OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstmaandag 24 augustus 2015
romeinen | vergilius romeinen middeleeuwen italië 

vandaag 1936 jaar geledenEen van de bekendste uitbarstingen van de Vesuvius (Z-Italië) begon rond 13.00 uur op 24 augustus 79 nC. Dat tegenwoordig sommige wetenschappers een vraagteken zetten bij de exacte datum - misschien een of twee maanden later ? - maakt voor de verschrikkelijke gevolgen weinig verschil. Al het leven aan de voet rond de Vesuvius was binnen een paar dagen verdwenen; mens en dier waren óf dood of hadden op de nipper kunnen vluchten. 

Deze ramp fixeerde als het ware het leven aan de Romeinse goudkust in 79 nC. Vanaf de eerste opgravingen in de achttiende eeuw - dat waren aanvankelijk meer schat-gravingen! - bestuderen archeologen en andere deskundigen de opgegraven resten. Menig cursus en lezing hebben we gegeven over deze periode, over Pompeii en Herculaneum, over de vulkaanuitbarsting die de Romeinse encyclopedist Plinius het leven kostte, omdat hij té nieuwsgierig was en té dichtbij kwam om dit natuurverschijnsel zelf te onderzoeken.

Onlangs lazen we een middeleeuwse verklaring waarom die Vesuvius zo af en toe uitbarst.
Dat komt door een klungelige boerenkinkel!
In de middeleeuwen was de Romeinse dichter Vergilius ook als tovenaar Virgilius bekend. En deze tovenaar nu - zo schreef Conrad, bisschop van het Duitse Hildesheim en van Würzburg  en gestorven in 1202 - had dé oplossing gevonden voor die verradelijke Vesuvius die elke tien jaar uitbarstte. Virgilius maakte een beeld van een bronzen boogschutter met een gespannen boog richting Vesuvius. Blijkbaar hield dat beeld de vulkaan in bedwang, althans dat geloofde de middeleeuwer. Maar eens kwam een boer langs, die maar niet begreep dat die gespannen boog niets raakte. Dus schoot hijzelf de boog af en de pijl ..... die raakte de Vesuvius en onmiddelijk spuwde de berg vlammen ....

beeld & woord © conens & van wiechen