hoorspel triffids

Ik ben een grote fan van hoorspelen. Misschien is het wel begonnen met de (bijna) dagelijkse afleveringen van Paulus de Boskabouter waar ik als kind ademloos naar luisterde. Hoe dan ook ik ben een hoorspel-mens en luister vaak; dankzij de CD altijd op het moment dat het mij uitkomt. Voor de een zal het tijdens de afwas zijn of het strijken (om maar iets te noemen) ik luister 's ochtends tijdens het trimmen. Heerlijk genoten van

De Triffids: een hoorspel
naar het boek van John Wyndham
met de stemmen van Hans Veerman, Fé Sciarone, Jan Borkus, Harry Bronk, Huib Orizand, Frans Somers, Han König, Paul van der Lek e.v.a. Regie: Dick van Putten
oorspronkelijk uitgezonden door de AVRO van 11 nov 1969 tot en met 16 dec 1969
3 cd-luisterboek, luisterduur 3 uur en 45 minuten
ISBN 978-9047-610441

Londen 1971. Een meteorietenregen zorgt overal op de wereld voor een fantastisch gratis vuurwerk; iedereen kijkt ..... en is de volgende dag blind. Chaos alom. Bill Masen heeft niet gekeken en behoort daardoor tot de weinigen die nog wél kunnen zien. Langzaam maar zeker dringt het besef door dat de wereld totaal veranderd is. Samen met Josella Playton, die ook nog kan zien, probeert Bill te ontkomen aan de chaos. Dat is niet gemakkelijk, want ook de Triffids laten zich gelden. Deze genetisch gemanipuleerde planten kunnen zich verplaatsen én vallen met hun giftige angel mensen aan. Bill & Josella ontvluchten Londen en weten uiteindelijk te overleven op de boerderij van een bevriend - nu blind - echtpaar. Het blijkt dat niet alleen Triffids levensbedreigend zijn, ook andere groepen overlevendenen zijn soms aggresief.   
Het boek The day of the Triffids werd in 1951 geschreven door John Wyndham. Hij beschreef een wereld die ten onder ging aan eigen hebzucht en machtshonger. Want was het wel een meteorietenregen die de blindheid veroorzaakte? Het was wellicht een van die kunstmatige satellieten die de verschillende mogendheden de ruimte in hadden geschoten. En de Triffids? Waren die niet door de mens - steeds op zoek naar goedkopere (planten)olie - gecreëerd? Luisterend naar De Triffids kwamen ook deze essentiële vragen langs: hoe een nieuwe samenleving te beginnen? Hoe gestructureerd en met welke waarden & normen?

Een spannend en goed gemaakt hoorspel van zes delen (elk zo'n 35 minuten); ik heb ervan genoten. De Triffids ..... Beslist een aanrader voor iedereen die het "oude" hoorspel een warm hart toedraagt (ook een beetje nostalgie!).

© conens & van wiechen A. van Wiechen