OudWeb-log - voorbije toekomstzaterdag 11 mei 2013
turkije | istanbul romeinen byzantium 

verjaardag constantinopelVandaag precies 1683 jaar geleden ...........

Vandaag precies 1683 jaar geleden werd de nieuwe stad van keizer Constantijn de Grote gewijd.
Zijn "Nieuw Rome" (Nea Roma) werd de Stad van Constantijn, Constantinopolis. Vrijwel het enige dat van deze schitterende stad rest is deze "Verbrande Zuil" of "Zuil met de Hoepels" (Çemberlitaş).
De enorme zuiltrommels van porfier kwamen - volgens sommige tradities - uit het "oude" Rome. Opgericht midden op het ronde Forum Constantini (Grote plein van Constantijn) was deze oorspronkelijk bijna 50m hoge zuil blikvanger.
Tijdens de stichtingsceremonieën op 11 mei 330 - althans als we een achtste-eeuwse bron mogen geloven - bracht een triomfwagen het vergulde bronzen beeld van de keizer naar het Forum waar het op de zuil werd geplaatst.

 

Waarschijnlijk na Constantijns dood in 337 herdachten de inwoners van Constantinopel jaarlijks op 11 mei de "geboorte" van hun stad en werd een verguld houten keizersbeeld - dus een remplaçant - van de zuil naar het hippodroom gereden. Na een ererondje in de arena werd het houten beeld in de keizerlijke "sky-box" naast de regerende keizer van vlees-en-bloed gezet; beiden werden toegejuicht. Daarna ging het beeld weer terug naar het Forum van Constantijn, waar het werd opgeborgen tot 11 mei van het volgend jaar! Hoe lang deze verjaarsdagsoptocht in ere werd gehouden, weten we niet.

Alleen een vage herinnering bleef aan dit verjaardagsfeest met houten keizerbeeld. Maar zeker is dat Constantinopel op 11 mei 330 'officieel' een feit was, daarop brengen wij vanavond een toast uit!