hoorspelserie: sprong in het heelal, serie 4

prachtig gemaakt & spannend!

 

Sprong in het heelal, hoorspel
Serie 4: De terugkeer van Mars
Geschreven door Charles Chilton, Nederlandse bewerking van Guy Sweens.
Met de stemmen van: Hein Boele (Jeff Morgan), Jack Mulder (Jimmy Barnet),
Hero Muller (dokter Matthews), Chiel de Kruijf (Steve Mitchell), Paula Majoor e.v.a.
Gastrol: André Kuipers.
Amsterdam: Winfried Povel en Uitgeverij Rubinstein bv., 2014
2 cd's, luisterduur 2 uur 12 minuten
ISBN 978-90-47616672 • €12,95

 

Het was voor mij een hele leuke verrassing toen ik dit hoorspel op de deurmat vond. Ik bezit allang de eerste drie delen van Sprong in het heelal die ik – ook voor de tweede keer – met veel plezier beluisterde. En nu een vervolg, een vierde serie!

Charles Frederick William Chilton (1917-2013) was BBC producer en schrijver. Bekend werd hij vooral door zijn spannende hoorspel Journey into space (1953), in Nederland uitgezonden onder de titel Sprong in het heelal (vanaf 1955). Alle gegevens hiervan vindt u hier op mijn webstek. Hij schreef op verzoek van de BBC in 1981 ook een vervolg: Return from Mars, dat in datzelfde jaar werd uitgezonden. Dit deel (serie vier) werd als De terugkeer van Mars onlangs vertaald en bewerkt en werd in januari 2014 door de KRO op de radio uitgezonden. Léon Povel – hij stierf op 101-jarige leeftijd op 8 januari 2013 – heeft nog adviezen gegeven voor dit hoorspel, dat zijn zoon Winfried Povel produceerde en regisseerde.

De terugkeer van Mars is nu op twee cd's te beluisteren. Uiteraard zijn in deze vierde serie nieuwe acteurs die de vier ruimtereizigers spelen, maar de geluiden zijn nog prachtig authentiek futuristisch à la 1955! Ik ga niets verklappen over de inhoud, dat zou zonde zijn. Alleen dat Morgan, Barnet, Matthews & Mitchell eindelijk na enkele jaren denken terug te keren op de aarde na een bezoek aan Mars. Maar het blijkt dat ze dertig jaar zijn weggeweest en de aarde had hen al opgegegven. Waar zijn ze al die jaren geweest en waarom lijken ze niet ouder geworden? De vier vertellen hun verhaal over hun aankomst op een onbekende planet, over hun ontvangst en dwangarbeid, over Sauterianen en acheologen (!) en ..... de mooie Cassia. Eén van de bemanningsleden 'valt' voor haar!  

Voor alle hoorspel-liefhebbers – groot én klein – is dit een must!