OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstmaandag 12 januari 2015
verhalen | vliegende vorsten middeleeuwen | kloostergang frankrijk 

we zagen 'm vliegen in moissac! 

Stil was het die ochtend in Moissac (Z-Frankrijk). De avond tevoren hadden we vlakbij in een eenvoudig hotelletje geslapen, zodat we de volgende ochtend als eersten bij de ingang van de kloostergang waren. Kaartjes gekocht en ik realiseerde me opnieuw hoe gelukkkig ik was dat ik in deze tijd leef. Afgezien van de slechte positie van de vrouw in eerdere eeuwen, zou ik nooit deze kloostergang in een mannenklooster hebben mogen betreden als er geen Franse Revolutie was geweest. Dit gebouw werd toen tot monument verklaard. Maar die Franse Revolutie heeft tevens slechte eigenschappen in de mens losgemaakt. Dat is ook goed te zien in deze middeleeuwse kloostergang. Niet tevreden met echte hoofden die moesten rollen, hebben de "revolutionairen" zich vergrepen aan stenen, middeleeuwse koppetjes van mens en dier. Slechts één stenen hoofdje in de kloostergang van Moissac heeft de eeuwen overleefd.

Uren waren we bezig om het verhaal van elk van de 76 kapitelen te herkennen. We keken onze ogen uit: bijbelscènes, activiteiten van heiligen, ingewikkelde fabeldieren, engelen, wijnranken en geometrische patronen, die invloed uit het islamitische Spanje verraden.  

En dan het een-na-laatste kapiteel .... daarop was tweemaal een man afgebeeld met touwen verbonden aan twee onthoofde vogels. Volgens de beschrijving zou dit Alexander de Grote moeten voorstellen. Maar wat doet deze vorst, die in 323 vC overleed, in een middeleeuwse, christelijke kloostergang?

Daar in de kloostergang van Moissac begon onze fascinatie naar wat we de 'vliegende vorsten' zijn gaan noemen, want Alexander de Grote is afgebeeld als piloot in een bijzonder ingenieus vliegtuigje en het blijkt dat hij niet de enige vliegende vorst is geweest!

Morgen, vertel ik het verhaal van de vliegende Alexander ....

beeld & woord © conens & van wiechen