studiedag: al-andalus & maghreb tot 1492

zaterdag 14 december 2019

inschrijven vóór 4 december 2019

 

Op deze studiedag neem ik u mee naar de indrukwekkende monumenten van islamitische Spanje (al-Andalus) en NW-Afrika. Na de verovering door moslims werd het gebied aanvankelijk een provincie bestuurd vanuit Damascus.

Maar toen de Abbasiden de macht naar zich toetrokken (750), was er een Omayyaden-prins die het bloedbad wist te ontvluchten. Via via kwam hij in Córdoba terecht waar hij de basis legde voor een onafhankelijk al-Andalus, dat bloeide onder de zgn. west-Omayyaden. Zij waren zo machtig dat de vorst zich in de 10e eeuw uitriep tot kalief! Behalve de grote moskee van Córdoba herinneren veel archeologische resten aan deze bloeiperiode, zoals de koninklijke stad Medina Azahara. Ook heb ik aandacht voor het geglazuurde aardewerk en de delicate ivoren doosjes.

Begin 11e eeuw viel het kalifaat uiteen in verschillende zgn. Taifas, die uiteindelijk werden overgenomen door dynastieën uit de Maghreb, de Almoraviden &  Almohaden. De reconquista (herovering van al-Andalus door de christelijke, Spaanse vorsten) ging gestaag en met wisselend succes door.

De Nasriden van Granada deden tevergeefs een beroep op de hulp van de Meriniden in de Maghreb en gaven zich in 1492 over aan de Spaanse koningen Fernando & Isabel.

Ook ga ik tijdens deze studiedag kort in op de vertaalscholen en de mengcultuur tussen het noorden en het zuiden die kenmerkend zijn voor Spanje: de Mozarabische en de Mudéjar kunst & architectuur.

 

 • •

Locatie Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden 
Bereikbaarheid: klik hier

Tijd De studiedag begint om 11.00u (precies) en is rond 16.30u afgelopen. De dag bestaat uit vier lezingen van ca. 60 minuten. 

Kosten studiedag  € 59,00 p.p. 
INclusief BTW & syllabus, maar EXclusief thee/koffie, lunch & de museumtoegang
(gratis voor museumkaarthouders, anders € 12,50 p.p.).

 

Inschrijven klik hier