OudWeb-log - voorbije toekomstdonderdag 24 januari 2019
verhalen | ovidius italië | etrusken griekenland frankrijk aardewerk 

theseus & minotaurus & de gaulleAltijd leuk te zien hoe oude verhalen blijven inspireren.....

Er was een een koningin van Kreta die smoorverliefd werd op een stier. Het was dan ook een prachtige, sterke stier. De koningin liet hoftimmerman Daedalus een houten koe maken waarin zij plaats nam. Het resultaat: een zoon, half mens half stier: Minotaurus, een woest mens-dier dat leefde van mensenvlees. De hoftimmerman moest nu een ingewikkeld labyrint bouwen waarin Minotaurus werd opgesloten. Als we Ovidius mogen geloven maakte Daedalus "een huis vol doolhofwegen, niet te tellen. Hij kon zelf met moeite de goede uitweg vinden. Zo bedriegelijk was zijn bouwwerk" (vertaling M. d'Hane Scheltema).
Athene was schatplichtig aan Minos en moest het Minotaurus' voer leveren: Atheense jongens en meisje die om de zoveel jaar naar Kreta werden gestuurd.
Koningszoon Theseus besloot aan deze ellende een eind te maken en voer met het konvooi mee. Op Kreta papte hij aan met Minos' dochter Ariadne die als een blok voor de held viel. Ze gaf hem een kluwen wol. Hij moest deze afrollen bij het binnengaan van het labyrint. Op die manier zou Theseus na de overwinning op de Minotaurus de weg uit het labyrint kunnen vinden.

Op een zesde-eeuwse (vC) waterkruik, die in Athene speciaal voor de Etruskische markt werd vervaardigd, zien we het moment suprême: Theseus doodt Minotaurus en Ariadne staat (rechts) al klaar met de overwinningskrans! De goden komen links al aangelopen om te held te feliciteren!
Dat Theseus' acties een populair thema zijn op Atheense vazen in de zesde en vijfde eeuw vC is logisch; hij is de nationale held & lieveling!

Hetzelfde thema gebruikte Jacques Lipchitz 2500 jaar later ook.
In 1942 maakte hij de beeldengroep: Theseus doodt Minotaurus. Naar eigen zeggen wilde hij hiermee de strijd tussen De Gaulle en Hilter verbeelden. De beeldhouwer werd geïnspireerd door De Gaulle's toespraak in juni 1940 voor de Engelse radio waarin hij zei: "Frankrijk heeft een slag verloren, maar niet de oorlog". Immers, uiteindelijk was Theseus de overwinnaar!

 

© drs A. van Wiechen, met dank aan Marian van Caspel.