OudWeb-log - voorbije toekomstzaterdag 31 maart 2018
romeinen | vergilius italië 

gelukzalig 

De Romeinse dichter Publius Vergilius Maro (70-19 vC) was en is nog steeds beroemd om zijn Herderszangen, zijn leerdicht Het Landleven en vooral om zijn laatste werk de Aeneïs,over de avonturen van de Trojaan Aeneas en zijn zoontje. Zijn werk werd gelezen, gebruikt op scholen en was een vast onderdeel in de opvoeding van de Romeinse jeugd. Ook in de middeleeuwen bleef men Vergilius lezen. Mantua was er trots op dat de dichter in de directe omgeving was geboren en eerde hem in de dertiende eeuw met twee standbeelden.

Iedereen kende Vergilius' werk en ook de vroeg-christelijke schrijvers. In een van Vergilius' Herderszangen (nr. 4) is sprake van de geboorte van een knaapje dat het begin van gelukkige tijden aankondigt. Hierin zagen christenen de profetie van de geboorte van Jezus; Vergilius (Virgilius) dus als profeet; vandaar dat in de middeleeuwen hij als profeet tussen andere profeten werd afgebeeld! 

In de twaalfde eeuw begon Virgilius als geleerde steeds belangrijker te worden; hij was een zó geleerd man dat hij wonderen kon verrichten. Zijn werkterrein was Rome en Napels, de stad die hijzelf zou hebben gesticht. Virgilius had het luchtdicht bewaren van vlees uitgevonden, zodat het maar liefst vijfhonderd jaar goed bleef. Hij vond een robot uit die de nachtelijke misdaad de kop indrukte. Wie zich na de avondklok nog op straat waagde, werd door deze metalen ruiter-robot neergemaaid!

Nu weten we wel beter en kunnen we de dichter Vergilius makkelijk losmaken van de - overigens wel amusante - tovenaar Virgilius. In Mantua was de wijze dichter Vergilius de stadspatroon.

Van een van zijn standbeelden kregen we goede zin; de stenen Vergilius kijkt zo gelukzalig! Hij zit in een nis, mooi versierd met stenen en bakstenen gedraaide zuiltjes met een beschermend afdakje tegen de regen.

Na ruim 2030 jaar nog steeds zó gewaardeerd.

© conens & van wiechen drs A. van Wiechen