lezing: topkapi paleis in istanbul

 
  

lezing door drs. A. van Wiechen
30 apr 2019 - dinsdagmiddag 14.00-16.00u
locatie: Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, 7201 DE Zutphen 

 

Niets werkte zozeer op de verbeelding van de Europeanen als de harem van de sultan. Honderden schilderijen geven een beeld van de harem zoals die eruit zag in de fantasie van de westerse schilders: ontspannen naakte vrouwen in het bad, verveelde en bloedmooie odalisken, sensuele buikdanseressen en een sultan die tevreden of wellustig ligt toe te kijken. Het zijn clichés geworden die later ook in films werden overgenomen.

Ik neem u in deze lezing mee naar het Topkapι-paleis in Istanbul en probeer de historische realiteit te reconstrueren. Wat beoogde de oorspronkelijke bouwer sultan Mehmed II (gestorven 1481) met de bouw van dit paleis?

Lopend door de vaak met prachtige geglazuurde tegels versierde ruimten, vragen we ons af: "Hoe zag het leven in het paleis eruit?" en vooral: "Wie woonden in deze vertrekken?"

Aan de hand van berichten van ooggetuigen zelf - we laten ons niet leiden door de gefantaseerde verhalen die in Europa de ronde deden! - en van Ottomaanse miniaturen is het mogelijk een veelzijdiger beeld te krijgen van de bewoners en bewoonsters van het Topkapι-paleis, hun activiteiten en het strenge protocol.

 betalingsvoorwaarden en lezingen-strippenkaart

 deze lezing of een lezingen-strippenkaart cadeau geven

klik hier om de Zutphen-folder te zien of te downloaden