lezing: dante's divina commedia

 
  

twee lezingen door drs. M. van Caspel
18 & 25 februari - dinsdagmiddag 14.00-16.00u
locatie: Dat Bolwerck, Zaadmarkt 112, 7201 DE Zutphen 

 

De Divina Commedia (Goddelijke Komedie) van Dante Alighieri ­- 700 jaar geleden geschreven - behoort tot de grootste literaire werken van de Europese cultuur.  In 100 canti beschrijft Dante zijn tocht door de hel (Inferno) over de Louteringsberg (Purgatorio) naar het paradijs (Paradiso). Elk van de drie rijken bestaat uit tien afdelingen, waarbij de hellekringen het spiegel-beeld vormen van de hemelen.  Als begeleiders heeft hij de Romeinse dichter Vergilius, zijn geliefde Beatrice, die al op 24-jarige leeftijd overleed, en tenslotte de mysticus Bernard van Clairvaux. 

Kunsthistorica Marian van Caspel gaat in twee lezingen in op deze wereldberoemde Commedia, zoals de oorspronkelijke titel was. Veel kunstenaars hebben zich in de loop der eeuwen door het beeldend taalgebruik van Dante laten inspireren. Marian laat dan ook werk zien van o.a. Botticelli, William Blake, Robert Rauschenberg en Juke Hudig tijdens haar tocht in het kielzog van Dante.

De Commedia kent een enorme rijkdom aan personages: meer dan zeshonderd historische en mythologische figuren worden bij naam genoemd. Aan vele van deze personen zitten verhalen vast, zoals het ontroerende verhaal van de geliefden Francesca en Paolo, tijdgenoten van Dante. In de tweede kring van de hel, die van de wellustigen, worden zij in een razende storm eeuwig door de lucht rondgesleurd. Het beroemde beeld van Rodin, De kus, is op deze geliefden geïnspireerd.

Tijdens de lezingen maakt u in grote lijnen kennis met het verhaal van de Divina Commedia. Duidelijk zal worden dat het verhaal van Dante ook over ONS gaat!

 

 betalingsvoorwaarden en lezingen-strippenkaart

 deze lezing of een lezingen-strippenkaart cadeau geven

klik hier om de Zutphen-folder te zien of te downloaden