OudWeb-log & MOZAÏEK - voorbije toekomstwoensdag 18 september 2013
spanje romeinen 

trajanus' verjaardagMarcus Ulpius Trajanus filius werd geboren op 18 september in een familie die goed 'boerde' in Italica (Andalusië).

Als geboortejaar wordt meestal 53 aangehouden, maar 56 is ook mogelijk. De familie woonde in Italica, een stad die aan het eind van de derde eeuw vC door de Romeinen werd gesticht als nieuwe nederzetting voor veteranen en om nostalgische redenen Italica werd genoemd.

In de ruïnes van de stad vonden archeologen een meer dan levensgroot beeld van Trajanus, die in 98 keizer van het Romeinse rijk werd. Het beeld staat nu in het archeologisch museum in Sevilla, maar een replica staat nu tussen de resten van de Romeinse stad. De keizer is weergegeven in heroïsche naaktheid met een - op deze replica donkerrood geschilderde - mantel over zijn schouders. De stad eerde met dit beeld een illustere stadsgenoot die behoorde tot de zgn. 'goede' keizers.


We zien vaker dat men de ruïnes weer 'aankleedt', d.w.z. dat de ter plekke gevonden beelden in replica worden herplaatst of dat op een moderne manier het verleden in beelden wordt vastgelegd. Goed en leuk idee!