OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstzondag 22 oktober 2017
heiligen | VII slapers 

22 oktober VII slapersDe orthodoxe kerk herdenkt (ook) vandaag 22 oktober de Zeven Slapers of Zevenslapers van Ephese. Zoals we al eerder de Zeven Slapende jongemannen in een kerkje op Cyprus tegenkwamen, zó vonden we ze ook op Byzantijnse, Grieks- en Russisch orthodoxe iconen.
Want de Zeven waren niet alleen populair in de Byzantijnse periode, maar ook daarna. Ze werden veelvuldig afgebeeld, slapend in de grot. Volgens de legenden immers zochten ze tijdens christenvervolgingen hun veiligheid in een grot (midden derde eeuw); ze vielen in slaap en dachten een hazeslaapje te hebben gedaan. Uiteindelijk bleek dat ze bijna tweehonderd jaar hadden geslapen, want ze ontwaakten in een regeringsperiode van de christelijke keizer Theodosius (408-450); een waar wonder!

Zeven slapende jongemannen in een grot ... hoe moet je dat vormgeven? Soms liggen ze een beetje door elkaar, zoals op een Cypriotisch fresco. Op veel iconen zijn wat geordender  afgebeeld, bijvoorbeeld als radialen in een cirkel, zoals op deze Russische icoon (ca. 1800).
Op andere iconen heeft men de groep in tweeën gedeeld. De Zeven liggen dan keurig naast elkaar in min of meer in horizontale "lagen".

Mocht U ergens de VII Slapers tegenkomen op iconen, op fresco's of anderszins, laat het ons weten! 
We blijven ons met deze VII bezig houden!