studiedag: al-andalus & maghreb tot ca. 1000

zaterdag 22 februari 2020

inschrijven vóór 11 februari 2020

 

Op deze studiedag neem ik u mee naar de indrukwekkende monumenten van islamitische Spanje (al-Andalus) en NW-Afrika. Na de verovering door moslims werd het gebied aanvankelijk een provincie bestuurd vanuit Damascus.

Maar toen de Abbasiden de macht naar zich toetrokken (750), was er een Omayyaden-prins die het bloedbad wist te ontvluchten. Via via kwam hij in Córdoba terecht waar hij de basis legde voor een onafhankelijk al-Andalus, dat bloeide onder de zgn. west-Omayyaden. Zij waren zo machtig dat de vorst zich in de 10e eeuw uitriep tot kalief! Behalve de grote moskee van Córdoba herinneren veel archeologische resten aan deze bloeiperiode, zoals de koninklijke stad Medina Azahara. Ook heb ik aandacht voor het geglazuurde aardewerk en de delicate ivoren doosjes.

Ook ga ik tijdens deze studiedag kort in op de vertaalscholen en de mengcultuur tussen het noorden en het zuiden die kenmerkend zijn voor Spanje: de Mozarabische kunst & architectuur.

 

 • •

Locatie Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, 2311 EW Leiden 
Bereikbaarheid: klik hier

Tijd De studiedag begint om 11.00u (precies) en is rond 16.00u afgelopen. De dag bestaat uit twee lezingen van ca. 60 min en twee lezingen van ca. 45 min in de middag. 

Kosten studiedag  € 59,00 p.p. 
INclusief BTW & syllabus, maar EXclusief thee/koffie, lunch & de museumtoegang
(gratis voor museumkaarthouders, anders € 12,50 p.p.).

 

Inschrijven klik hier