OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstvrijdag 04 augustus 2017
middeleeuwen heiligen | VII slapers cyprus byzantium 

4 augustus VII slapersBloedheet is het als we op kerkjes-pad gaan in het Troödos gebergte op Cyprus.
Schitterende kleine Byzantijnse kerkjes met middeleeuwse muurschilderingen binnen .... en soms ook aan de buitenkant. Om dit kerkje te kunnen bezoeken moeten we eerst op zoek naar de sleutel-beheerder. Hij zit in het locale koffiehuis. Met hem in de auto keren we terug naar het kerkje en zijn sleutel draait knarsend in het slot .... we kunnen naar binnen.
Maar voor we van het kerkinterieur met schilderingen bekijken, toch eerst een blik op de schildering rond de ingangsdeur: een grootse Laatste Oordeel scène ....... én de Zevenslapers van Ephese.
Helaas is voor een groot deel deze schildering van de zeven slapende jongemannen vervaagd en verdwenen door de latere aanbouw van een porticus. Deze heiligen waren in de middeleeuwen populair in de westerse (27 juni en 27 juli) en orthodoxe kerk (4 augustus).

Bij dit kerkje op Cyprus kunnen we alleen maar gissen, waarom de Zeven hier werden verbeeld. Ze werden veelvuldig op iconen weergegeven, maar deze Zevenslapers geschilderd bij de kerkdeur, dát mag uniek genoemd worden. Dus ..... waarom schilderde men in de veertiende eeuw (tweede helft) de Zeven op de kerk-buitenmuur? In de orthodoxe kerk werd locaal tot de Zeven gebeden om hulp bij ziekte; wellicht dat de Zeven hier het 'kwaad' moesten afweren in tijden dat ook Cyprus te maken kreeg met epidemieën.

© conens & van wiechen drs. A. van Wiechen