studiedag: seljuken van rum & ottomanen

zaterdag 25 april 2020 geannuleerd
zomer 2020

 

Deze studiedag gaat NIET door i.v.m. (de maatregelen rond) het corona-virus en wordt verplaatst naar zomer 2020. Ik informeer u z.s.m. over de nieuwe datum. 

 

Hoe de Seljuken (Seldsjoeken)  in Turkije kwamen. In het Anatolië van de Seljuken kwamen veel verschillende invloeden bij elkaar. Tradities en gewoonten uit hun 'eigen' centraal-aziatische bron, vermengd met Perzische en Arabische (islamitische) elementen die in Anatolië werden verrijkt met daar aanwezige tradities (Armeense, Byzantijnse, Koerdische). Men sprak verschillende Turkse dialecten, maar Perzisch en Arabisch waren de officiële talen. Ibn Battuta beschreef in begin 14e eeuw een Babylonische spraakverwarring in Anatolië: "Wij spraken de opzichter aan in het Arabisch, maar dat verstond hij niet. Hij praatte in het Turks terug, maar dat verstonden wij niet. Ten slotte zei hij tegen iemand: 'Haal de wetgeleerde, want die spreekt Arabisch'. De wetgeleerde kwam en sprak Perzisch tegen ons. Wij antwoordden hem in het Arabisch, maar hij verstond er niets van". Uiteraard aandacht voor de bouw van moskeeën, medressen en karavanserais in Konya, Kayseri etc.

De Ottomanen veroverden Bursa & Edirne. De jonge sultan Mehmed II wist in 1453 uiteindelijk Constan­tinopel in handen te krijgen. Daarna was deze stad Istanbul bijna vijfhonderd jaar lang de hoofdstad van het Otto­maanse rijk dat zich uitstrekte van de Balkan tot het huidige Algerije. Mehmed II was begonnen met de bouw van het Topkapı-paleis, dat door latere sultans werd verfraaid en uitgebouwd. De bloeiperiode van het Ottomaanse Rijk was de 16e eeuw t.t.v. sultan Süleyman de Grote (r.1520-1566). Sinan was toen de beroemd hofarchitect en verantwoordelijk voor de bouw van honderden grotere en kleinere complexen in en buiten Istanbul. 

Op deze studiedag uiteraard aandacht voor het bloem- en kleurrijke Iznik aardewerkgeborduur­de hand­doeken etc.  


 • •

Locatie Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden 
Bereikbaarheid: klik hier

Tijd De studiedag begint om 11.00u (precies) en is rond 16.00u afgelopen. De dag bestaat uit twee lezingen van ca. 60 min en twee lezingen van ca. 45 min in de middag. 

Kosten studiedag  € 59,00 p.p. 
INclusief BTW & syllabus, maar EXclusief thee/koffie, lunch & de museumtoegang
(gratis voor museumkaarthouders, anders € 12,50 p.p.).

 

Inschrijven klik hier