lezing: moskeeën van istanbul

 
  

lezing door drs. A. van Wiechen
7 apr 2020 - dinsdagmiddag 14.00-16.00u
locatie: Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, 7201 DE Zutphen

 

Deze lezing gaat NIET door i.v.m. (de maatregelen rond) het corona-virus. 
Het onderwerp zal in najaar 2020 aan bod komen.
De strippenkaarten blijven uiteraard geldig in najaar 2020 en 2021!  

 

Nadat Constantinopel in 1453 door de Ottomanen was veroverd, probeerden de sultans met hun moskeeën de grootsheid van de Hagia Sophia te evenaren of liever te overtreffen. Hofarchitect Sinan (ca.1491-1588) heeft als geen ander met zijn vele grote en kleine moskee-complexen de Ottomaanse hoofdstad vormgegeven.

Sinan is ongetwijfeld de grootste architect van het Ottomaanse Rijk. Zijn grootse moskeeën inspireerden architecten nog eeuwenlang. Sinan was een tijdgenoot van beroemde Renaissance architecten zoals Michelangelo en Palladio, maar bij ons is Sinan amper bekend. Dat is onterecht, want Sinan's werk imponeert nog steeds. Zijn creativiteit, organisatietalent en aandacht voor het geheel én het kleinste detail zijn onovertroffen. Tijd om kennis te maken met een bijzonder, zestiende-eeuws talent: Koca Mimar Sinan, de Grote Architect Sinan. Toen Sinan's baard grijs geworden was en "het paleis van zijn lichaam een ruïne" dicteerde de bejaarde hof-architect zijn autobiografie, een unicum in de islamitische wereld van toen.

Hof-achitect Sinan was een zeer veelzijdig man. Hij hield zich bezig met de watertoevoer, standaardiseerde de maten van bouwmateriaal, vaardigde bouwverordeningen uit, inspecteerde monumenten, initieerde restauratiewerkzaamheden en begeleidde zijn studenten. Hij bouwde fonteinen, badgebouwen, moskeeën, mausolea, paleizen, bruggen en aquaducten. Sinan was voor elk onderdeel van de bouw verantwoordelijk, van de aanvoer van bouwmateriaal tot het inhuren van specialisten, van het nauwkeurig bijhouden van het kasboek tot de decoratieve randjes van een fontein.

Hij probeerde met een steeds andere opbouw een moskeeruimte te creëren die helder van structuur, groots, ruim en licht was. Hij had oog voor het indrukwekkende geheel, voor de helderheid van het ontwerp en voor het kleinste detail, zoals de kleurrijke tegeltableaux of de aanleg van watertoevoer en twee waterkraantjes ín de Süleymaniye-moskee om de vloer te schrobben!

 betalingsvoorwaarden en lezingen-strippenkaart

 deze lezing of een lezingen-strippenkaart cadeau geven

klik hier om de Zutphen-folder te zien of te downloaden