korte cursus CYPRUS in zutphen

 

CYPRUS

 locatie: Dat Bolwerck

Zaadmarkt 112, 7201 DE Zutphen

woensdagmiddag 14.00-16.00 uur

klik hier om de Zutphen-cursus-folder najaar 2019 te zien of te downloaden 

 

Naar aanleiding van de komende tentoonstelling Cyprus, eiland in beweging in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden (okt 2019 - mrt 2020) heb ik een korte cursus samengesteld over de boeiende cultuurgeschiedenis van een bijzonder eiland.

Cyprus is voor toeristen hét eiland van zon, strand en natuur.

Maar het eiland biedt zo ontzettend veel meer. Door zijn ligging heeft Cyprus al millennia lang te maken met vreedza­me nieuwkomers, agressieve veroveraars of buitbelus­te piraten die allen hun sporen hebben achtergelaten. Grieken, Phoeniciërs, Egyptenaren, Romei­nen, Byzantijnen, Richard Leeuwenhart, De Lusignan familie, suikermakers, Mamlukken, Venetianen, Turken en Engelsen ...

Als het ware de hele cultuurgeschiede­nis van het eiland is af te lezen aan heerlijke ruïnes, verstilde kerkjes, indrukwek­kende kathedralen, schier onneembare vestin­gen, kleurrijke mozaïeken en moskeeën.

In dit vierluik bereizen we – met de Geschiedenis als gids – het hele eiland, zowel het zuidelijke (Griekse) als het noordelijke (Turkse) gedeelte; geen Groene Lijn houdt ons tegen.

Voorproefjes:

het tragische leven van koning Janus van Cyprus
een bijzondere gotische Nicolaas kathedraal van Famagusta
Saranda Kolones, het fort van Paphos
de koninklijke kapel van Pyrga
de kathedraal van Nicosia
Een bijzondere visitatie
Sirene van Bellapais