studiedag: laatste eeuwen van byzantium

zaterdag 9 november 2019

inschrijven vóór 31 oktober 2019

 

Tijdens de eerste studiedag hebben we gezien hoe het Byzantijnse rijk eind 12e eeuw er slecht aan toe was. Interne opvolgingsproblemen leidden tot actie van de Venetianen en hun companen.

Met deze zgn. vierde kruistocht begon in 1204 het Latijnse keizerschap van Constantinopel. De Byzantijnen zelf trokken zich terug in Nicaea (Iznik) en wisten in 1261 hun intussen geplunderde hoofdstad te heroveren.

Ondanks alle in- en externe moeilijkheden was er sprake van een culturele en religieuze opleving tijdens de regering van de dynastie van  Palaeologen. In de Christus-in-Chora kerk is de bijna gehele mozaïek- en fresco-decoratie (1315-1321) nog te bewonderen. Naast Constantinopel was Mistra(s) op de Peloponnesos een belangrijk bestuurs- en cultureel centrum. Al was Kreta na 1204 nooit meer een onder­deel van het Byzantijnse rijk, de orthodoxe bevol­king bleef – onder het be­stuur van Venetia­nen en later van Turken – de oude Byzantijnse tradities trouw. Vele vaak kleine kerk­jes hebben nog hun originele muurschil­deringen en ook iconen bleven op het eiland geschilderd worden.

Met ooggetuigenverslagen en een miniatuur van de Vlaamse boekverluchter Jan Tavernier reconstrueer ik de verovering van Constantinopel door sultan Mehmed II*(1453). 

 

*Begin 2020 geef ik bij voldoende belangstelling twee studiedagen over de Turken van Turkije
(Seldsjoeken & Ottomanen).  

 

 • •

Locatie Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden 
Bereikbaarheid: klik hier

Tijd De studiedag begint om 10.30u (precies) en is rond 16.00u afgelopen. De dag bestaat uit vier lezingen van ca. 60 minuten. 

Kosten studiedag  € 59,00 p.p. 
INclusief BTW & syllabus, maar EXclusief thee/koffie, lunch & de museumtoegang
(gratis voor museumkaarthouders, anders € 12,50 p.p.).

 

Inschrijven klik hier