OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstzaterdag 17 januari 2015
verhalen | vliegende vorsten middeleeuwen italië fabelwezens | griffioen duitsland byzantium 

de vliegende byzantijnse vorst 

Ook in de Byzantijns wereld werd de luchtreis van Alexander afgebeeld. Een mooi voorbeeld is te vinden aan de buitenmuur van de San Marco in Venetië. Daar werd in de dertiende eeuw een Byzantijns relëf ingemetseld dat eerder – tijdens de zgn. vierde kruistocht in 1204 – uit Constantinopel/Istanbul was 'meegenomen'.

Zat Alexander in Europa in een soort mandachtig gondeltje (o.a. in het Duitse Remagen - hierboven afgebeeld - en Italiaanse Narni) of op een troon (Soest, Otranto), in de Byzantijnse wereld werd Alexander als vorst weergegegven in zijn wagen getrokken door griffioenen die in een soort V-formatie naar de hemel vliegen.

In Venetië zie je duidelijk hoe de beeldhouwer worstelde met een wagen op wielen die in de lucht vloog. De wielen waren overbodig ... en ze 'hangen' er maar een beetje bij. Ook op Byzantijnse kronen is de luchtreis van Alexander afgebeeld.

Met name in de elfde en twaalfde eeuw gold Alexander immers als een voorbeeld-vorst voor de Byzantijnse keizer, de nieuwe Alexander de Grote! Een vergelijking die waarschijnlijk in het hofritueel ook nog eens benadrukt werd: griffioenen op het staatsiegewaad van de keizer, de naar boven beweegbare keizerlijke troon en de twee griffioenen die de keizerlijke, zilveren staatsiewagen aan de voorkant sierden ..... 

Er valt nog heel veel meer te vertellen over de vliegende vorsten, maar we streven naar variaties op OudWeb-log! Eén week vliegende vorsten is voldoende.
Maandag beginnen we aan enkele mijmeringen over Carthago
... "overigens ben ik van mening" ........

beeld venetië © avij; beeld & woord © conens & van wiechen