OudWeb-log - voorbije toekomstdinsdag 27 juni 2017
middeleeuwen islam | kunst & architectuur heiligen | VII slapers glas & glasramen frankrijk engeland duitsland 

zevenslapersOoit was in delen van Frankrijk en Duitsland 27 juni de feestdag van de Zevenslapers.....

Bijzondere heiligen die - volgens de legenden - op de vlucht voor de christenvervolgingen in de derde eeuw hun toevlucht in een grot zochten. Tweehonderd jaar later werden ze wakker en hun wereld bleek veranderd. 
Deze heiligen zijn bijzonder omdat ze niet alleen in de westerse en orthodoxe werelden populair waren en zijn, maar ook in de islamitische wereld. Een zoektocht naar deze Zeven bracht ons dan ook op de meest uiteenlopende plaatsen: van gotische kathedralen tot grot-moskeeën, van verlaten ruïnes tot een drukbezochte hoogmis.
Volgens legenden heetten de Zeven: Maximianus, Malchus, Martinianus, Dionysius, Johannes, Serapion en Constantinus. Maar in de loop van de tijd werden hun namen verbasterd en veranderd zodat ze ook onder andere namen bekend zijn, bijv. Maximilianus, Iamblichus, Martolos, Daïnusos, Kashfutat, Tamlicha, Martoekoesj, Nawalis, Batnijoes, Kasjfoetat,  Yamleekha, Mostalakha, Amidanoush, Sadranoush ..... etc.

De Zeven werden aangeroepen - heel logisch voor de middeleeuwer - tegen nachtmerries en slapeloosheid. Een oud Engels handschrift (elfde eeuw) geeft prachtig aan hoe je nachtmerries te lijf kunt gaan: neem zeven hosties en op elke hostie schrijf je één naam van de Zeven. Dan moest je een merkwaardig versje, waarvan de tekst ook in het handschrift werd gegeven, zingen in het linker oor, dan in het rechter oor en daarna over het hoofd van de slechte slaper. Als laatste moesten de zeven hosties door een jong meisje rond de hals van de slaper gehangen worden ... en dan zou hij beschermd zijn tegen de kwade geesten en krachten die nachtmerries veroorzaken!

© conens & van wiechen drs. A. van Wiechen