lezing: xanten

 
  

 

Aan de Rijn ligt het prachtige archeologische park van Xanten, het grootste openluchtmuseum van Duitsland. Hier woonden en werkten eens de Romeinen, nu kun je er heerlijk Romeins eten en mooie musea bekijken. Ik vertelt graag de geschiedenis van de Romeinse stad, de legerkampementen & het middeleeuwse Xanten. 

Al vanaf eind 1e eeuw vC was een Romeins legioen gestationeerd in het legerkamp Vetera (Fürstenberg ten zuiden van Xanten). Dit Castra Vetera I werd bij de opstand van de Bataven verwoest (70nC) en het legerkamp werd meer naar het oosten herbouwd: Castra Vetera II.

De burgernederzetting – de Rijn-haven werd al tussen 40-50 nC aangelegd en gebruikt, maar rond 90nC sterk vergroot – werd rond 100nC ten tijde van Trajanus (r.98-117) officieel gesticht als Colonia Ulpia Traiana (CUT). Het is zelfs mogelijk dat de officiële stadstichting plaatsvond in aanwezigheid van de keizer zelf.
Na Keulen werd CUT de grootste Romeinse stad in de provincia Germania Inferior.

Romeinen begroeven hun doden aan weerszijden van de weg tussen Vetera II en CUT. Hier werden tussen 358-368 twee volwassen mannen begraven die met geweld om het leven waren gekomen. Dit werd het centrum van middeleeuws Xanten (Ad Sanctos), een belangrijk bedevaartsoord.

En ....... Xanten ligt vlak over de grens (bij Nijmegen)! Deze lezing geeft alle achtergrond- informatie voor een dagje (of dagjes) uit in Romeinse en middeleeuwse sferen!