OudWeb-log - voorbije toekomstzaterdag 16 april 2016
romeinen eten, voedsel dood algerije 

stenen maaltijd 

Eten moeten we allemaal. Veel of weinig, slow food of een snelle hap. Een vijfgangen-diner of een zak friet. Er zijn zoveel verschillen in eetgewoonten, in samenstelling van ingrediënten, in de manier van bereiden. Ook eten heeft een geschiedenis, maar die is voor een groot deel vluchtig. Toch hebben wij altijd aandacht besteed aan het eten vroeger – lezingen over de Romeinse keuken, bijvoorbeeld – én tijdens onze reizen. Ik wil daar op zaterdagen bij stil staan, enkele voorproefjes hebt u al gehad!

Vandaag:

Eten doden wél of niet? Hebben ze – of hun geest of hun ziel – behoefte aan écht eten of aan de herinnering aan eten? Of geven de achterblijvers af en toe eten om zo hun verbondenheid nog een zichtbaar te maken?

 

In de Romeinse stad Timgad (Algerije) zijn veel vertikaal geplaatste grafstenen gevonden met een horizontaal liggend 'voedselbankje'. Zoals bij het graf van Caecilia Matutina, die 21 jaar leefde. Afgebeeld zijn een rond brood, enkele ronde en rechthoekige schaaltjes met 'iets' (o.a. eieren), twee lepels, een mooie vis op een grote schaal én – het dichtstbij de afbeelding van Caecilia – twee ronde schaaltjes met steel waar waarschijnlijk écht voedsel in gelegd werd.

Goed weekend!

© www.OudWeb.nl A. van Wiechen