OudWeb-log - voorbije toekomstdinsdag 10 februari 2015
romeinen hergebruik spolia byzantium algerije 

haast, dus al het mogelijke hergebruiken 

De Byzantijnse keizer Justinianus (zesde eeuw) wilde zijn droom verwezenlijken: herstel van het Romeinse Rijk. Zijn generaals wisten Italië en grote delen van N-Afrika te heroveren. Maar deze veroveringen waren geen lang leven beschoren, omdat de oude, Romeinse infrastructuur niet meer bestond. Met name in N-Afrika was dat goed te zien. Romeinse steden raakten ontvolkt, aquaducten functioneerden niet meer en landbouwgrond werd niet meer bewerkt. Het enige dat de Byzantijnen konden doen om N-Afrika onder controle te houden, was het snel bouwen van forten en versterkingen.

In Madauros (Algerije) werd de Romeinse schrijver Apuleius geboren (begin tweede eeuw) en hij zal ongetwijfeld het forum hebben belopen in zijn tijd. Toen de Byzantijnen zich hier vier eeuwen moesten verschansen, hebben ze in de ontvolkte stad dwars over het Romeinse forum hun fort gebouwd.

Alles wat maar enigszins kon dienen als bouwmateriaal, hebben de Byzantijnen hergebruikt: sokkels van standbeelden, grafmonumenten, zuilen of stèles gewijd aan de goden ..... alles is terug te vinden in de Byzantijnse muren!
Net zoals gisteren de Franken hadden eerder ook de Byzantijnen haast. Ze bouwden met spolia stevige muren, sommige muurresten zijn tot op de dag met een hoogte van bijna 10m bewaard gebleven. 

beeld & woord © conens & van wiechen