan te ontdekken

Voor meer inhoudelijke informatie, klik HIER.
Voor informatie m.b.t. locatie, kosten, inschrijving ed. KLIK HIER 

 

 

 

 

 

 

Geweest:

cursus VIERDE EEUW voor HOVO Leiden (2018)

cursus HADRIANUS, portret van een reizend keizer 
                               voor HOVO Leiden (2017), Rotterdam & Utrecht/Amersfoort (2018)