lezing: amor & psyche

eeuwenoude romance als inspiratiebron
 
 
  

lezing door drs. A. van Wiechen
19 mrt 2019 - dinsdagmiddag 14.00-16.00u
locatie: Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, 7201 DE Zutphen

 

De romance tussen Amor (Cupido) & Psyche werd opgetekend in de tweede eeuw en was millennialang een inspiratiebron voor velen. Is het een onderhoudend sprookje over de Liefde die overwint? Of gaat het over de menselijke ziel die na de dood wordt verenigd met & in het goddelijke?

De romance tussen Amor & Psyche werd opgetekend door de Romeinse schrijver Apuleius in de tweede eeuw. Hij heeft het sprookje niet uitgevonden, maar een ouder verhaal bloemrijk uitgebreid en naverteld. Over verloren en gewonnen liefde, over een moeilijke zoektocht naar de geliefde, over tegenstand en moeilijkheden, over goddelijke mensen en menselijke goden ....

In de oudheid was de afbeelding van de omarming tussen Amor met vogelvleu­gels en Psyche met vlindervleugels een geliefd thema, bijvoorbeeld op Romeinse sarcofagen (rechths). Ruim 2500 jaar lang was het echtpaar inspiratiebron voor beeldhouwers en schilders, dichters en schrijvers.

We komen het liefdespaar tegen op renaisance-bruidskisten, in de pauselijke slaapkamer en in de ontvangstruimte van de Gonzaga's in Mantua. Vanaf de zeventiende eeuw werden ze opnieuw herhaaldelijk afgebeeld door Jordaens, Canova, Gérard, Boucher (rechts), Rodin e.v.a.

Was het thema van Amor & Psyche zo populair omdat het een onderhoudend sprookje is over de Liefde die overwint? Of gaat het over de menselijke ziel die de onsterfelijkheid zoekt en na de dood wordt verenigd met & in het goddelijke?

Kortom, een lezing die u door drieduizend jaar (kunst)geschiedenis meeneemt aan de hand van een bijzonder lieflijk en postief thema: Amor & Psyche. 

 

 

 

 

 

 betalingsvoorwaarden en lezingen-strippenkaart

 deze lezing of een lezingen-strippenkaart cadeau geven

klik hier om de Zutphen-folder te zien of te downloaden