OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstmaandag 24 december 2012
egypte frankrijk heiligen middeleeuwen 

24 dec eugenia van alexandriëSoms staan wij met de mond vol tanden en het hoofd vol vraagtekens. De Ste Madeleine in Vézelay is zo'n groots bouwwerk. Timpanen, kapitelen .... we raken niet uitgekeken. Met een klein toneelkijkertje en telelens speuren we naar leuke details. We zijn aardig goed thuis in legenden, mythen en bijbelverhalen, maar dan blijkt dat er altijd nog meer en meer nieuw te vinden is.  

In de Ste Madeleine zien we een twaalfde-eeuws half-kapiteel: drie zittende figuren, links een vrouw en rechts een man, maar middenin? Een monnik met tonsuur in habijt. Even geloven we onze ogen  niet .... want de monnik doet zijn habijt open en we zien een vrouw! Een monnik met vrouwenborstjes? Een vorm van middeleeuwse travestie? Nog eens kijken,  .... inderdaad een vrouwelijke monnik! Welk verhaal schuilt hier achter?

Het blijkt te gaan om de heilige Eugenia van Alexandrië, die - eind tweede eeuw - het klooster in wilde. Misschien wel omdat er geen vrouwenklooster was, besloot ze zich als man te verkleden en als man trad ze in. Zij/hij was een vrome monnik en werd zelfs abt! Eens werd de abt door een meisje (links afgebeeld) beschuldigd van 'onzedelijke handelingen'. Voor de ogen van de rechter bewees de abt toen dat hij een vrouw was! Blijkbaar was dat toen voldoende om zijn/haar onschuld vast te stellen!
Eugenia zou na deze gebeurtenis naar Rome zijn gegaan waar ze als martelares stierf, aldus haar legende; ze werd op 24 - soms op 25 - december herdacht.

Hulde aan de middeleeuwse creatieve beeldhouwer die op zo'n leuke manier deze legende verbeeldde.